Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś doposażał w tempomat poza aso?

W ASO zawołali 3 tys więc niema sensu. :mad2: (1800zł materiał + 1200zł robocizna)

Czy znacie kto może się tego podjąć i poprawnie przeprowadzić w rozsądnej ceni? woj.łódzkie i ościenne

Moja końcówka vinu: KY52142

Produkcja 04.2007

Opublikowano
Serwis braci Jagiełło na Św. Teresy w Łodzi. Mają tam dobrego elektryka, możesz zapytać czy Ci to zrobi i za ile.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Witam

Czy ktoś doposażał w tempomat poza aso?

W ASO zawołali 3 tys więc niema sensu. :mad2: (1800zł materiał + 1200zł robocizna)

Czy znacie kto może się tego podjąć i poprawnie przeprowadzić w rozsądnej ceni? woj.łódzkie i ościenne

Moja końcówka vinu: KY52142

Produkcja 04.2007

hmm to ciekawe, ja też chciałem do swojej założyć i mi w ASO powiedzieli że to koszt ponad 10 tysięcy ponieważ trzeba wymienić zegary - wersja z tempomatem zapala jakiś wskaźnik na prędkościomierzu

Opublikowano
Dobrze Ci powiedzieli, ponieważ do e90 z silnikami R6 potrzebny jest tempomat z funkcją hamowania, stąd cena 10k zł. Kolega pytał o zwykły tempomat, a to dużo prostsze, bo wtedy nie trzeba zegarów zmieniać.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Zarejestrowani
Opublikowano
Na allegro kupisz manetkę za 100-150zł , dół od kolumny kierownicy za 50-100zł , założyć możesz sam a programowanie np w wawie to okolo 150-200 zł i po krzyku ;)

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Sprawdzajcie ceny w ASO! Bo dół od kolumny kierownicy nowy kosztuje około 70pln w ASO :wink:

Tak jak napisał dziqsek, dołożenie tempomatu bez hamowania to Pan pikuś - około 300-500pln.

Mam natomiast pytanie czy w wersjach R6 występowały tempomaty bez funkcji hamowania. W E92 benzynowej nie mam tempomatu :mad2: i mi go brakuje, pytanie czy mogę dołożyć ten bez funkcji hamowania - czy takie wogóle występowały.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano

Dzięki za wszelkie info. Znacznie ułatwi całą operację.

O ile założenie manetek nie będzie kłopotem, kogoś do tego łatwo znajdę.

Zakodowanie, jak widać z postu o E87 wymaga większych umiejętności.

Kogo byście polecili, jestem z łódzkiego?

Dzwoniłem do chłopaków z wydawniczej i stwierdzili że nie robili tego i musieliby się dowiedzieć jak.

Może znacie kogoś kto dalby radę zakodować tempomat??

Opublikowano
W Krakowie bez problemu :) , przejedziesz się a wracając sprawdzisz tempomat :mrgreen:

Do sprzedania:

Opublikowano
(...)Mam natomiast pytanie czy w wersjach R6 występowały tempomaty bez funkcji hamowania. W E92 benzynowej nie mam tempomatu :mad2: i mi go brakuje, pytanie czy mogę dołożyć ten bez funkcji hamowania - czy takie wogóle występowały.

Manetka nie hamuje ;) W większości samochodów funkcja tempomatu realizowana jest przez ECU silnika któremu potrzebny jest interfejs (owa manetka) za pośrednictwem którego skomunikuje się z kierowcą. Hamowanie realizowane jest przez sterownik ABS na polecenie ECU, kwestia odpowiedniego kodowania jak mniemam. Nie zdziwiłbym się gdyby Ci którzy mają zwykłe tempomaty mogli zakodować funkcję hamowania*.

*tylko wersje 6-cyl oraz egzemplarze 4-cyl po liftingu, czyli te które mają chociażby hill holder oraz suszenie tarcz hamulcowych podczas opadów deszczu.

Pozdrawiam

Opublikowano
W Krakowie bez problemu :) , przejedziesz się a wracając sprawdzisz tempomat :mrgreen:

Jeśli nikogo nie znajdę u siebie to pewnie tak zrobię. :lol:

A co do samodzielnej wymiany przełączników to:

Jaka jest kolejność przy zdejmowaniu kierownicy?

a dokładnie, to jak zdemontować poduszkę ?

Opublikowano
Sprawdzajcie ceny w ASO! Bo dół od kolumny kierownicy nowy kosztuje około 70pln w ASO :wink:

Tak jak napisał dziqsek, dołożenie tempomatu bez hamowania to Pan pikuś - około 300-500pln.

Czy w LCI Pan Pikuś nadal kosztuje 300-500 zł :)?

Pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano
Nie spotkałem się z tempomatem hamującym w wersjach R4 - LCI. Myślę że da się to zrobić, tylko trzeba było by dokładnie przejrzeć schematy...

Do sprzedania:

Opublikowano

Jak zmniejszasz prędkość manetką od tempomatu to auto powinno hamować nie tylko silnikiem ale też hamulcami...

Mam prośbę ponieważ ty masz R6, czy u Ciebie na liczniku jest mechaniczna poprzeczka która zaznacza rządaną prędkość/ustaloną na tempomacie? :)

Do sprzedania:

Opublikowano
Jak zmniejszasz prędkość manetką od tempomatu to auto powinno hamować nie tylko silnikiem ale też hamulcami...

Mam prośbę ponieważ ty masz R6, czy u Ciebie na liczniku jest mechaniczna poprzeczka która zaznacza rządaną prędkość/ustaloną na tempomacie? :)

tak jest, ja mam tak w moim r6

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
tempomatu nie mialem jeszcze okazji uzywac tak ze sprawde ale to hamowanie dziala na pewno bo mam system zjazdu z góry i po nacisnieciu guzika auto samo sobie odpowiednio hamuje.
Przeciwnik SERII.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Hej, napiszcie proszę jeszcze adresy jakichś zakładów z innych miast co by to ewentualnie były w stanie zrobić to sobie troche podzwonię, bo do krakowa mam trochę daleko :| ... pozdro
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Opisze tutaj mój przypadek bo przechodziłem przez to piekło :D

Chciałem doposazyć auto w kierownice multifunkcyjną i tempomat.

Krok pierwszy - zakup kierownicy - allegro, praktycznie nowa 200zł

Krok drugi - osłona pod kolumne kierowniczą - aso bmw - 90zł - patrzcie na odcien plastików !!

Krok trzeci - kupno przełączników (od 120zł do 350zł) - tutaj były największe jaja :

Nie bede sie rozpisywał dokładnie, napisze w skrócie. Manetka a raczej cały zestaw przełączników musi byc dopasowana idealnie do waszego samochodu. Wszelkie stwierdzenia ze obojetne jaki model grunt zeby miała tempomat to głupota i ktos kto tak mówi to głupol !! Po pierwsze, sprawdzamy czy w tasmie są wszystkie piny do obsługi multifunkcji. Po drugie, sprawdzamy po numerze czy pająk ta taśme obsługuje i czy obsługuje multifunkcję !! to bardzo wazne !! - można to zrobić np w Real.oem.

Trzy - oczywiście sprawdzamy tempomat. Cztery - sprawdzamy w manetkach typ przełącznika wycieraczek - manetka w kombi obsługuje tył którego nie ma w sedanie !!. Pieć - porównujemy manetke wycieraczek - czujnik deszczu, brak czujnika deszczu - to bardzo wazne bo w przypadku braku czujnika w samochodzie i kupna manetki ze znaczkiem "a" nie beda nam działały wycieraczki czasowe - to nie jest tylko przycisk !! Wysyłane sa inne sygnały w przypadku obu manetek.

Przechodziłem przez to wszystko równe 2 miesiące. Walczyc próbowała lokalna stacja BM Cars - polegli. Pomoc zaoferował jeden z forumowiczów - Mlodzik18 - niestety namiarów na mechanika ostatecznie nie dostałem.

Ostatnia próbą było skorzystanie z usług AOH Krzywaczka Janusz Jałocha - gośc jest rewelacyjny.

Nie dość ze zrobił to wszystko w godzinę to w dodatku przeprogramował całe auto - 3 czujniki - aby manetka z czujnikiem deszczu chodziła w aucie która go nie ma !! Mistrzostwo !!

Gorąco polecam Pana Janusza (wraz z bardzo ładną sekretarką :P :P ), zresztą inny forumowicz z serii 1 tez u niego to robił i był mega zadowolony. Koszt wsadzenia, montażu, programowania i napisania dodatkowego programu to 350zł a wiec naprawde niewiele.

Ps. Nie da sie tylko zaprogramowac tempomatu - bedzie wyskakiwał błąd DTC i samo DTC nie bedzie działało - trzeba nadpisać program i dodać cos od siebie. Zwykły Czesio z szopy tego nie zrobi.

Jesli macie jakieś pytania - piszcie - postaram się pomóc.

• Dziękuję 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Podsumowując , żeby założyć t-t do mojej beci ten "zwykły" potrzebuję manetkę oraz plastyk pod kierownicę .

Na aukcjach są manetki razem z taśmą , ją też muszę wymienić , czy moje bez t-tu podejdzie?

Znacie kogoś z lubuskiego kto mi t-t zaadoptuje w kompie.

Opublikowano
Tzn plastik pod kierę, manetka + taśma wpinamy i kodujemy, czy musimy wymieniać całego "pająka"