Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
będę wiercił dziurę w dachu pod antene cb a do tego trzeba sciagnąc podsufitke. I mam pytanko czy są jakies myki przy sciaganiu tego ?
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano
a nie lepiej Ci bedzie dac antene na magnes, lub sa takie specjalne uchwyty co sie montuje na tylnej klapie. Szkoda dziurawic dzachu.
Opublikowano
będę wiercił dziurę w dachu pod antene cb a do tego trzeba sciagnąc podsufitke. I mam pytanko czy są jakies myki przy sciaganiu tego ?

Odpusc sobie wiercenie dziury w dachu specjalnie dla anteny CB :duh:

Pewnie ktos cie uswiadomil ze antena najlepiej wtedy chodzi jezeli jest przykrecona do dachu dokladnie na srodku dachu a caly dach dziala jako jedna wielka przeciwwaga ;-).

Faktycznie tak jest, jednak roznice w przypadku anteny samochodowej sa minimalne. Porzadna baza magnesowa jest najlepszym rozwiazaniem. Mozesz ja zamontowac wtedy zarowno na bagazniku jak i na dachu. Zamiast wiercic dziure i zdejmowac podsufitke wykorzystaj ten czas do lepszego ustawienia wspolczynnika SWR. Wiem z doswiadczenia ze nie warto w ten sposob modyfikowac swojego samochodu. Sygnalu nadawanego i odbieranego z anteny twojego samochodu i tak nie bedzie mozna porownac do sygnalu ze stacjonarnych anten takich jak SuperLem4 czy SuperLem16.

Opublikowano
Odpusc sobie wiercenie dziury w dachu specjalnie dla anteny CB Pewnie ktos cie uswiadomil ze antena najlepiej wtedy chodzi jezeli jest przykrecona do dachu dokladnie na srodku dachu a caly dach dziala jako jedna wielka przeciwwaga ;-)

poza SWR jest jeszcze CF: "country factor" inaczej mowiac: przykrecona antene ciezej ukrasc - mozna np odkrecac tylko gore a nie zwijac cala z magnesem

do tego zalamanie kabla wychodzacego przez uszczelke itp

wszystko ma swoje wady i zalety

ale tez w tym dlugo siedzialem i powiem, ze wydajac troche wiecej kasy na lepsza antene mozna uzyskac to co na przykrecanej do dachu ale gorszej jakosci

no i jeszcze jedno: jak potem sprzedac auto z dziura ? ;-)

zh
Opublikowano
poza SWR jest jeszcze CF: "country factor" inaczej mowiac: przykrecona antene ciezej ukrasc - mozna np odkrecac tylko gore a nie zwijac cala z magnesem
Tekst dnia. Szacuneczek.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
juz po zupie!wczoraj wywierciłem dziure i mam zamontowałem antene na dachu :D eheehehe. radio podłączone , zestrojone z anteną - chodzi! :D
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano
W razie jakby co to wstawie zaslepke albo tak jak kolega wspomniał atrapę anteny. Ale teraz jak juz założyłem martwi mnie co innego! czy przypadkiem od tej anteny nie wyłamie mi sie dziura w dachu.Antena ma 1550 mm i jak chodzi na boki to lekko blacha na dachu sie wygina. Kurde nie pomyslalem wczesniej. :duh: trzeba teraz bedzie zrobic jakies podkładki z nierdzewki o wiekszej srednicy niz podstawa anteny zeby rozłożyć te naciski. :D HEEH tak to jest trzeba zawsze frycowe zapłacic. Koledzy powiedzcie mi do jakiej odległości łapie wam cb? Ja na swoim łapie gości z poblikiej miejscowości:Nisko a to jest jakies 10 - 11 km. Czy to jest dobry zasieg waszym zdaniem? wspomne jeszcze ze jest to obszar zabudowany.
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano
Koledzy powiedzcie mi do jakiej odległości łapie wam cb? Ja na swoim łapie gości z poblikiej miejscowości:Nisko a to jest jakies 10 - 11 km. Czy to jest dobry zasieg waszym zdaniem? wspomne jeszcze ze jest to obszar zabudowany.

Mieszkasz na terenie rowninnym wiec powinno to leciec troche lepiej.

Dla przykladu powiem ci ze jezdzac ulicami Krosna udawalo mi sie porozmawiac z ludzmi mieszkajacymi w Rzeszowie (oczywiscie radia stacjonarne anteny, anteny zamontowane na blokach, odleglosc w prostej lini 40km, teren gorzysty)

Opublikowano
dzis złapałem gościa co leciał tirem i był ok 20 km ode mnie. Całkiem niezle. A swoją drogą to te CB to piekna sprawa- trzeba to miec zeby poczuc o co w tym biega. Koledzy z tirów tak ładnie nadają komunikaty ze :D miśki nie mają szans posuszyc suszarką!!!!!!!!!!!!!!!ehehehe
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano
td25 a powiedz mi w ktorym miejscu zalozyles radio, jak masz jakies fotki to byly by mile widziane. z gory dziekuje.
Opublikowano
kurde nie mam teraz aparatu , jak załatwie to zamieszcze fotki, a radio umiesciłem po prawej stronie tunelu, z boku - czyli jak pasażer siedzi ma go przy lewej nodze. Długo szukałem miejsca i według mnie to okazało sie najlepsze, najpierw chciałem wsadzic pod kompem ale okazało sie ze na długość nie wejdzie....... :cry2: a poza tym sprawa zasilania najlepiej jest podłączyć sie od zapalniczki. Kabel od anteny mam całkowicie ukryty- leci wzdłuż prawej strony dachu , poprzez przedni prawy słupek a potem pod deska.
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano

w moim przypadku wyglada to tak

http://img463.imageshack.us/img463/1660/radio11ti.jpg

w niezbyt pewnych miastach, ulicach miejscach wszystko wyjmuje nawet audio/radio całe i antenke zabieram. :8)

a zasięg :?:

ostatnio rozmawiałem bazą w rzeszowie a mieszkam około 25km od tego właśnie miasta

co do tego wyginającego dachu to proponuje podkładni porobić większe lub antenke mniejszą co nie zawsze znaczy gorszą :8) ja mam antenke o długośći 2metry i ani drgnie :8)