Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,od jakiegoś czasu doskwiera mi brak mocy tj.102 km,zastanawiałem się co z tym fantem zrobić i już chciałem auto sprzedać by kupić z większym silnikiem ale szkoda mi mojej buni,jest w pięknyhm stanie,skóry,parktronic,nowy zawias i hamulce,więc chyba swap będzie dobry.Dobry to mam na myśli duży przyrost mocy przy jak najmniejszym nakładzie pieniędzy (oczywiście mam na myśli normalny swap nie jakiś tam agrotuning tylko po prostu koszta nowych części).Wybór padł na 1.8 is, w moim przypadku 1.8ti bo to compact i tu do sedna,jak się nie mylę to są 2 wersje is-a/ti tj. m42 i m44,czy jest jakaś różnica zewnętrzna/optyczna pomiędzy tymi silnikami??
Opublikowano
Następna kwestia czy skrzynie zostawić od 1.6 czy kupić 1.8is razem z ori skrzynia??Czy skrzynia od 1.8 is podchodzi pod wał napędowy 1.6??
Opublikowano

M44 B19 pojemność 1900cm to udoskonalenie silnika M42 B18 pojemność 1800cm.

Nie ma jakiś znaczących różnic pomiędzy tymi silnikami.

Moc ta sama po 140 KM,10 Nm na korzyść M44.

Szukaj M44 jest to nowszy silnik ,więc teoretycznie w lepszym stanie,z mniejszym przebiegiem itp.

Skrzynia zostaje ta sama.

Opublikowano
A czy czasem z trwałością nie jest w stronę M42 ? Podobno w M42 na wale korbowodowym jest 8 przeciwwag a w M44 tylko 4. Również M44 ma z słabszego stopu blok lub głowicę i tego też nie jestem pewien ale była kiedyś już dyskusja na temat różnic między tymi silnikami.
Opublikowano
Co by nie było to odradzam zakup IS'a. Jeździłem nim 3 lata i wczoraj w końcu udało się sprzedać :D Silnik problemowy, awaryjny, części 2-3 razy droższe niż do m40/m43. W IS'ach wyciągały się łańcuchy po iluś km. Kopa czuć dopiero powyżej 4-4,5 tyś obr, więc trzeba wysoko trzymać. Jeśli kupię bmw tylko R6 lub V8 :D