Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wlasnie mnie tez to ciekawi, mam w kierownicy funkcje rozmow i odbierania telefonu oraz w radiu pytalem w serwisie podobno jest tylko poprowadzana instalacja pod bluetooth - trzeba tylko zainstalowac "modem"? jak to okreslil Pan serwisant:)

podobno bmw tak robi zeby bylo taniej instalacje podprowadza przyciski dostosowuje radio itd trzeba tylko sobie zakupic jakies "oprzyrzadowanie" - modem? czy to jest wlasnie to co kolega podeslal w linku?

Opublikowano
jest tylko jeden problem panowie :) mikrofon - samochód bez BT nie posiada wbudowanego mikrofonu w podsufitce zatem trzeba go dodawać co oczywiście ciągnie za sobą dodatkowe prace (koszty raczej małe) - trzeba ciągnąc kable noi mikrofon nie jest ori.
Opublikowano

mi w serwisie powiedzieli ze wlasnie potrzebuje tylko modul chyba taki jak kolega w linku zapodal? zeby bt. smigal normalnie - przyciski od bt. itd mam normalnie w radiu i na kierownicy - tzn. ze mam mikrofon i caly system poprowadzony? oprocz tego modulu?

tak powiedzial gosc w ASO BMW w Poznaniu... ale juz sam nie wiem :p

Opublikowano
mi w serwisie powiedzieli ze wlasnie potrzebuje tylko modul chyba taki jak kolega w linku zapodal? zeby bt. smigal normalnie - przyciski od bt. itd mam normalnie w radiu i na kierownicy - tzn. ze mam mikrofon i caly system poprowadzony? oprocz tego modulu?

tak powiedzial gosc w ASO BMW w Poznaniu... ale juz sam nie wiem :p

być może mikrofon jest dodawany nie tylko do BT (może być też na przykład dodawany jak masz ten system S.O.S) i go masz tylko Ci modułu brakuje. Musisz sprawdzić czy masz mikrofon - nie wiem jak to sprawdzić :)

Opublikowano
być może mikrofon jest dodawany nie tylko do BT (może być też na przykład dodawany jak masz ten system S.O.S) i go masz tylko Ci modułu brakuje. Musisz sprawdzić czy masz mikrofon - nie wiem jak to sprawdzić

no wlasnie chyba mam ten system SOS - tylko do czego on sluzy? z tego co widze w aucie przyciski itd mam pod mozliwosc rozmowy w aucie przez tel - poprzedni wlasciciel jak i gosc z ASO powiedzieli ze jest instalacja pod bt. brakuje tylko modulu ;)

Opublikowano
podlaczyc tel przez kabel aux do wejscia i wtedy wyglada to tak jak glosnomowiacy(slychac rozmowce w glosnikach a tel moze lezec w podlokietniku i nas tez ktos slyszy),ja nie mam BT a mikrofon posiadam i wszystko dziala jak potrzeba
Opublikowano
podlaczyc tel przez kabel aux do wejscia i wtedy wyglada to tak jak glosnomowiacy(slychac rozmowce w glosnikach a tel moze lezec w podlokietniku i nas tez ktos slyszy),ja nie mam BT a mikrofon posiadam i wszystko dziala jak potrzeba

a jaki kabel podlaczasz pod tel? tzn podlaczasz sie w tel pod wejscie na sluchawki czy mini usb? ja mam nokie e72 probowalem teraz to zrobic podlaczylem kabel (jack) dwa wyjscia aux, jedno w aucie drugie pod wyjscie na glosniki, w tel wykrywa mi trzy opcje do wyboru: wyjscie liniowe, stojak muzyczny, sluchawki. probowalem odebrac przyciskami na kierownicy, odbieralem normalnie telefonem ale nic nie slyszalem w glosnikach.

moze to nie taki kabel?

Opublikowano
ja kiedy tak zrobilem wszystko dzialalo,tylko ze ja moge odbierac tylko telefonem bo ten przycisk u mnie nie dziala
Opublikowano
jakim kablem podlaczales tel? jack-jack, jack-miniusb? podlaczalem sie zwyklym kablem jack-jack do wejscia od sluchawek w telefonie i jakos nie chcialo mi to zaskoczyc tak jak u Ciebie :/
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie.

Swojego czas chcialem doposażyć swoje auto w bluetootha. Pojechałem do serwisu gdzie po sprawdzeniu okazało sie że wg nich bede musiał wydać około 10 tyś.....

hehe :) oj na pewno wydam :)))

a tak poważnie miedzy innymi musiałbtym dokupic coś takiego co nazywa sie combox..

tutaj dostalem od nich info

http://crystalis.pl/combox.jpg

Czyli oprócz modułu bluetooth wygląda na to ze trzeb dokupić jeszcze to...

ktoś może to potwierdzić ?

• 3 tygodnie później...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Witajcie.

Swojego czas chcialem doposażyć swoje auto w bluetootha. Pojechałem do serwisu gdzie po sprawdzeniu okazało sie że wg nich bede musiał wydać około 10 tyś.....

a tak poważnie miedzy innymi musiałbtym dokupic coś takiego co nazywa sie combox..

Nie oprócz a zamiast.

Combox instaluje się zamiast/w miejsce MULF czy TCU

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego tematu, także podbijam ten.

A czy ktoś myślał o takim rozwiązaniu:

http://allegro.pl/zestaw-glosnomowiacy-do-bmw-serii-1-3-5-x3-x5-w-wa-i2588813961.html

dzwoniłem do sprzedawcy i powiedział, że jeśli mam przygotowane wyjście na telefon, sterowanie w kierownicy

i odpowiednie radio zestaw będzie działał. Ewentualny montaż dodatkowe 200 pln.

Jak waszym zdaniem to wygląda?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witajcie.

Nie trzeba gość z serwisu nieautoryzowanego BMW w Konstancinie k. Warszawy powiedział ze to koszt około 1800zł

około 600zł montaż wszystkich części. jest z tym sporo roboty no i jeszcze trzeba przeprogramować moduł pod VIN samochodu. Ja np mam moduł ze znaczkiem BT ale chyba nie mam wiązki poprowadzonej. jutro rozbieram panel oświetlenia w podsufitce zeby zobaczyć czy jest zamontowany mikrofon. jezeli tak to bedzie brakowało tylko wiązki kabli na światłowodzie i chyba tyle ale nie jestem na 100% pewny.

W ASO powiedzieli że bez navi nie da się podłączyć co jest stekiem bzdur.

Wszystko się da ale oni nie robią nic co nie jest zestawem doposażenia.

Z resztą navi professional też da się dołożyć LCI z dyskiem twardym to koszt około 7tys pasuje do modeli LCI oraz pre-LCI

Opublikowano

Jeśli masz znaczek bluetooth to potrzebujesz:

- 2m kabla smb-smb, który będzie robił za antenę,

- mikrofonu do podsufitki,

- dwóch przewodów z podsufitki do bagażnika, zakończonych z jednej strony wtykiem 3pin (do mikrofonu) a z drugiej sama końcówka żeńską (bez oprawki).

Kabel antenowy układasz jak Ci pasuje, byle radio łączyło się z telefonem przez BT.

Z iDrivem można zakodować zwykłym kablem, bez iDrive trzeba zakodować przez OPS.

Razem max 300zl plus własnoręczny montaż przewodu z bagażnika do podsufitki.

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

Opublikowano
Jeśli masz znaczek bluetooth to potrzebujesz:

- 2m kabla smb-smb, który będzie robił za antenę,

- mikrofonu do podsufitki,

- dwóch przewodów z podsufitki do bagażnika, zakończonych z jednej strony wtykiem 3pin (do mikrofonu) a z drugiej sama końcówka żeńską (bez oprawki).

Kabel antenowy układasz jak Ci pasuje, byle radio łączyło się z telefonem przez BT.

Z iDrivem można zakodować zwykłym kablem, bez iDrive trzeba zakodować przez OPS.

Razem max 300zl plus własnoręczny montaż przewodu z bagażnika do podsufitki.

Dzięki za odpowiedź,

a masz może kogoś z warszawy kto by się tym zajął? ja kable mogę sam poprowadzić ale żeby ktoś rzucił na to okiem.

Opublikowano

Sam to w taki sposób robię u siebie.

Wszystkie wtyczki i gniazdka mam już ogarnięte, radio wykrywa telefon i wyświetla książkę, mogę dzwonić, wybieranie głosowe również działa (póki co słabo bo po niemiecku, ale będzie po angielsku). Zostało mi puszczenie przewodu do mikrofonu przez kabinę. Poki co leży zwinięty w bagażniku.

Za 3-4 tygodnie będę mógł pomoc, jak skończę u siebie.

Footer-Smallest.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Update.

Ustawienie komend głosowych z niem na eng jest możliwe za pomocą zwykłego kabla USB-OBD, nie trzeba korzystać z usług drogich serwisów posiadających OPS.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam na najbliższy spot w Warszawie.

Footer-Smallest.jpg

Opublikowano
Co z zainteresowanymi z poza Warszawy? Jeżeli to nie tajemnica, to prośba o podzielenie się wiedzą, jak wykonać zmianę języka rozpoznawania mowy z DE na ENG. U siebie posiadam navi CCC, jeżeli ma to jakieś znaczenie.
Opublikowano (edytowane)

Oczywisce, ze żadna tajemnica.

1. Usuwasz z Vehicle Order jezyk ger($851) a dodajesz ang($853).

2. Robisz reset modułu (NCSExpert, profil Expert, funkcja SG_CODIREN) multimedialnego (u mnie SGBD to:RAD2 i RAD2_GW, w samochodach z iDrive są inne ale odpowiednie).

Jeśli samochód jest wyposażony w USB (6FL) to w analogiczny sposób można uruchomić BT.

Edytowane przez Santa Cruz

Footer-Smallest.jpg

Opublikowano

Witam

Przypadkowo trafiłem na ten temat. Jakieś 2 lata temu sam doposażyłem swoje e90 (z dużym iDrivem) w moduł MULF. Trochę mnie to kosztowało bo kupiłem oryginalny zestaw okablowania i używany moduł MULF. Niby wszystko działa, ale mam problem z książką telefoniczną, cały czas mam komunikat "please wait".

Może ktoś kto ogarniał temat bluetooth u siebie sotkał się z tym problemem i wie co trzeba zrobić? Ja podejrzewam, że konieczna jest jakaś aktualizacja softu, ale nie mam OPSa.

Opublikowano
Od kiedy zamontowałem bluetooth przerzuciłem już z 10 telefonów i żaden nie synchronizował książki telefonicznej. Aktualnie mam podłączone 2 telefony samsung Galaxy S Plus i iPhone 4S.
Opublikowano
Wygląda na to, że nie wszystkie moduły radia/multimediów zostały zresetowane po doposażeniu, przez co nie działają wszystkie funkcje.

Footer-Smallest.jpg