Skocz do zawartości

E39 520i 09.1997 - ABS, ASC...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chciałbym się tylko upewnić...

pacjent 09.1997 E39 520i

nie działa prędkościomierz, ekonomizer, abs i asc - rozumiem że czujnik abs?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
lewy tył.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

a moze być np sterownik? bo czytałem też że po 98 roku może to być jakiś kabelek w sterowniku, ale nie wiem czy tego to dotyczy skoro to 97...

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podepnę się do tematu, czemu na pierwszym miejscu do sprawdzenia jest lewy tylni czujnik??

Są z jakąś wadą fabryczną, czy co??

Jestem jeszcze nie ogarnięty w przypadłościach beemek, więc pytam :)

• 5 lat później...
Opublikowano

pytanie uzupełniające....

świecą w/w kontrolki lecz ekonomizer i prędkościomierz działa...

MIeraz przy małych prędkościach, podczas zbliżania się do skrzyżowania, czuję "bicie"abs w pedał i na chwilkę gasną obie po czym ponownie się włączają(świecą).

gdzie TU przyczyna?

Opublikowano

Nie posiadam oprogramowania diagnostycznego.

Stawiam na sterownik.

Juz to przerabialem.

Właśnie wróciłem z garazu i przejażdżki. Żadnych kontrolek....

Wrocilo do normy. Pytanie: na jak długo?

Opublikowano
Miałem u siebie przez trzy dni cyrki z abs asc licznik i ekonomizer, 2 godziny na kompie i to nie jednym . Rozbieralismy sterownik zagladalismy do środka i nic . Błędy jakie pokazywało czujnik prawy tyl przerwa lewy tyl przerwa plus błąd 67 . Jeździliśmy z komputerem i na 90 % wyszedł czujnik abs lewy tyl . Raz czytał prędkość raz nie i raz wszystko działało a raz nie . Nie raz jeździłem godzinę czasu i nic się nie świeciło , ale było coś takiego ze tylko dotknąłem pedał hamulca to abs zaczynał działać bez żadnego poślizgu i nie pokazywało błędów . Miałem też przypadek w ciągu 3 dni ze odpaliłem auto i odrazu zalaczyla sie pompa abs która pracowała przez 20 sekund wtedy silnik chodził jakby nie na wszystkie cylindry rzucalo silnikiem i alternator nie wyrabial bo przygasalo światło w środku auta , z początku się przestraszył bo otwieram maskę zobaczyć co się dzieje skąd takie dźwięki dziwne a tu się okazuje ze takie cyrki . Winny był czujnik który wymienilem wczoraj . A co najlepsze przy probie wymiany starego czujnik zlamal się i miałem jeszcze poltora godziny więcej roboty ; )