Skocz do zawartości

330d Chiptuning, słabo jedzie od niskich obr.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały problem,

autko ładnie, elastycznie przyspieszało od samego dołu na każdym biegu,

przyrost mocy był bardzo płynny

zamówiłem sobie chipa do autka i po operacji wyniki są troszkę niepokojące

auto ja by do 2000obr nie mogło się rozpędzić, i od 2000 dostaje strasznego kopa i leci do przodu

na 4 biegu naciskam gaz i auto ledwo przyspiesza (mała prędkość) a przy 2000-2100 turbo ożywa i auto idzie jak szalone

na niższych biegach idzie dość ładnie

może być coś nie tak ? przed chipem 4 bieg był zdecydowanie elastyczniejszy

zamówiłem wersję bez hamowni...

Opublikowano
Co oznacza w twoim przypadku ze zamowiles sobie Chipa ?? Tzn kupiles box ?? Sprecyzuj dokladnie co zrobiles ...

" Ucz sie pracuj ciezko dnia kazdego

trening czyni mistrzem duzo w tym dobrego

pierwszy krok to poczatek by osiagnac szczyty

dzialaj swiadomie przestan na farta liczyc ... " HG

Opublikowano

zamówiłem chip z programem do mojego sterownika z 184ps na 220ps i 505nm

wiem że dostanę ochrzan za gotowca, ale nie o to chodzi,

proszę o wypowiedź, czy po chipie u Was od ok. 2000obr. czuć kopa, czy przyrost mocy jest płynny od 1500 do np. 2800 obr.

u mnie na 3 biegu czuć mocnego kopa od ok. 2000 obr. i nie wiem czy nie za mocno zaczyna wtedy ciągnąć... turbo zaczyna już dmuchać więc może to normalne ?

Opublikowano
zamówiłem chip z programem do mojego sterownika z 184ps na 220ps i 505nm

wiem że dostanę ochrzan za gotowca, ale nie o to chodzi,

proszę o wypowiedź, czy po chipie u Was od ok. 2000obr. czuć kopa, czy przyrost mocy jest płynny od 1500 do np. 2800 obr.

u mnie na 3 biegu czuć mocnego kopa od ok. 2000 obr. i nie wiem czy nie za mocno zaczyna wtedy ciągnąć... turbo zaczyna już dmuchać więc może to normalne ?

masz odpowiedź na swoje pytanie. zrób porządnego chipa z indywidualnym programem i hamownią to będzie ciągnął równomiernie.

Opublikowano

masz odpowiedź na swoje pytanie. zrób porządnego chipa z indywidualnym programem i hamownią to będzie ciągnął równomiernie.

Dokladnie jak pisze jceel , chciales zaoszczedzic i pojsc na latwizne ... Teraz wiesz ze tego sie nie robi bo nie ma szans zeby kazdy samochod byl identyczny ... Pod kazde auto trzeba to zrobic indywidualnie a wtedy bedzie cacy ...

" Ucz sie pracuj ciezko dnia kazdego

trening czyni mistrzem duzo w tym dobrego

pierwszy krok to poczatek by osiagnac szczyty

dzialaj swiadomie przestan na farta liczyc ... " HG

Opublikowano
...już pominę tego "gotowca"...zamówienie na 220KM i 505Nm :8) ...ale mogłeś odżałować te parę zł. na hamownie i darować sobie takie opisy...są niejasne i ciężko będzie Ci pomóc...a będąc z Krakowa i czytając forum wiedziałbyś ze dla forumowiczów mamy niedrogą ofertę na hamownię i chipsy :wink:
Opublikowano

OK, OK, na hamownie się wybiorę

osobiście jestem zdania że tunerzy Nas "oszukują" naciągając na kasę, a fabryczne auto każde ma taki sam program, więc i chip wygląda identycznie (w jakimś marginesie oczywiście)

mój program chodzi całkiem ładnie, jedyne co się boję to to że jest za mocny, a może tak właśnie ma być...

auto 2 dni temu było mułowate, a teraz jest za agresywne ;-) - może we flashu zapisały się właściwe odczyty z lambdy ?

powiedzcie mi tylko proszę (zanim trafię na hamownię) czy zchipowane 330d na np 3 biegu ma taką charakterystykę że od 1000 auto przyspiesza, przy 1500 ciągnie mocno, a przy ok. 1800 dostaje strzała i wyrywa jak szalone ? :shock:

(na wykresach w internecie z hamownie nie widać takiego "piku", ale może tego na wykresie nie widać ?)

Opublikowano
auto 2 dni temu było mułowate, a teraz jest za agresywne ;-) - może we flashu zapisały się właściwe odczyty z lambdy ?

twój samochód nie ma sondy lambda.

Opublikowano
nie bede zakladal nowego tematu, skoro mowa o chipie interesuje mnnie czy jest na forum wlasciciel tego cuda ? ;)

http://dynosoft.pl/galeria/18-filmbmwe46300km.html

szukasz na złym forum ... prędzej znajdziesz na streetracing.pl

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
OK, OK, na hamownie się wybiorę

osobiście jestem zdania że tunerzy Nas "oszukują" naciągając na kasę, a fabryczne auto każde ma taki sam program, więc i chip wygląda identycznie (w jakimś marginesie oczywiście)

mój program chodzi całkiem ładnie, jedyne co się boję to to że jest za mocny, a może tak właśnie ma być...

powiedzcie mi tylko proszę (zanim trafię na hamownię) czy zchipowane 330d na np 3 biegu ma taką charakterystykę że od 1000 auto przyspiesza, przy 1500 ciągnie mocno, a przy ok. 1800 dostaje strzała i wyrywa jak szalone ? :shock:

(na wykresach w internecie z hamownie nie widać takiego "piku", ale może tego na wykresie nie widać ?)

pamiętaj że każde duże , gwałtowne zmiany w momencie obrotowym są szkodliwe dla sprzęgła i osprzętu .... chciałbym zobaczyć ten program ..... :D a może pochwalisz się skąd go masz .... ???? rozumiem że kabelka nie masz tylko wlutowałeś kość ....??? bo jakbyś miał plik mógłbym zerknąć na soft ....

a jeśli ktoś twierdzi że "tunerzy " was oszukują to czemu sam nie obrobisz sobie softu ???? przecież to proste :twisted:

Chiptuning Łódź

Opublikowano

może troszkę przesadziłem z tym oszukiwaniem ...

płacimy 1700 zł i ktoś bierze odpowiedzialność za nasze autko z nowym programem

ja kupiłem gotową kość do mojego nr. sterownika i wlutowałem,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
osobiście jestem zdania że tunerzy Nas "oszukują" naciągając na kasę, a fabryczne auto każde ma taki sam program, więc i chip wygląda identycznie
Tu się kolego mylisz, o jakich wogóle fabrycznych autach mówisz? Twoje e46 po x latach od wyjazdu z fabryki rożnić się może na 100 sposobów od innych seryjnych 330d. Jak działają gotowce, to już wiesz (i zaprzecza to calkowicie Twojej tezie powyżej). Teraz idź za radą kolegów, zrób to porządnie. Hamownia i indywidualny program i będziesz się cieszył efektami. A starego czipa podłącz do pralki, bo tylko tam się nadaje.
Opublikowano
osobiście jestem zdania że tunerzy Nas "oszukują" naciągając na kasę, a fabryczne auto każde ma taki sam program, więc i chip wygląda identycznie
Tu się kolego mylisz, o jakich wogóle fabrycznych autach mówisz? Twoje e46 po x latach od wyjazdu z fabryki rożnić się może na 100 sposobów od innych seryjnych 330d. Jak działają gotowce, to już wiesz (i zaprzecza to calkowicie Twojej tezie powyżej). Teraz idź za radą kolegów, zrób to porządnie. Hamownia i indywidualny program i będziesz się cieszył efektami. A starego czipa podłącz do pralki, bo tylko tam się nadaje.

chętnie rozwinę wiedzę w tym temacie,

rozumiem, że moje auto ma pewien stopień zużycia, zachowuje się inaczej niż inne 330d,

ale z drugiej strony mimo różnej eksploatacji fabrycznych 330d, mają ten sam program od nowości i nie trzeba go zmieniać w zależności od wyeksploatowania auta ?

Opublikowano

..o czym mowa :shock:

..przyjeżdża autko na rolki, podpinamy diagnozę i jazda...okazuje się że w ponad połowie starszych (więcej niż 2..4lata) wyniki odbiegają od serii...robimy "standardowy" program i dopiero widać różnicę, poprawki i mamy zachipsowane autko...trzeba być jasnowidzem aby określić wynik "na odległość" :8)

Opublikowano

chętnie rozwinę wiedzę w tym temacie,

rozumiem, że moje auto ma pewien stopień zużycia, zachowuje się inaczej niż inne 330d,

ale z drugiej strony mimo różnej eksploatacji fabrycznych 330d, mają ten sam program od nowości i nie trzeba go zmieniać w zależności od wyeksploatowania auta ?

jeśli Twój samochód byłby sprawny to oczywiście można zrobić moda na "odległość " potem auto hamujesz i można zrobić poprawki .... ale jest jeden warunek auto MUSI BYĆ SPRAWNE !!!!!

wszelkie słabe punkty natychmiast wychodzą , choćby sterowanie turbiną , wtryski , samo turbo ...

nie mówię już o podstawach czyli czystych filtrach ....

Chiptuning Łódź

Opublikowano
nawet mod na odległość ale bez hamowni to porażka... nawet nie wiadomo czy wszystko poszło ok.
Opublikowano

auto po hamowni

"chip" zdemontowany, wrócił seryjny flash

wykres wyszedł koszmarny, dół obrotów bardzo słaby, od ok.1800 obr. strzał niutonometrów - istnieje podejrzenie że grubo ponad 550 bo nowe sprzęgło ślizga !

moc zaledwie ok. 194ps.

na tą chwilę wyleczyłem się z chipów bez hamowni, niewiadomego pochodzenia

może G-CS pochwali się moim wykresem jako przestroga dla innych przed takimi wynalazkami :oops:

Opublikowano
czyli wniosek prosty - przesypane z ogranicznikiem momentu i wszystkie mapy paliwowe do góry :duh: nie ważne w jakim zakresie ważne że do góry ..... :lol:

Chiptuning Łódź

• 6 miesięcy temu...