Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moja 316 pali 11 litrow gazu na trasie i to gazu ledwie co dotykam. z tego co wyczytalem na forum to niektóre beemki z silnikami 2.5 lub 3.0 pala na trasie tyle samo co moja i to przy normalnej jezdzie. przy predkosci 110 spala wlasnie 11 litrow. a co dopiero gdybym chcial jezdzic szybciej?

posiadam instalacje pierwszej generacji. srubka na przewodzie jest przykrecona do granic mozliwosci. czy to dla tego ze silniki 6-cio cylindrowe sa bardziej odciazone?

pozdrawiam.

Opublikowano
no to normalne spalanie ;d - trzeba bylo kupic 325i - moja pali w trasie 10 (jazda z zona) a jak ostro cisne 12-13 gazu (jazda bez zony) :D

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
nie udalo mi sie na trasie spalic wiecej niz 13 litrow 325tka..

Opublikowano
@Kameleon: sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego tyle pali: instalka pierwszej generacji. No i się pewnie jeszcze rozregulowała.

tez mam instalacje I generacji :) ogolnie instalacje II gen (jak to ladnie brzmi) wedlug mnie to pomylka...

Opublikowano
tez mam instalacje I generacji :) ogolnie instalacje II gen (jak to ladnie brzmi) wedlug mnie to pomylka...

Możesz rozwinąć myśl? Why? Mi się wydawało, że druga generacja to raczej lepsza jest do silników z wtryskiem...

Opublikowano
w poprzedniej bumce - 320i - probowalem bawic sie z komputerem itp (czyli instalacja II gen) w porownaniu do I gen auto palilo moze ciut mniej ale bylo bardziej wolowate...zarowno w E34 525 24V z vanosem jak i w obecnej 325 mam instalacje I gen i chodza bez zarzutu.

Opublikowano
Może ci wtedy źle instalkę założyli. Ja mam 2 generację i naprawdę chodzi świetnie, ale muszę jechać na regulację bo mi za dużo pali, regulowana była ostatnio dosyć dawno. Jakość instalki i tak zależy od gazownika. To jest po prostu rzemiosło, raz im wyjdzie, a raz nie wyjdzie... trzeba po prostu trafić.
Opublikowano

dzieki za odpowiedzi.udam sie chyba na regulacje do jakiegos dobrego mechanika. a tak wogole to kusi mnie jaks 320 albo 325. jak sa takie male roznice w spalaniu to mysle ze warto troche dolozyc i miec pod soba te pare kucyków wiecej.

pozdrawiam :cool2:

Opublikowano
spalanie jaknajbardziej normalne moim zdaniem, ja zawsze mowie ze taki silnik jak 1.6 czy wogole maly silnik spali czasem tyle samo co wiekszy bo po prostu sie meczy- zauwazylem na obserwacji wlasnych aut
Opublikowano

Witam...

moja, spaliła mi na 400km na baku, czyli ok13 na sto, z moich wyliczeń... ale byłem u gazownika, dobrego, i mówił że to całkiem możliwe, ale mówił że źle sprawdzałem, najlepiej wyjeździć wszystko do dna... i zalać np 30l i patrzeć ile przejedzie... i porównać do poprzednich wyliczeń... jeździłem ok 260km trasa 110-120km/h, 140km miasto, dojazdy do pracy, zimny silnik itd... i takie spalanie.... mam 2generacji, i był muł... dopuki nie wyjąłem silniczka krokowego na dopływie gazu i zamias tego zamontowałem taki metalowy do regulacji dopływu gazu (sorry za głupi opis ale zapomniałem jak sie to nazywa) i rwie do przodu jak błyskawica... :lol: ... oczywiście po regulacji gazu też...

a jak testuje że jest dobrze, jak się wyjeżdza z krakowa to jest taka miejscowość, michałowice i za nią w strone warszawy jest podjazd ok 2km może mniej i jak jest dobrze ustawiony i dobry gaz to na końcu niej mam 130... zaczynam od 60 na 4 i do dechy i potem 5 po 3/4 długości podjazdu... jak już płasko się robi...

więc się nie martw tą 13 bo jak muł to musisz regulować, jak dobrze ciągnie to dlatego bo zima, mi najmniej palił lekko poniżej 10 nigdy mniej i to na trasie przy prędkości 110-120...

więc spalanie 2.5 ok 10l w tępie 100-110l ale na szerokiej drodze bez wyprzedzania, jest to możliwe ale nie zabardzo, według mnie... czy w mieście 12l, 16l to bardziej realna liczba....

Opublikowano

dzieki za rade czesto jestem w krakowie to sprawdze. zrobie tak jak mówisz. jezeli bedzie tak samo to nie bede sie beemki czepial niech sobie pali tyle ile potrzeba :lol:

pozdrawiam

Opublikowano
Witam...

moja, spaliła mi na 400km na baku, czyli ok13 na sto, z moich wyliczeń... ale byłem u gazownika, dobrego, i mówił że to całkiem możliwe, ale mówił że źle sprawdzałem, najlepiej wyjeździć wszystko do dna... i zalać np 30l i patrzeć ile przejedzie... i porównać do poprzednich wyliczeń... jeździłem ok 260km trasa 110-120km/h, 140km miasto, dojazdy do pracy, zimny silnik itd... i takie spalanie.... mam 2generacji, i był muł... dopuki nie wyjąłem silniczka krokowego na dopływie gazu i zamias tego zamontowałem taki metalowy do regulacji dopływu gazu (sorry za głupi opis ale zapomniałem jak sie to nazywa) i rwie do przodu jak błyskawica... :lol: ... oczywiście po regulacji gazu też...

a jak testuje że jest dobrze, jak się wyjeżdza z krakowa to jest taka miejscowość, michałowice i za nią w strone warszawy jest podjazd ok 2km może mniej i jak jest dobrze ustawiony i dobry gaz to na końcu niej mam 130... zaczynam od 60 na 4 i do dechy i potem 5 po 3/4 długości podjazdu... jak już płasko się robi...

więc się nie martw tą 13 bo jak muł to musisz regulować, jak dobrze ciągnie to dlatego bo zima, mi najmniej palił lekko poniżej 10 nigdy mniej i to na trasie przy prędkości 110-120...

więc spalanie 2.5 ok 10l w tępie 100-110l ale na szerokiej drodze bez wyprzedzania, jest to możliwe ale nie zabardzo, według mnie... czy w mieście 12l, 16l to bardziej realna liczba....

no i w ten sposob poszedles w moje slady ;d przerobiles instalke na I gen :D i potwierdzasz maja opinie ze auto na II gen jest wolowate ;) jakbys nie kombinowal.

vero: bawilem sie sam z roznymi silnikami krokowymi, kompami ogolnie kaszana...sruba to jest to ;d

Opublikowano
moja 316 pali 11 litrow gazu na trasie i to gazu ledwie co dotykam. z tego co wyczytalem na forum to niektóre beemki z silnikami 2.5 lub 3.0 pala na trasie tyle samo co moja i to przy normalnej jezdzie. przy predkosci 110 spala wlasnie 11 litrow. a co dopiero gdybym chcial jezdzic szybciej?

posiadam instalacje pierwszej generacji. srubka na przewodzie jest przykrecona do granic mozliwosci. czy to dla tego ze silniki 6-cio cylindrowe sa bardziej odciazone?

pozdrawiam.

Co do tego pomysłu to najgorsze co można zrobić, każdy tak myśli ja też tak uważałem, że jak się skręci na śrubie to mniej będzie palić, a tu jest na odwrót, gaz działa na podciśnienie i nad ciśnienie... tak mi ostatnio mój GAZIARZ tłumaczył, jak bo za bardzo skręcisz to będzie muł, będzie ubosza mieszanka, co się z tym wiąże gorsze osiągi, dalej będziesz go mocniej przyciskał.... i co za tym idzie spalanie, mi paliła 14 jak ją sam skręciłem, auto ani troche nie jechało, raczej toczyło się, a potem gazownik mi ją ustawił, czyli rozkręcił, przewiózł się, jeszcze raz i już 13 lpg i przynajmniej moc czuć... a mam do niego zufanie, bo woził się taką samą, więc wie co robi...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam ponownie....

około 2 tyg temu wróciłem do silniczka krokowego gazu... powód, bo jak zalałem za 40zł to po mieście przy dynamicznej jeździe zrobiłem 130km... (a średnio 12.5-13l miasto trasa) oczy przecierałem ze zdziwienia... i wróciłem do krokowego, wyregulowałem gaz jeszcze raz i troszke ale nie dużo stracił dynamiki ale pali 11l średnio miasto / trasa...

Opublikowano
Krokówki nie trzeba wyjmować, odpowiednio programując można ustawić tak że będzie stała w miejscu... poza tym. Z krokówką jest lepiej, ale trzeba dobrze ustawić....
Opublikowano

hej

ja mam gaz od 2-3 tygodni, ponad 1200km i zadnych problemow (no moze oprocz lekko falujacych czasami obrotow) ale mam II generacje z krokowcem i kompem...

spalanie trasa 8 z kawalkiem, miasto spokojnie to ok 11 a w ciezkie dni (korki+snieg+sandal w podloge itp) do 14...

spalac moze wiecej np jak sie ma brudny filterek gazu, brudny filtr powietrza, zle wyregulowany reduktor, lub membrana w reduktorze nadaje sie do wymiany... :roll:

Szybkich samochodów i pięknych kobiet, albo odwrotnie...

http://img169.imageshack.us/img169/8725/k1c6qd.png

Opublikowano
moja e36 316i pali mi 11 litrow PB95 na 100km w miescie.jazda dynamiczna normalna.chyba musze przejzec filtr powietrza i swiece...bo powinna chyba mniej palic.jak zatankuje za 40plnofff wychodzi 10.6 litra benzynki to tak niecale 100km zrobie na tym