Skocz do zawartości

320d wysoka temperatura silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

sprawa wyglada tak jak jade normalnie w trasie to temp jest ok 94

jak gniote wzrasta do 96-97

a w w korkach spada do 88

rozumiem ze w korkach powinna wzrastać a nie spadac...

czemu tak sie dzieje??

Opublikowano
A może powodem nie jest sam termostat tylko np. zabita chłodnica?...
Opublikowano
rozumiem ze w korkach powinna wzrastać a nie spadac...czemu tak sie dzieje??

nie ponieważ w korkach silnik pracuje w niższych prędkościach obrotowych wału i nie jest obciążany termicznie ciągłym butem.

Opublikowano
  • Autor
a gdybym zostawił żaluzje chłodnicy w pozycji otwartej?? jaki był by efekt?? bo niby otwierają sie przy 105 stopni a tu bym troche uprzedził:D co o tym myslicie??
Opublikowano
u mnie sytuacja z temperaturą wygląda identycznie, temperatura jest jak u Ciebie, trasa, ostra jazda, i korki, wartości identyczne. Pompa wody w tamtym roku zmieniona na nową, a żaluzji chłodnicy nie mam, nie posiadam samych tych piór tak że można powiedzieć że jakby cały czas są otwarte.
Opublikowano
a gdybym zostawił żaluzje chłodnicy w pozycji otwartej?? jaki był by efekt?? bo niby otwierają sie przy 105 stopni a tu bym troche uprzedził:D co o tym myslicie??

Jeśli żaluzje pracują poprawnie to ich nie ruszaj. Nie tutaj należny szukać przyczyny problemu.

Opublikowano
Balugass ale przecież wszystko jest OK! ja u siebie mam tak samo... szukasz dziury w całym?? :wink:
Opublikowano
ja bym radził koledze zajrzeć do chłodnicy jak nigdy nie była czyszczona. Nie jest to skomplikowane i można wykonać samemu w warunkach garażowych. Tym bardziej że z zewnątrz nie widać w jakim jest stanie. Ja jak wyciągnąłem swoją -zapewne nigdy nie byłą od nowości ruszana, to aż sie za głowę złapałem. nie widać tego bo z przodu zasłania chłodnica klimy i IC a z tyłu obudowa żaluzji. A po wyciągnięciu była całkowicie zabita, piaskiem, ziemią, błotem. Takie wyczyszczenie na pewno dobrze jej zrobi. i odetchnie cały układ chłodzenia.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
  • Autor
Balugass ale przecież wszystko jest OK! ja u siebie mam tak samo... szukasz dziury w całym?? :wink:

no już taki jestem :lol: spróbuje przeczyscic chłodnice i zobaczymy jak bedzie :D jak żaluzje są otwarte cały czas to nic sie nie stanie??

Opublikowano
kolego w mojej e46 2000r 330d jest tak : normalna jazda, trasa temp. 84-88 , katowanie 92- 98, stanie na biegu jałowym np. korek 84-86, chłodnica czyściutka. Więc wydaje mi się że jest OK. Ale może wypowie się jakiś bardziej doświadczony fan bmw, jaka powinna być temp. bo może nie mam racji. :)
Opublikowano
ale przy całkowicie sprawnym termostacie, co by się nie działo temperatura nie zejdzie poniżej temperatury otwarcia (88st.) - także już lekko Ci nie trzyma termostat.
Opublikowano
ale termostaty są różne i różnią się o te 2-4 stopnie otwarciem w 320d przed liftem, po lifcie, czy 330d. mój np ma temperature otwarcia wybitą 85 stopni. także u FLOWER jest jak najbardziej poprawnie. No chyba że rzeczywiście ma termostat 88stopni, ale ja takiego nie widziałem.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
No jasne - niech odniesie się o temp. wybitej na termostacie.
Opublikowano
To dziwne co piszecie o tych termostatach.Miałem tez walnięty, kupiłem orginał w ASO wybite na nim było 85, ale we wrzątku mi sie nie otworzył(nowy) Na stronie 239 Sam naprawiam samochód BMW serii 3 H.R. Etzold jest napisane ,że otwiera się przy 105 stopniach-komu wierzyć :shock:
Opublikowano
Pan autor zdecydowanie się pomylił i napisał bzdurę. Mnie we wrzątku normalnie prawidłowo się otwierał. Chyba że może jest taka wersja termostatu na antarktyde :) ale pierwsze słysze