Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie wszyscy.

To jest mój pierwszy post na forum, i zwracam się do fachowców z pytaniem, w związku ze zmianą marki. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie BMW. Swojego poloneza mam dosyć (a raczej polonezów) i myslę o przesiadce do BMW.

Nie chce auta do którego bede tylko lał olej, benzyne i jeździł. Doceniam to ze czasami coś trzeba przy takim autku robic. Oby tylko nie tak czesto jak z rozpadającym sie polonezem

http://www.fsoautoklub.pl/?action=publikacje_p&nr=56 --- artykuł o moim św. Pamieci Firehawku, jakby kogoś interesowało. :)

Długo cechowała mnie niechęć do BMW, powód był prosty - to auto upatrzyli sobie też dresiarze i ludzie którzy z prowadzeniem auta mają tyle wspólnego co ja z wojną secesyjną. Do czasu mojej pierwszej przejażdżki.. wtedy się zakochałem :)

Sprzedałem swój samochód i gromadzę fundusze na inny. W związku z tym że chcę jak najszybciej kupić auto, pytam czy jest jakiś sens kupować te stojące najtaniej E28 i E30 z allegro i serwisów ogłoszeniowych ? mowa tutaj o kwotach ok 1500 zł, do 2000 zł. Czego mogę się po takim trupie spodziewać ?

Nie przeszkadza mi że małymi krokami trzeba będzie w niego inwestować bo do tego jestem przyzwyczajony. A determinacji nieco mam. Rodziny nie założyłem i z typowej pracy potrafie utrzymać się sam, odłożyć na autko i mysle ze na inwestowanie w to też będzie mnie stać. Aczkolwiek rockerfellerem nie jestem.

Więc co wy na to Panowie ? Da mi ktoś dobrą radę ?

Pozdrawiam wszystkich.

Odiss

Opublikowano

Ja Ci dam bardzo dobrą radę:

2000zł schowaj do skarpety i wyjmij dopiero kiedy dozbierasz co najmniej kolejne 2000zł.. wtedy możesz jechać do Niemiec i szukać jakiejś e30, ale za tą kwotę to raczej M3 nie kupisz :mrgreen:

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

Opublikowano

Ale jest sens kupować parch, tracić nerwy i wiecznie w niego dokładać?

Za 500 Euro kupisz e30 316/318/325e w stanie takim bardzo średnim, ale na chodzie.. z tym że dochodzą jeszcze opłaty, koszty ściągnięcia itp.

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

Opublikowano

To ja może zacznę od tego że niepodoba mi sie temat i słowo "trup" :nienie: :roll: .Każde stare Bmw zasługuje na szacunek.To w jakim jest stanie zależy w dużej mierze od ludzi którzy go mieli i jak go traktowali. :?

Twój artykuł o Polonezie jest niezły :cool2: Miło poczytać o takim podejściu do auta które również nie zasługuje na miano trupa :wink:

Co do Bmw to najpierw powinieneś się zdecydować jaki to ma być model :?: .Jaki chcesz silnik :?: Jakimi pieniędzmi dysponujesz i co chcesz za to mieć :?:

Przedewszystkim zastanów sie czy to ma być 3(E21),3(E30) czy 5(E28) bo te modele znacząco się od siebie różnią i każdy ma inne zalety jak i wady.Następnie jaki silnik czy benzyna czy diesel...

Całkiem niewielkie pieniądze pozwolą Ci rozpocząć przygodę z Bmw ale najpierw musisz wiedzieć co to ma być i znajdziemy rozsądny kompromis :wink:

Opublikowano

No więc wielkie przeprosiny za takie okreslenie, ale kilka razy natknąłem się na to na forum :)

Mając na mysli najtańsze mialem na mysli kwote ok 1500 -2000 zł. Z tego co widze na allegro juz od 1200 stoją bmw z 77-85 roku. Mowa tu o serii 3 i 5. Przepraszam ale dopiero zaczynam przygode z bmw i jeszcze sie w oznaczeniach nie orientuję za bardzo. Dajcie mi czas się rozkręcić :)

Chcę coś starego - to pewne. To ma być auto na start, nie na wyczyny, by poznać specyfikę bmw. mam nadzieje dwa lata tym pojezdzic. jesli mi sie do tego czasu powaznie nie sypnie - to dłużej. co bedzie potem to sie pomartwie potem.

Silnik - benzynowy lub benzynowy z gazem. Diesle są droższe.

Przeznaczenie - dojazdy do pracy (blisko) na uczelnie (blisko) na weekendy (100 km). nic wiecej. Pojemnosc nie jest tutaj czynnikiem istotnym. Na start nie mam wielkich wymagań. pozwolę apetytowi rosnąć w miarę jedzenia :))

Panowie, jeśli rzuce kilka linków z allegro - skomentujecie ?

Opublikowano

Szkoda sie rozpisywać na temat osób które tak twierdzą...Posmakujesz to będziesz miał własne zdanie :wink:

HHhmm za tą kwotę będzie bardzo ciężko.Ale ja myślę że najlepiej dla Ciebie byłoby znaleść E21 czyli serię 3 z silnikiem 1,6 , 1,8 lub 2,0...

Wystrzegaj sie aut oszpeconych wiejskim tuningiem.Pomyśl też o dozbieraniu jakiejś kwoty :wink: A jeśli będziesz miał jakieś auto to daj link z chęcią Ci doradzę lub odradzę :wink:

P.S.W razie czego śmiało pisz na priv... :8)

Opublikowano

Podobnie jak Bartek BMW K.P. uwazam, zę napisałeś dobry artykuł o Polędwicy :wink: I to jest bardzo ważne..Twoje podejscie do autka, nie do marki, ale autka. Że robisz wszystko by dobrze funkcjonowalo i oddajesz swoj czas...i kase. Tak jak my tutaj. Nie tylko na lanie markowej benzyny do baka.

Tak jak chłopaki pisali wczesniej, masz troszke za mało forsy jeszcze na zakup czegoś, co bedzie wdziecznym obiektem zarówno do jazdy , jak i małego majsterkowania. Sprobuj dobić do ok 5000 zł. a wtedy i wybór bedzie łatwiejszy i lepszy. Zarówno dla Ciebie jak i dla nas. Bo na pewno Ci pomożemy, z wyborem autka itp - przynajmniej ja na pewno i podzielę sie swoją mniejszą lub wiekszą wiedzą w temacie. Narazie kup cieple buty, szalik i czapkę - mowie powaznie. Zbieraj pieniązki i na wiosne, sprobuj sie wybrac do Niemiec po autko. Jest tu pare osob , które siedzą w tym temacie i na pewno coś doradzą. Bywaj na forum, czytaj posty, wyszukuj. Mysle ze takie poł roku na forum da Ci duzo i bedziesz mial bardziej obiektywne spojrzeni na Twój "problem".

To tylko moja porada. Oczywiscie zrob jak uważasz. Pamietaj tylko, że łatwo jest kupic, trudniej sprzedać.

Zycze Ci abys na wiosne kupił sobie jakies E30 (najwiecej czesci i łatwe w obsłudze mech.) i miał jak mowi prawdziwy slogan BMW "Radość z jazdy" a nie "Bedziesz Miał Wydatki" , jak mowią złośliwi.

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Bartek zacheci Cie tutaj do e21 a ja z racji tego ze jestem włascicielem e21 z 77r bede odradzał. Wyjasniam dlaczego:

1. moja 320 kosztowała mnie 7000zl a jest w stanie bardzo srednim (zreszta sam zobacz [nie potrafie umieszczac zdjec wiec podaje link]

http://www.bmw-orr.org/rejestr.php?id=8

2. remont silnika to okolo 3000

3. remont blachy to conajmniej 2000 i to jest "tanio" (bez lakieru)

4. za 2000 kupisz co najwyzej pasc ktora jest skarbonka bez dna, zrazisz sie a tego bysmy nie chcieli

Najsłabszymi elementami e21 jest balcha. Rdza zre je wszedzie a wiekszosc przeprowadza "remonty" byle ladnie wygladal i szybko dziadostwo pogonic. Z dostepnoscia do czesci nie ma zadnego problemu. dostaniesz wszystko i to w oryginale jak i w zamienniku. Zaczynajac od blachy, konczac na silniku. Najdrozsze elementy to wszelkiego rodzaju wykonczenia jak listwy itp i uszczelki ( i tylko w aso jako nowe).

Chcac utrzymac e21 w stanie 100% orginal trzeba czasu, nerwów i kasy.

Jak miałbym Ci cos polecic to e30 po roku 89 gdzie blacha posiadała juz ocynk, latwiej kupic nie zarznieta sztuke.

Pozdrawiam

Opublikowano

moje doswiadczenie??

Mimo że jescze moje cudo nie nalezy do tego zaszczytnego działu forum to chetnie ci opowiem jak to jest z tanimi BMW.

Kupiłem moja e30 320 z 85 roku (rejestracja w 86) za 150 eur. Koszt transportu plus koszty rejestracji i ubezpieczenia to ok 2000 pln. Ale to dopiero wierzchołek góry lodowej. Mimo małego przebiegu (150 tysi) jednego wlasiciela i technicznie idealnego stanu auto kwalifikowalo sie do blacharza. Koszt czesci to ok 700 PLN (progi , przednie błotniki , reperaturka) robocizna to ok 1500 pln. Na to nowy lakier to ok 2000 pln. Jesli moja Becia ma przezyc kolejne 20 lat ( a tak chce ) to zakonserwowalem ja za 500 pln.

Musze zrobic jej przeglad. Wymienic oleje , rozrzad i tp. Akurat mam czesci z a darmo (ok 1000 pln) ale zrobic juz musze sam. Zajmie mi to troche czasu.

Wiem że to nie koniec. Kupilem felgi za 500 i napewno bede je malował tak aby wygladały jak nowe. Koszt 400. Zimowe oponki na stalówki ?? 400 PLN. Letnie oponki ?? 400 PLN. Pojawią sie pewnie tez nie oczekiwane wydatki.

Analize pozostawiam Tobie.

Opublikowano

A ja dam inną radę - poszukaj, a przy pewnej dozie dobrej woli i gotowości na kompromis, coś znajdziesz.

Ja parę miesięcy temu sprzedałem auto, którym Asia jeździła przez półtora roku - BMW 518 z 1983 roku z instalacją gazową, blacharsko bez zarzutu, mechanicznie - silnik brał nieco oleju, ale odpalał zawsze bez problemów. Sprzedałem to cudo za 2800 zł i kupiec po jakimś czasie zadzwonił z podziękowaniem :!: , że takie dobre auto kupił. A wyglądał ten samochód tak:

http://img354.imageshack.us/img354/8234/51800036ce.jpg

Z Niemiec przywiozłem 320i E30 z 1984 roku, kupione za 150 euro. W pełni sprawny, prawie bez korozji, z całkowicie wyblakłym na słońcu lakierem, przepalonym wydechem i mocno złachanym wnętrzem. Wymaga jeszcze wieele pracy, ale jeździ, w każdej chwili nadaje się do codziennej eksploatacji. I sprawia wiele radochy.

Znajdź coś takiego, potem stopniowo w miarę możliwości dopieszczaj. Dostęp do części z demontowanych E30tek jest przeogromny, i to za przysłowiowe grosze. Samo to dopieszczanie na pewno sprawi ci dużo radości i da satysfakcję, gdy dzieło doprowadzisz do pięknego finału. A jednocześnie przecież będziesz miał praktyczne auto do codziennej jazdy.

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za cenne rady :) Naprawde nie spodziewalem się dowiedzieć aż tylu konkretów. Szacunek dla wszystkich :modlitwa:

Mysle ze w zaleznosci od tego na jaki egzemplarz się natknę, bede decydował czy wziąć czy nie. Ważne by blacha byla zdrowa. i silnik chodził. I raczej bede patrzył na E30. Aczkolwiek nie ukrywam że te stare BMW najmocniej poruszają moje serce...

Póki co - czytuję forum, zbieram wiedzę techniczną i szmal na samochód. z początkiem wiosny mysle ze juz dokonam zakupu. A potem małymi krokami doprowadzę ją do naprawde dobrego stanu :) A ile radochy to da to ja już wiem :)

Sprawdzalem ostatnio ceny czesci do bmw i sie mile zdziwilem. wcale nie są takie drogie. moze poza oponami.. ale cóz, to nie jest matiz ani jakiś econobox by oszczedzac na nim. On jest do czerpania przyjemnosci z jazdy a nie do przymusowego wożenia d....

Jeszcze raz dzieki za rady, i mam nadzieje ze niebawem zasilę Wasze szeregi :)

Opublikowano
Troszke moze zbocze z tematu ale musze tu wyrazic sprzeciw opini red orange ze najslabszym elementem E21 jest blacha.W zupelnosci sie nie zgadzam.Auta byly fabrycznie konserwowane i trzeba co kilka lat zrobic konserwacje profili zamknietych i podwozia jak sie jezdzi zima to wiadomo czesciej i z blacharka nie ma problemu poza moze elementem wady konstrukcji przy lewym nadkolu kolo dzwi.

Rekin Król Szos!

Gaz do kuchenki nie do samochodu a na prąd to odkurzacz!

Opublikowano

MichałE21: Wiesz naogladalem sie e21 i wiekszosc ma naprawde duze klopoty z blacha. Ale znam tez np 315 kora mam blache w idealnym stanie (samochod został kupiony w niemczech od pierwszego wlasciciela i od 81r mial natrzaskane okolo 100tys km).

Ale w polsce wiekszosc jest po takich przygodach ze az strach myslec co sie z nimi dzialo.

Opre sie na moim egzemplarzu. samochod odkupilem od pierwszego wlasciciela. Samochod byl garazowany a rdzy jest ogromna ilosc. Samochod byl konserwowany a i tak niestety dzior jest w nim wbrod. Tak wiec dlatego uwazam ze najwiekszym problemem e21 w polsce to blacha.

Opublikowano
Zgadzam sie ze stan wiekszosci E21 w Polsce jest oplakany,nadaja sie w wiekszosci do renowacji lub jako dawcy czesci spotkalem tylko raz rekinka ktory wygladal jak samochod,o moze poza kilkoma przerobkami z dawnego M-Power Gdynia,ale te auta sa praktycznie cale przebudowane,a stan mechaniczny pozostawia bardzo wiele do zyczenia.Moja E21 przebieg obecny 184k,pochodzi z niemiec od pierwszego wlasciciela i byla tam rowniez garazowana.Rdzy praktycznie nie ma.W sumie mamy odmienne zdania patrzac po swoich autach.Moja propozycja to poprostu zostawmy ta dyspute w takim stanie i pogadajmy kiedys jak sie spotkamy gdzies w przyszlosci przy piwku.

Rekin Król Szos!

Gaz do kuchenki nie do samochodu a na prąd to odkurzacz!

Opublikowano

MichaelE21: kazdy znas jak sam twierdzisz i masz 100% racji ma troszke inne spojzenia na ten temat. W jednym sie jednak zgadzamy: ze e21 to fajny samochod. Przyznam sie ze czasami patrze na wlascicieli e30 jak jezdza a ja caly czas czekam na swoja jak wroci od blachmistrza. Ale sam chciałem i musze jeszcze poczekac

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak e21, piękne auto. Rok temu upolowałem dziadka z 318 '83 i idalnym stanie. Teraz raz w miesiącu telefon czy już dojżał do sprzedaży......

Odiss, jedno ostrzeżenie - BMW uzależnia :8)

Opublikowano

O.. tu kolega ma racje.

Znam sie z Odissem juz pare latek, moje BMW uzaleznilo mnie od siebie do granic, najgorsze ze Odissa tez.

E30 2.0i jezdzi fenomenalnie.. tylko spory ma apetyt, ale wybaczam jej to, daje tyle frajdy z jazdy, że chyba wszystko jej wybacze.

Zaluje ze wczesniej nie wsiadłem do Bawarynki.

Odiss... mysle, ze szansa na tania Bawarynke jest duza. Moja kosztowala 500 euro, a sam wiesz w jakim jest stanie. Jestem trzecim wlascicielem, przebieg 190 kkm, silnik suchy, zawias ideal, nadwozie beza korozji itd...

Odissek jesli mozesz to zamiesc jakos fotke Bawarynki, niech niedowiarki widza ze mozna znalezc tania i dobra. :)

Pozdrawiam z Gdańska. :8)

http://i3.photobucket.com/albums/y100/kabaty/Dsc00102.jpg

Śnieżnobiała Księżniczka Monachijka... :]

Opublikowano

No witam Kolegę z 3city :mrgreen:

Wracając do E21 to do wady konstrukcujnej można też zaliczyć małą wytrzymałość środkowego słupka...One bardzo lubią pękać i ciężko znaleść zwłaszcza w Polsce ezgzemplarz który ma nie rusząną tą część... :roll:

Opublikowano

No witam Kolegę z 3city :mrgreen:

Witam, witam.. w ktorej czesc miasta kolega garazuje? 8)

Opublikowano

No brat, nawet Ty w końcu tutaj trafiłeś :) Słuchajcie, to przez tego drania zachorowałem na BWM. Gdyby cos mi sie jednak przestało podobać, to pamietajcie - jego wina wszystko. Gdyby mi bmw nigdy nie przeszlo, to uważam za swoją zasługe :]

Zdjęcie wspomnianej bawarynki :

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//i17.photobucket.com/albums/b88/harvester23/IMG_1851.jpg

Dobra i tania :) jak jeszcze gaz jej założysz to juz w ogole przestaniesz płakać :)

Opublikowano
Ooo... widze, ze jest nas tu wiecej... jak milo. Jest jeszcze ktos z okolicy?