Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie chyba tak zrobię z tą korektą.

Pzdr.

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A widzisz. Mógł byś zejść poniżej 5l spokojnie :mrgreen:

Niektórzy mają rozjechane korekcję i patrzą się ślepo w komputer. Ciężko autem pokroju golfa z 4 cylindrowym silnikiem zejść poniżej 5l ale jest to możliwe. Tylko to auto mniejsze lżejsze z mniejszym silnikiem i takim autem jest to możliwe. Znajomy w e46 2.0d potrafi dużo z 6l zejść ale poniżej 5 też chyba jest bez szans.

Opublikowano
M57 w ogóle pali tyle że śmiechu warte :) Ja paliwo licze przy pomocy aplikacji w telefonie. Ostatnio na dystansie 1920 km - 7.8L/100 a jeżdzę stosunkowo agresywnie. :cool2:
Opublikowano

Znajomy w e46 2.0d potrafi dużo z 6l zejść ale poniżej 5 też chyba jest bez szans.

U mnie najlepszy średni wynik z trasy 1000km to 5.2l. Droga powrotna zza Hamburga. Prawie całe Niemcy jazda jak tirem :mrgreen: 90-100, ostatnie 100km przed granicą już 130-140, potem w Polsce 100-120.

Gdybym wybrał ten odcinek emeryckiej jazdy po autobahnie to tam średnia wyszłaby mniej niż 5l. ale kto tak jeździ na co dzień :wink:

Teraz bez patrzenia na ekonomizer wychodzi średnio 6l, przy szybszej jeździe (w moim przypadku 120-130 :lol: ) 6,5, ale więcej jeżdżę poza miastem. Najwięcej w jeździe tylko miejskiej i często na nierozgrzanym silniku wyszło niecałe 9l.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No i to jest normalne spalanie 520d tak jak piszesz a 520d jest oszczędniejsze w trasie przy normalnych prędkościach i o wiele bardziej oszczędne w mieście.

Wyjaśnij proszę: 520 d i 5,2 to jest normalne przy normalnych prędkościach? Jaka to jest prędkość normalna?

Opublikowano
E39 530i sedan manual.Najnizej w trasie przy jezdzie do max 110 km/h wychodzi 7,3.Jazda praktycznie po miescie bez szaleństw 13 l.Srednio kolo 9-10l.Mialem 530d i wychodzi mi ze benzynowy odpowiednik spala o jakies 1-1,5 wiecej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

528I

W trasie przy prędkościach .... hmm... Pali ......Hmmm..

A po mieście .....?

Zresztą kogo to obchodzi ?

Nie kupiłem tego auta dla oszczędności na paliwie.

:D

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
No i to jest normalne spalanie 520d tak jak piszesz a 520d jest oszczędniejsze w trasie przy normalnych prędkościach i o wiele bardziej oszczędne w mieście.

Wyjaśnij proszę: 520 d i 5,2 to jest normalne przy normalnych prędkościach? Jaka to jest prędkość normalna?

Nie przekraczając znacznie 100km/h a, bardziej się trzymać tej prędkości

Opublikowano

Dokładnie tak jak Daniel pisze - tutaj prędkością normalną nazwałbym jazdę zgodnie z przepisami i ograniczeniami prędkości.

Podałem mój rekord minimalnego spalania z trasy, więc aż tak bardzo bym się na tym nie skupiał. Jeszcze raz kiedyś udało mi się osiągnąć podobny wynik jeżdżąc po Polsce ale jazda była bardzo ekonomiczna na odcinku 400km w dwie strony - nie przekraczałem 100km/h gdyż miałem dwie moje babcie na pokładzie :) . Niby wydaje się że taki wynik 5-5,5l średnio to mało ale przecież wiele osób tutaj przedstawia minimalne spalanie w 3l. benz. na poziomie 7-7,5l i ja w to wierzę.

Tylko jak już wcześniej pisałem: Kto tak jeździ na co dzień :?: :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Śmiem wątpić. Jednak e39 to duża ciężka buda. W e46 najniższy mój wynik to ok, 5,3 w 320D po lifcie.
Opublikowano

Akurat 520d waży 1490kg więc nie jest to jakiś mega kloc.

Spalanie z opisywanej trasy liczyłem przy dystrybutorze - zalany na max -> trochę ponad 1000km->zalany na max. Weszło trochę ponad 52litry.

Można wierzyć lub nie.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Śmiem wątpić. Jednak e39 to duża ciężka buda. W e46 najniższy mój wynik to ok, 5,3 w 320D po lifcie.

Jakiś wielkiej różnicy nie ma w spalaniu w trasie między trójką a piątką. O 300ml nie ma co się sprzeczać... Tutaj widać rekordy poniżej 5l wielkim 2,5l silnikiem 6cio cylindrowym :mrgreen:

Opublikowano

E39 2001 3.0D 193KM M57, 330000, automat - jazda tylko i wyłącznie dynamiczna (nie mylić z glebą od swiatel do swiatel)

- miasto - 10,5 l

- trasa - 5,5 l

- w cyklu mieszanym 30 % trasa / 70 % miasto na krótkich odcinkach spalanie na komputerze ok 9 l

Mój Ford Mondeo 2004 2.0TDCI 131KM różnił się tym, że nie miał takiej mocy (mega frajda z jazdy) i palił w mieście 1,5 L mniej :) Bez porównania. Pozdrawiam.

Opublikowano
E39 2001 3.0D 193KM M57, 330000, automat - jazda tylko i wyłącznie dynamiczna

- trasa - 5,5 l

Noszę się z zamiarem zmiany na 2,5 lub 3.0l więc liczyłem się ze zwiększonym spalaniem a tu proszę, nie dość że dynamiczna jazda automatem to i spalanie to samo co u mnie przy ekodrivingu :norty:

U mnie przy dynamicznej jeździe w trasie tj.130-140 i co chwila wyprzedzanie wychodzi 7l...

Opublikowano
E39 532i, 2.5 bezyna 170km, gaz holenderski chyba, jakie spalanie mniej więcej ? bo zatankowałem na full 55 chyba zbiornik
Opublikowano
E39 2001 3.0D 193KM M57, 330000, automat - jazda tylko i wyłącznie dynamiczna (nie mylić z glebą od swiatel do swiatel)

- miasto - 10,5 l

- trasa - 5,5 l

- w cyklu mieszanym 30 % trasa / 70 % miasto na krótkich odcinkach spalanie na komputerze ok 9 l

:wink: :wink: :wink: - no pewnie :nienie:

e39 530da 2002 193KM M57 najechane coś 274 , również dynamicznie

-miasto 11-12 l

-trasa 8 l

zimą pewnie coś więcej

Opublikowano
E39 2001 3.0D 193KM M57, 330000, automat - jazda tylko i wyłącznie dynamiczna

- trasa - 5,5 l

Noszę się z zamiarem zmiany na 2,5 lub 3.0l więc liczyłem się ze zwiększonym spalaniem a tu proszę, nie dość że dynamiczna jazda automatem to i spalanie to samo co u mnie przy ekodrivingu :norty:

U mnie przy dynamicznej jeździe w trasie tj.130-140 i co chwila wyprzedzanie wychodzi 7l...

U mnie w miescie średnio 8,0-8,5 przy normalnej jeździe, w trasie do 110 km/h 5,5-5,8, autostrada 140+ :twisted: 7,0-7,2

Ogólnie średnio w ok. 7,0-7,3 mi spala w trakcie normalnej eksploatacji - czyli troche miasta i troche trasy.

Opublikowano
Jeżeli mieszkasz w Warszawie i odcinek do pracy 10km zajmuje ci godzine stojąc w korku to pali normalnie :D

Mi zajmuje 10 minut :D (ale ja mieszkam w okolicach centrum a do pracy jadę w odwrotnym kierunku niż wszyscy ;) )

A co do spalania - kosmos. Nie ma błędów na kompie? Check engine nie świeci? Masz jakieś przedmuchy, albo coś uwalone.

Tez mi sie wydaje ze cos nie tak, ale kazdy mnie odsyla do innego speca i umywa rece, mechanicy do gazownikow, gazownicy do ekektrykow a ci z powrotem do mechanikow i tylko trace czas i troche kasy zreszta zalozylem o tym oddzielny temat a napisalem tu bo ktos moze mial albo ma takie samo auto i wie ile on pali i czy to norna

A check czasami swieci potem gasnie ostatnio przy mrozach jak sie grzal na Pb a na gazie zgasl a wczesniej swiecil na gazie najpierw byla diagnoza sondy 2 ale nie., potem niby z instalacja a potem ze blad mieszanki i mam dylemat

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

520i '97 396k km przelotu:

miasto 12- 14l zależy od ruchu i nastroju kierowcy :norty:

trasa 7.5- 9l (czasem i ponad 12 :) )

średnie teraz jest 10.5, ale głównie po mieście

najmniej "na emeryta" udało mi się zejść do 6.2

wyniki z teraz, czyli kupa śniegu na ulicy i połowa skrzyżowań bokiem :)