Skocz do zawartości

Jakie BMW na kategorie B1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć syn który ma 16 lat,chciałby zrobić prawko i też mieć swoje BMW.W tym problem że na B1 masa pojazdu nie może przekroczyć 550kg.Czy jest możliwe odchudzenie jakiegokolwiek BMW żeby spełniał tą norme?Jak sądzicie czy jest to wykonalne?
Opublikowano
nie licząc produkowanej 40 lat temu Isetty - niewykonalne. najlżejsze mi znane BMW czyli E21 315 i 316 waży 1010kg
Opublikowano
  • Autor
Kurde to chyba zostanie jedynie Mini Cooper.Swoją drogą głupie mają te przepisy samochód do 550kg a mocy może mieć i 300km
Opublikowano
Głupi to jest cały ten przepis. Moim zdaniem taki 16-letni człowiek jak ma jeździć byle gównem po drodze publicznej, to niech lepiej jeździ np x5 żeby był w niej bezpieczny. A co do bmw na b1, tak jak kolega powiedział, najlżejsze e21. Niektóre firmy przerabiają ale nie jest to do końca zgodne z prawem :)
Opublikowano

Głupie to jest troszkę Twoje rozumowanie - wolałbyś, żeby puknął w Ciebie 16-latek w X5 czy w Melexie? :mrgreen:

A co do tematu - nie ma chyba obecnie takiego BMW, a i nowe Mini nie ma raczej szans.

Opublikowano
Kurde to chyba zostanie jedynie Mini Cooper.Swoją drogą głupie mają te przepisy samochód do 550kg a mocy może mieć i 300km

Mini Cooper też jest o wiele za duży. jedynie Smart może podejdzie. ale ja bym ci radził nie szaleć i kupić mu jakiegoś kei-kara Daihatsu albo CC900.

Opublikowano
  • Autor
Swoją drogą prawda taki Smart czy inne Mini to jest bardzo niebezpieczne autko.Ale co my żyjemy w Polsce a w USA 16 latkowie jeźdzą 760li :roll: A o Mini to mi chodzi o model od Jasia Fasoli :D
Opublikowano
kolego maaad13. Głupie jest troszke Twoje rozumowanie :) Niektórzy 16-latkowie jeżdzą lepiej niż starsi, niby doświadczeni kierowcy, którzy dojeżdzają raz na tydzień do kościoła. Mamy oboje troche racji. Patrząc z punktu widzenia ojca, wolałbym puścić syna x5. Patrząc z punktu widzenia kierowcy, który widzi 16-latka jadącego x5 200km/h po mieście, wolałbym żeby jeździł np isetta :)
Opublikowano
  • Autor
Bo są strasznie małe i mają małą strefę zgniotu?
Opublikowano
A moim zdaniem powinno być tak jak w każdym cywilizowanym kraju czyli prawo jazdy od 17 lat, rok jazdy tylko i wyłącznie z osobą DOROSŁĄ posiadającą PRAWO JAZDY, a od 18 lat samemu. i by nie było problemów. Oczywiście prawo jazdy bez żadnych ograniczeń co do masy samochodu itp. (mowa tu o kategorii B).
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Te cywilizowane kraje też już zaczynają myśleć nad dodatkowymi przepisami dla młodych kierowców. Chodzi głównie o ograniczenie mocy tak jak w przypadku motocykli.
Opublikowano
Polska tez myślała i wymyśliła B1 (do 550 kg masy), to kwalifikuje się przerobione Tico, fiat 500 ten stary. Jak już robią, to by dali chociaż na Smarta... :duh: Przynajmniej na quady to obowiązuje. Lepiej poczekaj aż zda na kategorię B i wtedy mu kup, bo teraz się co najmniej nie opłaca.
Opublikowano
16 lat i prowadzić samochód po publicznej drodze bez osoby dorosłej ? kiepski pomysł ...
Kamil
Opublikowano
Niestety takie są polskie przepisy xD Według mnie już lepiej jak by na drodze był 17 latek któremu zostało 3 miesiące do 18, i ma zdane prawo jazdy, z osobą dorosłą na fotelu pasażera.. Ale musi być inaczej oczywiście :mad2:
Opublikowano
Niestety takie są polskie przepisy xD Według mnie już lepiej jak by na drodze był 17 latek któremu zostało 3 miesiące do 18, i ma zdane prawo jazdy, z osobą dorosłą na fotelu pasażera.. Ale musi być inaczej oczywiście :mad2:

osobą dorosłą jest osoba co ma 18 lat ... 16 lat i prowadzenie auta -ok ,ale tylko z prawnym opiekunem co posiada prawo jazdy , a jak gówniarz narozrabia to prawko mu na amen , a dla opiekuna na jakiś czas + mandacik

Kamil
Opublikowano
Osoba dorosła posiadająca prawo jazdy na fotelu pasażera, i biorąca całkowitą odpowiedzialność za czyny kierującego. Tak jest w innych krajach gdzie np 16 latkowie mogą prowadzić z rodzicem, ale w Polsce tak nie będzie :mad2:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Jednak te wszystkie Smarty mnie nie przekonują wogóle.A co sądzilibyście o BMW E30 lub E36??Znalazłem firme która przerabia samochody do 1t na kat. B1 i E30 by się mieściło w tej jednej tonie z kolei E36 jest o 100kg cięższe.Co sądzicie??Czy na pierwszy samochód te modele BMW były by dobre?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jednak te wszystkie Smarty mnie nie przekonują wogóle.A co sądzilibyście o BMW E30 lub E36??Znalazłem firme która przerabia samochody do 1t na kat. B1 i E30 by się mieściło w tej jednej tonie z kolei E36 jest o 100kg cięższe.Co sądzicie??Czy na pierwszy samochód te modele BMW były by dobre?

Najpierw konkretnie dowiedz się na ile taka przeróbka jest zgodna z prawem ? Może warto pomyśleć nad czymś innym (Daihatsu Curoe znajomej syn ma i całkiem miłe autko jak na 16 latka ) , ja bym osobiście pomyślał nad jakimś ograniczeniem mocy pojazdu , bo jakby nie patrzeć to najsłabsze bmw maja minimum te 80 - 100 KM i w dodatku napęd na tył a wiadomo jak czasami brawura ponosi młodych za kierownicą :/