Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Chcę zmienić swoja wysłużoną e36 z powodu ciasnoty z tyłu dla dzieci na e34 w kombi z silnikiem 520 bądź 525i ale wolałbym bez vanosa i tutaj rodzi się moje pytanie. Czy są egzemplarze bmw z tymi silnikami z końca lat produkcji w wersji bez vanosa? Nie chcę tego rodzaju silnika ponieważ wiem, że koszty eksploatacyjne są dużo wyższe jak przy zwykłym. Powiedzcie proszę na jaki pułap cenowy mam się nastawiać ponieważ z tego co przeglądałem na allegro czy mobile.de ceny są mocno rozbieżne.
Opublikowano

Z końca produkcji wszystkie 2.0 i 2.5 miały Vanosa.

Na pewno pod wzgledem osiągów, dynamiki, elastyczności 525 bedzie dużo lepszym wyborem, zwłaszcza że pali niezauważalnie więcej niz 520.

Ale dużo łatwiej upolować zadbanie i niedorżnięte 520 niż 525.

Niestety bardzo często dziadkowie rocznik 48 od których odkupujemy autko okazują się rajdowcami, którzy wiekszość 127 tys km na liczniku (oczywiście cofniętym) pokonali jadąc bokiem :D

Jesli jednak uda sie trafić zadbane 525 to brać i sie nie zastanawiać.

Opublikowano
Dzięki serdecznie ale spalanie to jakby rzecz drugorzędna, bardziej chodzi mi o części zamienne a przeglądając je wychodzi, że do silników z vanosem są znacznie droższe. Dlatego wolałbym nie ładować się w zmienne fazy rozrządu. A czy do 10tys można kupić dobrą bm-ke?
Opublikowano

Dobra bmke mozna kupić i za 5k, tak samo jak szrota za 10k :)

Szukajcie a znajdziecie... tak mawiają, brać kumpli i szukać, podchodzić do zakupu chłodno i z dystansem, lepiej wydać 150zł i pojechać na przegląd niz kupić minę.

Z tego co pamietam Vanosa da się zblokować, było kiedyś o tym na forum. Wnioskuje z tego, ze silnik z vanosem może działać bez vanosa. Pewności nie mam.

Silniki m50 i m52 sa trwałe i koszt części mimo iż w przypadku m52 jest większy to nie ma wpływu na eksploatację tak naprawdę :)

A Vanos spali delikatnie mniej i jest bardziej elastyczny :)

Na Twoim miejscu szukał bym zadbanego 2.5 i mniej patrzył na to czy ma Vanos czy tez nie. Grunt aby nie był dorżniety.

Opublikowano
Witam - ja też pomykam z dzieckiem i silniczek M50-2,0 w zupełności mi wystarczy.Nie mam gazu,a spalanie etylinki,bardzo miło mnie zaskakuje !!!!!!! Oczywiście,przy spokojnym operowaniu,pedałem gazu. Jak cisnę - dystrybutor na stacji,też mnie ciśnie :norty:
Opublikowano
2.5 to zdecydowanie lepszy wybór niż 2.0 ;] Zauważalnie lepsze osiągi, spalanie deczko niższe :] Ale koledzy wyżej mają rację, zdecydowanie łatwiej znaleźć niezajeżdżone 2.0 niż 2.5. Najlepszym wyjściem przy kupnie 2.5 jest samodzielne sprowadzenie go z zagranicy, wtedy wiesz co jest grane i skąd to auto pochodzi :] Z polski kupować auto z takim motorem raczej odradzam, chyba że masz sporo pieniędzy na paliwo na poszukiwania niedopieprzonego auta ;)

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
kolejne mity o VANOSIE, zestaw naprawczy do pojedynczego to na allegro ok. 200zł - no fakt mega wydatek na jakieś.....200tyś kilometrów.....uuu ale szarpnie po kieszeni, reszta silnika jak zwykłe m50 części i ceny podobne. odejście od niskich obrotów lepsze, i nie musisz wachlować tak biegami, pomimo tej samej mocy auta z vanosem mają "mocniejszy dół" i są bardziej elastyczne.
Opublikowano

A czy ktoś kiedyś zakładał taki zestaw naprawczy do siebie? Zdaje to egzamin?

Nie wiem jak w BMW, ale w innych autach taki zestaw wystarcza na kilka tyś. km.

Opublikowano
zakładany do m54b25 ponad rok temu auto intensywnie raczej kolega użytkuje tzn pokonuje dość sporo kilometrów w niemałym tempie.... i jak na razie spokój