Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wątek jedynie jako ciekawostka i porada dla osób które w przyszłości będą zastanawiały nad importem samochodu z silnikiem o takiej pojemności.

Zdecydowałem się na silnik 330D z pełną świadomością akcyzy 18,6% (rozbój w biały dzień) lecz do końca nie wiedziałem jak wyceni mi samochód urząd celny. Dziś opłaciłem akcyzę, obawiałem się wysokiej wyceny a okazało się, że wyszło nie najgorzej.

Samochód:

- e46 330D w wersji Touring

- ręczna skrzynia

- rok produkcji 2001/pierwsza rejestracja za granicą 2001r

- auto z Niemiec, dwóch właścicieli

- naprawiane/malowane nadkola tylne i przedni błotnik

- słabe ogumienie

- przebieg - 257 000

- samochód po gradobiciu (wgniecenia na masce i dachu)

auto kupiłem za 2000€ i taka kwota była na umowie - ok 7900zl

wg. wyceny eurotax była to kwota zbyt niska i celnik wyliczył mi najniższą możliwą wartość (bez specjalnej wyceny od rzeczoznawcy) na 8600zł i od tego akcyzy zapłaciłem 1600zl + 17zł opłaty skarbowej

w razie pytań proszę pisać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
auto kupiłem za 2000€ i taka kwota była na umowie - ok 7900zl

wg. wyceny eurotax była to kwota zbyt niska i celnik wyliczył mi najniższą możliwą wartość (bez specjalnej wyceny od rzeczoznawcy) na 8600zł i od tego akcyzy zapłaciłem 1600zl + 17zł opłaty skarbowej

Bardzo ciekawe jest to co piszesz. Na jakiej podstawie celnik bez wyceny wyliczył taką wartość auta?

Opublikowano
nie rozumiem o co pytasz. Wycenił jak najbardziej normalnie - z tabeli. Bez wyceny od rzeczoznawcy - to w takim sensie, że gdybym poszedł do rzeczoznawcy to pewno byłbym w stanie obniżyć wartość samochodu dokładnie pokazując mankamenty.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli jaka była wartość tego auta w tabeli? Domyślam się, że to model przedliftowy, ale i tak jak by nie kombinować wart jest dużo więcej niż to co wyliczył celnik, szczególnie, że w katalogu takim książkowym nie mógł pomniejszać wartości ze względu na przebieg duży.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jest jakaś totalna paranoja ta kwota, no ale skoro Ci tak wyliczyli to masz dużo, dużo szczęścia i pozostaje się tylko cieszyć.
Opublikowano
ale jaka paranoja? Czytałem wczesniej informacje na forach, wartość samochodu wg. wyceny a jego cena rynkowa w żaden sposób nie muszą się pokrywać. Mniej entuzjazmu można poczuć gdy ubezpieczyciel podobnie wyceni wartość 10 letniego samochodu w razie (odpukać) kolizji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego. Ale o czym Ty piszesz bo nie kumam. Uważasz, że 10 letnie 330d jest warte 13 tys zł w katalogu Eurotax albo Info-ekspert? Bo tyle musiałoby być warte żeby celnik wziął taką podstawę jaką podałeś. Innych obniżeń wartości stosować nie mógł bo nie ma do tego wiedzy i uprawnień. Twoje auto wg katalogu Info-Ekspert warte jest w granicach 25 tys zł przy takim przebiegu a on musiał wziąć przebieg normatywny pod uwagę. Jakim cudem celnik wyliczył taką podstawę jaką wyliczył to pojęcia nie mam i pozostanie to chyba jego słodką tajemnicą. Tobie pozostaje się cieszyć że trafiłeś jak trafiłeś.
Opublikowano
uwazam ze chyba nie ma w tabeli jednej watości tylko przedział. Bo są wersje najuboższe bez wyposażenia poobcierane z ogromnymi przebiegami i zużytymi częściami oraz są zadbane samochody z niewielkim przebiegiem i najwyższym wyposażeniem. Tak jak pisałem - nie potrafię powiedzieć bo nie zajmuję się tym zawodowo, pierwszy raz sprowadzałem auto z taką akcyzą.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jak się zajmuję zawodowo i Ci mówię, że to co Ci wyliczyli jest nienormalne. Ważne, że mało zapłaciłeś i jest ok. W katalogu masz podział na wersje silnikowe i wyposażeniowe danego modelu. Nie ma tam różnych wartości co do przebiegu i stanu bo musiałoby być ich setki przy jednym silniku, a katalog wyglądałby jak encyklopedia w 10 tomach. ;)
Opublikowano
@mmw to ja chcę kupić E36 cabrio z 97r 2.8i i napisałeś mi w innym wątku abym sprawdził sobie na stronce jakiegoś ubezpieczyciela ile on ceni takie auto. Sprawdziłęm w Axa i niby wyszło że takie cabrio z 97r. z takim silnikiem kosztuje 10600zł. To znaczy że jak będę miał umowę zakupu takiego wozu opiewającą powiedzmy na 11500zł to powinno być dla celników takie coś OK i od tej kwoty będę musiał zapłacić akcyzę 18,6% ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to weź załatw niższą umowę bo oni od tych 10600 odejmą z 30% i to będzie postawa do wyliczenia akcyzy. Zobacz jeszcze na stronie multibanku. Jest więcej wpisywania ale dokładniejsza wartość auta wychodzi.
Opublikowano

Skalkulowałem i na stronie Multibanku. Co ciekawe tam jest rozgraniczenie na 3 wersje takiego cabrio i tak się przedstawiają kwoty . "Zwykła wersja" - wartość 15100, Sport Edition- 15800, Exlusive edition 16200zł. Wszystkie kwoty +- 1600zł :duh:?? Dodam że ten samochód to raczej dobra wersja - taka Sport edition wg tego ich oznaczenia. Czy celnicy przy wyznaczaniu akcyzy oglądają wogóle samochód ?

Nawet jak już od 15K odjął te 30% to nie było by źle ale oczywiście wolał bym jak najmniej bo jeszcze wchodzą inne opłaty przy zarejestrowaniu i na samym końcu ubezpieczenie :cry2:

• 1 rok później...
Opublikowano

Witajcie.

Odgrzeję stary wątek, bo jest w miarę na temat.

Chodzi mi o wyliczanie wartości akcyzy. Wszystkie kalkulatory podają, że akcyzę należy liczyć poprzez przemnożenie wartości samochodu przez 18,6% (dla samochodu powyżej 2litrów). Jednak w ustawie jest informacja - cytuję:

Podstawą opodatkowania w przypadku

samochodu osobowego jest:

1) kwota należna z tytułu sprzedaży samochodu osobowego

na terytorium kraju pomniejszona o kwotę

podatku od towarów i usług oraz o kwotę akcyzy

należne od tego samochodu osobowego;

więc wartość akcyzy jest wyliczana od niższej kwoty niż ta na umowie czy tam w eurotaxie. Który VAT należy brać pod uwagę? niemiecki czy polski?

O co chodzi z tekstem "pomniejszona [...] o kwotę akcyzy należne od tego samochodu osobowego"?

Jak w praktyce wygląda dokładne obliczanie wartości akcyzy?

Pozdrawiam.

Opublikowano
bierzesz kwotę brutto z faktury / umowy i mnożysz przez 18,6% i tyle masz do zapłacenia akcyzy . Euro na złotówki przeliczasz wg kursu z dnia na umowie / fakturze
Kamil