Skocz do zawartości

Wymina Głosników w E34 520I

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

Chciałbym wymienić głosniki seryjne w moim BMW E34 520i z 92r ale nie wiem jakie tam sa seryjnie montowane.

Chce kupic porządne i zamienić.

prosze o podanie mi rozmirów głosników na desce, przy nogch i na półce z tyłu..

Nie chcę kupić czegos co będzie za małe albo za duże...:)

Sam ich nie wymienie bo nie potrafie ale chce zapłacić tylko za usługę a nie za głosniki z 40%towa marżą.:)

Z góry dziekuje za pomoc.

Opublikowano
W wymianie nie ma nic nadzwyczajnego. Do przednich jeszczew nie doszedlem, ale z tylu latwo je wymontowac. Wyjmujesz tylna kanape. Siedzisko wiadmomo jak. Oparcie jest przykrecone na 4 plastikowe nakretni na dole, wyjmujesz plastiki z ktoryh wychodza pasy, wyjmujesz zaglowki, a pod nimi zaslepki i wyciagasz do gory opracie. Potem tylko wyszarpujesz tylna polke i masz wszystko na wierzchu. Rozmiar glosnikow to chyba standard 165mm, plus jakies wysokotonowe. Jest tam na nie miejsce. U mnie jest z tylu tylko jeden glosnik szerokopasmowy ze wzgledu na slabe wyposazenie mojej E34 w system audio.
Opublikowano
  • Autor

dzięki

A czy ktos wie jakie sa głosniki z przodu przy nogach i na desce...?

Opublikowano
Kiedyś taki temat już był. U góry wystarczy delikatnie podważyć tę siatkę głośników żeby się nie pogięła i już. Na dole (4 OHM 20/40 WATT) trzeba odkręcić cały plastikowy narożnik za którym jest głośnik.
Opublikowano
Przod tez pewnie 165mm. A na moc nie zwracaj uwagi. Co do ohm zazwsze w glosnikach samochodowych jest 4. W desce sa pewnie standardowe wysokotonowe.
Opublikowano
Głośniki w e34 maja 13cm przednie jak i tylne. Można sobie przerobić pod głośniki 16cm.
Opublikowano

Dokladnie, glosniki przod i tyl w sedanie to 13cm. Jak chcesz wieksze to z przodu to nie wiem czy da sie cos zrobic, chyba ze w drzwi wepchniesz, ale wtedy pchasz sie w przerobki. Jakbys chcial wieksze na tyl to mozna wstawic w specjalne ramki glosniki 16,5 cm - widzialem takie ramki za 50 - 60zl z przesylka. Jak nie to standardowo tylko 13cm.

Ja u siebie wymienilem tylko przod w nogach, tyl zostawilem standard dolozylem subwoofer z dobrym wzmakiem, dobre radyjo i wystarcza z nawiazką, a plany byly wielkie, przod odseparowany na zwrotnicach basy i tweetery plus sub, ale dalem siana jak uslyszalem jak gra po prostych przerobkach:)

p.s. sprzedam tanio nieuzywane zwrotnice basowe Hertz - ciezko dostac same (bez glosnikow).

Opublikowano
Kurde te tylne wygladaja jak by mialy 165mm. A moze i rzeczywiscie maja 130mm.
Opublikowano
  • Autor

witam wszystkich

Dzięki za pomoc jak by co wiem już że w desce są twetery w nogach 13stki i na półce 13stki

Wymieniam przód na tkie same rozmiry głosników a na tył montuje 16,5

Zrobie to pewni pod koniec przyszłego miesiąca ale powiem wam jak to gra.

Skrzynia w bagażniku to nieporozumienie.

Trzeba się zastanowić czego każdy z nas szuka w bzmieniu, jesśi to ma być umc, umc, umc no to skrzynia może być

Tylko że to znikształca dzwęk, ale jak mówiłem wszystko kwestia gustu..:)

Opublikowano
Ja tez se pozmieniam jak bede mial czas w przyszlosci. I tak wymiana oryginalnych glosnikow na nowe da duzy przyrost jakosciowy, tez nie lubie subow w bagazniku. Akurat ta przestrzen jest mi potrzebna.
Opublikowano

Nie wiem na jakim sprzecie sluchasz muzyki w domu, ale co bys nie wsadzil do betki to i tak nie uzyskasz tego co w domu. Ja mam w chacie duze monitory Paradigma, wzmak lampowy i takie tam bajery, sporo sprzetu juz przerobilem, wiec cos tam kumam. Skrzynia to wcale nie musi byc nieporozumienie, a juz przy zestawie odseparowanym to nawet dobra pomoc w wypelnieniu dzwieku.

Poza tym kto powiedzial ze ta skrzynia ma łapac bas na calym pasmie i byc podglosniona na max? Jak dobrze ustawisz odciecie to skrzynia bedzie dopelaniac dzwiek, a nie go znieksztalcac :]

Jezeli dasz dobre 16,5 na tyl i dobre 13 na przod to moze bedziesz zadowolony, to tez duzo zalezy od tego jakie masz radyjo, jaki dasz wzmak i jak to rozwiazesz. Jak polecisz po taniosci to za 2 miesiace wstawisz subwoofer. No chyba, ze kasa nie gra roli.

p.s. ja slucham Kultu, Lipali, Happysad, Hurt, Benzyna, Apteka i wiele podobnych w brzemieniu i na dzwiek nie narzekam... a umcyk umcyk tez puszcze od swieta

Opublikowano
  • Autor

Mam bardzo przyzwoite radyjko Alpine, dałem za nie sporo kasy i musze powiedzieć, że nie żałuje ani złotówki.

Już te fabryczne pierdziawki nabrały wyrazu, a jesli wstawie hertze z wyższej półki to myślę, że będe zadowolony..:)

Obiecuje podzielic się wrażeniami..:)

Swoją drogą opisując sprzet jaki masz w domu, to żadna przeróbka nie doróna brzminiu które uzyskasz ze swoich głośników i wzmacniacza lampowego

Pamiętajmy, że jest to auto, a sztuka Caraudio wciągneła i zgóbiła nie jdnego finansowo...;)

Ale owszem dobrze przemyślane rozwiąznie audio może zagrać bardzo przyzwoicie.

Ja nie chce robic przeróbek, chce jedynie wymienić głosniki fabryczne na nna coś z wyższej półki jedynie z tyłu wymienie 13stki na 16stki

Myslę, że to przyzwoicie zagra..:)

Pozdrawiam wszystkich

Opublikowano

Na twoim miejscu 16cm założyłbym z przodu, a najlepiej to 16cm z przodu i z tyłu.

Co do głośników hertz, wydaje mi się, że te głośniki nie zagrają dobrze pod radiem.

Opublikowano
Nie wiem na jakim sprzecie sluchasz muzyki w domu, ale co bys nie wsadzil do betki to i tak nie uzyskasz tego co w domu. Ja mam w chacie duze monitory Paradigma, wzmak lampowy i takie tam bajery, sporo sprzetu juz przerobilem, wiec cos tam kumam. Skrzynia to wcale nie musi byc nieporozumienie, a juz przy zestawie odseparowanym to nawet dobra pomoc w wypelnieniu dzwieku.

Poza tym kto powiedzial ze ta skrzynia ma łapac bas na calym pasmie i byc podglosniona na max? Jak dobrze ustawisz odciecie to skrzynia bedzie dopelaniac dzwiek, a nie go znieksztalcac :]

Jezeli dasz dobre 16,5 na tyl i dobre 13 na przod to moze bedziesz zadowolony, to tez duzo zalezy od tego jakie masz radyjo, jaki dasz wzmak i jak to rozwiazesz. Jak polecisz po taniosci to za 2 miesiace wstawisz subwoofer. No chyba, ze kasa nie gra roli.

p.s. ja slucham Kultu, Lipali, Happysad, Hurt, Benzyna, Apteka i wiele podobnych w brzemieniu i na dzwiek nie narzekam... a umcyk umcyk tez puszcze od swieta

W domu mam sprzet powiedzmy ze sredniej polki. Tez przerzucilem troche gratow. I nadal uwazam ze sub w stereo jest calkowicie niepotrzebny jezeli z glowa skompletujesz system. Wiem ze w samochodzie nie uzyskasz takiego efektu jak w domu. Brak przestrzeni degraduje scene i bas. Wgole wszystko jest zachwiane. Długo by pisac.

Zapraszam na forum audiostereo.pl:

http://www.audiostereo.pl/stereo_k1.html

Jestem tam stalym bywalcem pod nickiem rafal735r. Jak sie bedziesz nudzil mozesz zajrzec.

Opublikowano
Pamiętajmy, że jest to auto, a sztuka Caraudio wciągneła i zgóbiła nie jdnego finansowo...;)

Ja w 99% porzypadkach w Caraudio nie widze zadnej sztuki. Wszystko jest robione pod halas i podniete z przesterowanego, dudniacego basu i nic wiecej.

Opublikowano
a tak przy okazji spytam gdzie szukać seryjnego wzmacniacza w sedanie e-34? A może ktoś ma zdjęcie jak wygląda to będzie trochę łatwiej go szukać.
Opublikowano

rafal735r no to widze ze wiesz o co chodzi... audiostereo czytam od dawna, nick twoj tez znam, ale ostatnio rzadko tam zagladam, moze dlatego ze to co mam w domu narazie mi wystarcza i gonienie króliczka narazie sie zatrzymalo :)

... ale chyba nie uwazasz ze 4 tanie 13cm glosniki dadza ci zadowalajacy dzwiek w e34?

malpi004 sedan i wzmacniacz seryjny? Hmmm...

Opublikowano
Kiedyś coś takiego obiło mi się o uszy, ale jeżeli się wygłupiłem to chowam głowę w piasek.
Opublikowano
rafal735r no to widze ze wiesz o co chodzi... audiostereo czytam od dawna, nick twoj tez znam, ale ostatnio rzadko tam zagladam, moze dlatego ze to co mam w domu narazie mi wystarcza i gonienie króliczka narazie sie zatrzymalo :)

... ale chyba nie uwazasz ze 4 tanie 13cm glosniki dadza ci zadowalajacy dzwiek w e34?

malpi004 sedan i wzmacniacz seryjny? Hmmm...

Tyle czasu co ja spedzam w samochodzie to moze i oryginalne mi wystarcza :) Ale jak bede zmienial to moze na jakies Magnaty, z kolumn jestem zadowolony, mam juz 4 z rzedu Magnata to moze i zainwestuje w glosniki do samochodu Magnata. Moze te Profection. Zobaczy sie, najpierw radio.

Jaki ten swiat maly :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Siemka chlopaki :)

Podepne sie pod temat, bo u mnie w autku seryjne glosniki z tylu juz prawie umarly :/

Charcza strasznie, takze bede szykowal sie na wymanke.

I teraz mam pytanko, co moglibyscie polecic w ludzkich pieniadzach?

Powiem od razu, ze nie jestem zwolennikiem tub, wzmacniaczy i innych wynalazkow, po prostu nie znam sie na audio i za specjalnie mnie to nigdy nie interesowalo :)

Po prostu chcialbym, zeby cos w miare przyjemnie dla ucha brzdekalo w mej Buni :)

Co myslicie o takim czyms?

http://allegro.pl/hertz-esk-130-4-polecany-do-audi-a3-a4-bmw-3-5-7-i2460407658.html

A radyjko w aucie mam takie:

http://img210.imageshack.us/img210/1404/becker.jpg

Jak glosniki dobrze dzialaly(te seryjne) to bardzo milo to radyjko gralo, a wiem, ze mozna z niego jeszcze troche wyciagnac :)

Czekam na jakies propozycje i porady :)

dzieki

Opublikowano
Jakie bys nie kupil markowe. Te Hertze, Pioneery, Sony, Balupunkty czy Magnaty to i tak wszystkie beda lepiej graly od tych oryginalnych Nokii. Sprawdz tylko przy zakupie aby nie byly za głębokie.