Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy to normalne, ze po wyjęciu kluczyka i schowaniu go do kieszeni można odpalić auto naciskając sprżeło i start/stop ?

Jeśli kluczyk jest poza samochodem to już nie można. Dziwne jest to, że np po wyjsciu z samochodu i powróceniu do niego po 5 minutach juz nie mozna go zapalić.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jest dodatkowa opcja za którą się dopłaca biorąc nowe auto.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie nie ma takiej opcji, chyba że jeszcze o niej nie wiem :)
Opublikowano

no właśnie, też mi raz przypadkiem udało się uruchomić samochód bez kluczyka (pewno tylko raz spróbowałem).

Kiedy dokładnie ta możliwość się pojawia? ile trwa? i jak jej używać? (tzn. jaki był zamysł producenta?)

Opublikowano

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=143095

Tak bylo juz nawet w E39 i innych modelach z EWSII od 95 roku, z tym, ze tam nie dalo sie wlaczyc zaplonu bez fizycznego obrocenia zamka stacyjki.

Jesli jednak ktos mialby zlamany zamek to po odpaleniu samochodu kluczykiem z immobilizerem i zgaszeniu go nastepny raz moznaby go odpalic jak na filmach - np. srubokretem.

Wiecej info tutaj:

http://www.computersolutions.cn/blog/wp-content/uploads/2011/02/BMW_EWS.pdf

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

Opublikowano
żadne .... ty tego nie rozumiesz że komputer trzyma w pamięci jeszcze chwilkę kod imobilajzera ? czy twój komputer w domu też myśli bez chwili zastanowienia się ? wszystko ma swoje opóźnienia w ramach rozsądku ... i bezpieczeństwa , nie bój się nikt ci nie ukradnie auta w przeciągu 15 sekund :cool2:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
no ok, ale jaki był zamysł producenta?

jakie jest praktycznie zastosowanie tego rozwiązania ?

Bardzo proste. Awarię elektroniki zdarzają się w różnych nieoczekiwanych momentach. W czasie jazdy coś nawala przy IMO (odłącza się cewka, cokolwiek). Następnie samochód gaśnie przy ruszaniu ze skrzyżowania a Ty masz możliwość jego uruchomienia. Właśnie dla takich sytuacji zostało to pomyślane tak, a nie inaczej. Jeżeli nie podejmiesz próby uruchomienia samochodu w przeciągu 15s to z dużym prawdopodobieństwem oznacza to, że zgaszenie silnika było świadome i stoisz w bezpiecznym miejscu.

Pozdrawiam