Skocz do zawartości

[E39] Ciężko przesunąć lewarek w prawo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W skrzyni manualnej ciężko przesunąć lewarek w prawo (niezbędna operacja do wbicia "piątki" :mrgreen: ) ,wchodzi dopiero przy użyciu większej siły.

Opór jest taki sam jak przy wbijaniu R.

Mam tak od chwili zakupu , wymieniałem olej w skrzyni -bez zmian ,ściągałem osłonę z mieszka ,ale nic nie wyczaiłem.

Help.

Edytowane przez Gutkos

Opublikowano
Przypinam się do kolegi mam taki sam problem tylko u mnie po rozgrzaniu i przejechaniu co najmniej 30km jest normalnie.
Opublikowano
Witam.

W skrzyni manualnej ciężko przesunąć lewarek w lewo (niezbędna operacja do wbicia "piątki" :mrgreen: )....

W lewo czy w prawo?? Bo chyba nie ma samochodu z manualem w którym "piątkę" włącza się przesuwając dźwignię w lewo.

A tak do rzeczy to czy dźwignia nie ma zbyt dużego luzu??

Może luz powoduje, że jest nieprecyzyjna i stąd problemy z "piątką".

Trzeba również prześledzić, czy nic nie podeszło w zakres pracy dźwigni np. jakiś dywanik lub przewód, o który się opiera dźwignia przy przesuwaniu, stwarzając niepotrzebny opór.

Opublikowano
  • Autor
Witam.

W skrzyni manualnej ciężko przesunąć lewarek w lewo (niezbędna operacja do wbicia "piątki" :mrgreen: )....

W lewo czy w prawo?? Bo chyba nie ma samochodu z manualem w którym "piątkę" włącza się przesuwając dźwignię w lewo.

A tak do rzeczy to czy dźwignia nie ma zbyt dużego luzu??

Może luz powoduje, że jest nieprecyzyjna i stąd problemy z "piątką".

Trzeba również prześledzić, czy nic nie podeszło w zakres pracy dźwigni np. jakiś dywanik lub przewód, o który się opiera dźwignia przy przesuwaniu, stwarzając niepotrzebny opór.

Przepraszam - W PRAWO ! :oops:

Już poprawiłem temat - przepraszam za pomyłkę

Opublikowano
  • Autor

No niestety nic nie podeszło w zakres pracy dźwigni - tym bardziej dywanik który leży spokojnie na podłodze, dodam że jak już się uda przesunąć lewarek w prawo to już potem przez jakiś czas lewar lata luźno na prawo i lewo - dopiero po jakimś czasie znowu trudno go przesunąć :mad2: - może rzeczywiście to ta poducha pod skrzynią :roll:

Opublikowano
Nie jestem jakimś wielkim fachowcem, ale kiedyś u kumpla fakt że w przednionapędówce urwała się łapa trzymająca skrzynie to za żadne skarby nie mógł zmieniać biegów bez zgrzytu, więc może i faktycznie jakaś poduszka trzymająca skrzynie jest wyrobiona i skrzynia nie leży jak powinna na swoim miejscu i to może być przyczyną :wink: Odwiedź jakiegoś mechaniora niech obada sprawe
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano

To co już koledzy napisali - sprawdź poduszki skrzyni. Jeśli któraś jest urwana, uleżana bardziej niż druga to skrzynia będzie leżała krzywo i wtedy może być ciężej wbić bieg. Inna sprawa jest taka,że z tego co kojarzę to bieg 5-ty jest w skrzyni na zupełnie innym wałku więc może na nim jest gdzieś luz na łożysku i przy wbijaniu biegu wałek się ustawia pod jakimś lekkim kątem i ciężej trybom wejść na 5-te przełożenie. Generalnie jest tak, że póki skrzynia zimna to biegi chodzą delikatnie ciężej (ale też bez jakiejś wielkiej przesady) - olej jest gęstszy więc i mechanizmy są bardziej leniwe. Kiedy się wszystko rozgrzeje to i olej robi się rzadszy więc skrzynia chodzi lżej.

W najmniejszym chyba stopniu bym się przyjrzał temu bolcowi/trzpieniowi ze sprężynkę, który w głównej mierze odpowiada za powrót drążka skrzyni z biegu 5-tego w centralne położenie. Jest on wkręcany w boczną ściankę obudowy skrzyni - jak popatrzysz na skrzynię to w jej części od strony wału napędowego jest kilka śrub z dużymi,płaskimi łbami na gniazda TORX - jeden z nich odpowiada właśnie za bieg 5-ty. Nie powiem Ci dokładnie który to ale było to gdzieś na tym forum opisywane - być może ten trzpień ze sprężynką się trochę blokuje i ciężko wbić 5-tkę.

Ale póki co skupiłbym się na poduszkach skrzyni. Potem przy jakiejś okazji sprawdziłbym czy skrzynia nie ma luzu na wałku sprzęgłowym.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki bardzo za rady ,na pewno sprawdzę te poduszki ,a potem się zobaczy efekt.

Zaznaczam że tylko w prawo jest ciężko ,jak już się uda go przesunąć to w górę jest już OK.

Przejże dokładnie te rysunki i zobaczę gdzie by się mogło to blokować: http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=DD31&mospid=47539&hg=23&fg=15

Opublikowano

Teraz sobie jeszcze przypomniałem, że kiedyś czytałem jak ktoś pisał o jakichś tulejkach. Są one gdzieś na połączeniu lewarka od skrzyni biegów i tego cięgła które idzie w skrzynię lub coś podobnego. Ponoć jak się na nich zrobi luz to ciężko wbija się biegi - także 5-tkę. Ponoć bez problemu te tulejki można zrobić u pierwszego lepszego tokarza. Fabryczne są zrobione z tworzywa. Nie wiem tylko, czy te dorabiane toczyli ludzie metalowe czy z jakiegoś tworzywa. Musiałbyś zdjąć mieszek od lewarka i zajrzeć tam. Ja jak wrócę do domu to sprawdzę na chacie jak to wygląda bo mam na stanie wybierak od swojej poprzedniej skrzyni to zorientuję się czy na wybieraku i tych cięgłach są gdzieś takowe tulejki.

W tej chwili móżesz na szybko wpisać na Allegro e39 wybierak i z grubsza zobaczyć że w tej gumie mogą być owe tulejki.

Pzdr.

Opublikowano

Jest to wielce prawdopodobne bo jeśli tam będziesz miał luz to dźwignie nie będzie przesuwała tego cięgła jak trzeba tylko z lekką obsuwą co może utrudniac wbicie biegu.

Pzdr.

Opublikowano
Ale u mnie lewarek nie ma luzu to przesuwanie jest raczej jak by się coś przytarło a nie wytarło a tym bardziej podeszło.
Opublikowano
  • Autor
Ale u mnie lewarek nie ma luzu to przesuwanie jest raczej jak by się coś przytarło a nie wytarło a tym bardziej podeszło.

Będziesz miał czas i chęci to sprawdź u siebie co to ,ja zrobię tak samo -jak tylko się dowiem od czego zależy ten opór to napiszę - POZDRAWIAM

...a n arazie dokopałem się do podobnego tematu - jest tam link do zdjęcia z elementem który jest ponoć odpowiedzialny za takie przypadłości.

viewtopic.php?t=56695