Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kup jaką kolwiek pomkę oby nie "made in china" :D

MIałem ten sam problem, kupiłem za około stówkę i smigam bez problemów. Najlepiej kup w normalnym sklepie, intercars czt autoland, dostaniesz gwarancję i będziesz miał spokojny sen, przed wymianą kup dwie lub trzy najmniejsze opaski zaciskowe na wężyki, bo orginałów pewnie nie uda Ci się ponownie zamontować, jak każdemu zapewne :D

Pozbądź się tez paliwa ze zbiornika, będziesz miał trochę więcej komfortu pracy..

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
kup dwie lub trzy najmniejsze opaski zaciskowe na wężyki, bo orginałów pewnie nie uda Ci się ponownie zamontować, jak każdemu zapewne :D

Tu bym sie tak nie rozpędzał.

Nowe opaski są bardzo tandetne i rozsypuja sie niemal w rękach. Trwalsza sie okazala opaska ori bmw sprzed 10 lat...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kup dwie lub trzy najmniejsze opaski zaciskowe na wężyki, bo orginałów pewnie nie uda Ci się ponownie zamontować, jak każdemu zapewne :D

Tu bym sie tak nie rozpędzał.

Nowe opaski są bardzo tandetne i rozsypuja sie niemal w rękach. Trwalsza sie okazala opaska ori bmw sprzed 10 lat...

Tu się z Tobą zgodzę kolego ar_w, ale czasem w ferworze walki i nerwach nie da rady pięknie rozpiąć ori bmw, pogną się itp. Kiedyś biegłem 2 kilometry do OBI po "polskie nówki", więc gdyby coś się złego wydarzyło, to lepiej mieć zapas, jedna kosztuje około 1 zł, więc koszt żaden, a ile nerwów zaoszczędzonych...

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Ja osobiście wolę używane oryginały od chińskich nowości. Ja jak na razie zrobiłem 5kkm na używanej i wszystko gra. Dałem za nią 50 pln więc zdecydowanie się opłaca ale wybór należy do właściciela :)
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
Dziś wymieniłem pompkę,pompka załącza się po włączeniu zapłonu i chodzi jakieś 30 sekund i przestaje.Dziwi mnie tylko że w jednej komorze mam 13,5 l a drugiej 21,5 w sumie 35l ,nie powinien być taki sam poziom w obu komorach???????
Opublikowano
pompka chyba chodzi az nabije okreslone cisnienie w ukladzie, przy filtrze masz czujnik, a co do poziomu to nie wiem jak w dieslu ale w benzynie wszystko pompuje do prawej polowki zbiornika
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
U mnie w prawej polówce jest pompka i powinna przepompowywać do lewej komory z której już pompka progowa ciągnie do silnika ,tylko zastanawia mnie jak to wszystko się odbywa,kiedy się załącza i pompuje do lewej komory no i ta różnica poziomów paliwa .Wyjaśni mi to ktoś??? Byłbym bardzo wdzięczny :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Za sam rozdział paliwa między komorami odpowiada coś takiego jak pompka strumieniowa, jakieś mechaniczne ustrojstwo w baku.

Ona ma za zadanie dzielić na równo, a pompka w prawej komorze pakuje paliwo na ten "rozdzielacz", bo poniżej 15l samo się nie przeleje.

Na silnik leci z lewej komory.

Sama zasada działania tego rozdzielacza jest tajemnicą :mrgreen:

U mnie np. całośc jest zacięta i wszystko ucieka na prawą komorę, i spiętrza aż wywali wlewem :duh:

Normalnie ma być po równo w obu.

Pompka w baku chodzi cały czas, tylko paliwo rozlewa się prawo-lewo czyli momentami pompka pompuje z prawej do prawej.

Reasumując trochę przekombinowany układ :?

Opublikowano
Dziś trochę pośmigałem i zauważyłem że poziom paliwa w obu komorach się wyrównał :D w lewej komorze 14l w drugiej 15,5,zobaczymy co będzie dalej.Mam nadzieję że będzie OK