Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam wszystkich, mam ogromny problem, posiadam BMW 316i z 1992, ma dziwną usterkę, czasami wszystko jest ok , zapala , po przekręceniu stacyjki słychać jak pompka pracuje, po czym np. na drugi dzień już nie zapala, i nie słychać by pracowała pompka. Czasami zdarzało się, że po otwarciu maski ponownie zaczynała działać. Obecnie już 3 tydzień nie działa, znając już z doświadczenia za jakiś czas wsiądę i ponownie zacznie działać. Strach wyjechać gdzieś dalej :( Nie potrafię zdiagnozować tego problemu. Mam nadzieje, że znajdzie się ktoś kto udzieli mi trafnych rad. Pozdrawiam Marta :) Edytowane przez Marta Fuego
Opublikowano
Witam wszystkich, mam ogromny problem, posiadam BMW 316i z 1992, ma dziwną usterkę, czasami wszystko jest ok , zapala , po przekręceniu stacyjki słychać jak pompka pracuje, po czym np. na drugi dzień już nie zapala, i nie słychać by pracowała pompka. Czasami zdarzało się, że po otwarciu maski ponownie zaczynała działać. Obecnie już 3 tydzień nie działa, znając już z doświadczenia za jakiś czas wsiądę i ponownie zacznie działać. Strach wyjechać gdzieś dalej :( Nie potrafię zdiagnozować tego problemu. Mam nadzieje, że znajdzie się ktoś kto udzieli mi trafnych rad. Pozdrawiam Marta :)

Na początek Marta proponuje abyś poprawiła tytuł viewtopic.php?f=68&t=120678

Opublikowano

1 na początku sprawdziłbym alarm. moze jest podpiety pod przekaznik pompy paliowowej i raz odcina paliwo a raz nie.

2 jak nie ma alarmu podpietego pod przekaznik do sprawdzenia jest przekaznik.

Opublikowano
Sprawdź pod kanapa wtyczkę zasilającą pompę paliwa są tam dwie jedna od wskaźnika na liczniku droga od zasilania pompy ja miałem tak samo mniej więcej jak ty raz palił raz nie okazało się że wtyczka nie łączyła miała popalone styki czy jakąś tak popryskałem ją specjalnym płynem do styków i działa do dzisiaj elegancko
Opublikowano
Heh, u mnie też pompka raz działała bez zarzutu a innym razem wariowała - niestety skończyła się na niemieckiej autostradzie i pozostała tylko laweta, więc bez sprawnej diagnozy radzę nie wybierać się w dalsze podróże :(
Opublikowano
Trzeba najpierw sprawdzić czy wogóle prąd dochodzi do pompy i wtedy będzie wiadomo czy problem leży po stronie instalacji elektrycznej czy sama pompa jest padnięta.pozdrawiam
Opublikowano
rozmawiałam z mechanikiem, i powiedział, że gdyby pompa była padnięta to by nie działało w ogóle , a ona raz działa raz nie. Obecnie mieszkam w Warszawie a moja czarna perła stoi w domu rodzinnym więc jak tylko tam się udam sprawdzę wszystkie metody:)
Opublikowano

Co znaczy nie działała w ogóle? Uszkodzona pompa jak najbardziej raz może działać raz nie (znam to z autopsji), lecz nie jest powiedziane, że jak działa to w pełni spełnia swoją powinność a objawy mogą być różne..., np.:

viewtopic.php?f=72&t=146418

Opublikowano
Właśnie tak,pompa niesprawna raz działa raz nie,albo elektryka zawodzi ale jesli koleżanka ufa mechaniorom z wyboru to ja już nie chciałem pisać.
Opublikowano

potwierdzam, u mnie bylo tak samo, raz pompka działała, raz nie. Pewnego dnia stanęła całkowicie.

Najlepiej przejrzeć bezpieczniki i przekaźniki - jezeli wszystko jest oki, styki nie sa popalone, to trzeba sprawdzić czy jest napięcie na kostce pod kanapą.

Jeżeliwszystko jest ok to padła pompka...

Opublikowano
nie wieżę ślepo mechanikowi:) wręcz przeciwnie, ale ciekawa jestem waszego zdania. :P wszystko sprawdzę jak tylko będę przy mojej czarnej perle :) pozdrawiam fanów i posiadaczy BMW :)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
I tak, napięcie w kostce pod kanapą ok, alarmu nie posiadam, pompka raz działa raz nie, Byłam u mechanika i powiedział że pompka jest dobra,oznajmił mi, ze trzeba wymienić komputer. Więc pewnie trzeba będzie zmienić mechanika. :((( Z soboty na niedziele BMW zapalił, w niedziele jeździłam, a w poniedziałek znów przestało działać :((
Opublikowano
z mechanikami nie ma żartów :) jak sama lub z pomocą kolegów nie znajdziesz przyczyny to jeździj po mechanikach wielu i dopiero jak ze 3 razy usłyszysz zę komputer to wtedy jest szansa że to komputer :)