Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja przy wymiane termostatu egr też miałem z tym problem ale odgiąlem tą metalową cześć i poszło gładko.Po zakończonej operacji wygiąłem ten metal tak jak był.

kubik2521: dzięki za odpowiedź! Właśnie tego chciałem się dowiedzieć, czy mogę spokojnie wygiąć tę część, bez zepsucia czegokolwiek :)

Opublikowano

Wczoraj zakupiłem w ASO 2 termostaty EGR i główny , ten pierwszy 133 zł , ten drugi 166 zł. Pierwszy wymieniłem w 30 minut , na drugi trzeba przeznaczyć około 2-3 godzinki na spokojnie. Przed wymianą nie dało się uzyskać 67 stopni temp płynu , po wymianie termostatu EGR temp podniosła się do 77. Dzisiaj wymieniłem główny i temperatura pięknie dobiła do 94 stopni , momentalnie. Silnik pracuje ciszej spokojniej. Zobaczymy czy spalanie spadnie. Pomógł mi ten niemiecki link jedyne co to nie trzeba odkręcać zamków maski spokojnie można to odłożyć z linkami na silnik. Jakby ktos miał pytania -- pytać :D

P.S. Już mogę napisać ,że spalanie spadło o conajmniej 1,5 litra /100km

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Panowie co powiecie o termostacie egr firmy Behr można montować?? czy lepiej się nie bawić i kupić oryginał??

Behr to jest właśnie ori i taki należy kupić

http://imageshack.us/a/img222/358/img0470ji.jpg
Opublikowano
Kurde zamówiłem termostat egr, chciałem się wziąć za wymianę ,ale okazało się że w moim modelu go nie ma :shock: Mam tylko główny :lol:

bo masz manuala ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

(...)

P.S. Już mogę napisać ,że spalanie spadło o conajmniej 1,5 litra /100km

U mnie wymiana termostatu wprawdzie wprowadziła normalną temperaturę tzn z 70 zrobiło sie 90 ale nie widzę spadku spalania - jak palił 13 w mieście tak pali :) - znaczy da rade zrobić i 11 ale w sobota/niedziela jak ulice puste :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mechanik wymienił mi na Behr. Wszystko ok tylko, że delikatnie poci się z oringu i widać delikatnie ulatniający się płyn (tam gdzie jest dokręcony)

Co z tym zrobić? Wadliwy termostat? Reklamować ??

BMW - Radość z Jazdy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mechanik wymienił mi na Behr. Wszystko ok tylko, że delikatnie poci się z oringu i widać delikatnie ulatniający się płyn (tam gdzie jest dokręcony)

Wymień oring na nowy.

Opublikowano

Jednak to nie oring. Sprawdziłem, odkręciłem osłonę plastikową i leje się z nowego termostatu górą... :mad2:

Cały jest mokry i widać jak kropla za kroplą leci... Jak jest wyłączony silnik mniej ale jak rozgrzany to naparza równo...

Foto : http://zapodaj.net/6a04c71ff0038.jpg.html

Wadliwy termostat BEHR ?

BMW - Radość z Jazdy
Opublikowano
Jednak to nie oring. Sprawdziłem, odkręciłem osłonę plastikową i leje się z nowego termostatu górą... :mad2:

Cały jest mokry i widać jak kropla za kroplą leci... Jak jest wyłączony silnik mniej ale jak rozgrzany to naparza równo...

Foto : http://zapodaj.net/6a04c71ff0038.jpg.html

Wadliwy termostat BEHR ?

odpowietrznik dokręcony ?

pozdrawiam

Opublikowano

Wymień oring na nowy.

O-ring 19,0X2,5MM

pozdrawiam

Opublikowano

Wymieniłem oring na nowy jest spokój. Dziękuje za pomoc. Dolałem płynu chłodniczego i teraz obserwuje czy jest wsztko ok jak przed usterką.

W sumie trochę wyciekło tego płynu i powiem szczerze, że miałem obawy, że może strzeliła uszczelka pod głowicą :?

BMW - Radość z Jazdy
  • 7 miesięcy temu...