Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich mam taki problem w mojej bmw e 36 316i na gaz po odpaleniu silnika w temperaturach minusowych silnik ma 500 obrotów i nie faluje a podczas pracy i wzrostu temperatury silnika do 90 stopni wzrastają obroty nawet do 1400 i również nie faluje ale zbić obrotów nie można dzięki za fachowe odpowiedzi dzięki :)
Opublikowano
tak na benzynie jest to samo bez zmian jeszcze zauważyłem coś takiego po wciśnięciu pedału hamulca i po jakimś czasie go zwolnienia obroty wzrastają a potem zaraz wracają na 1400
Opublikowano
To ciekawa sprawa z tym hamulcem,troszke tu zaczyna wskazywac na serwo,sprawdz przewod silnik-serwo,czy on nie jest dziurawy lub czy w jakis sposob serwo nie lapie lewego powietrza.Dziwna sprawa,bo ja sie nauczylem jednej rzeczy ze jak wciskasz pedal hamulca przy wlaczonym silniku i obroty sie zmieniaja to wskazuje na problem z serwem,ale ja tu nie przestaje myslec o czujnikach min. obrotow.Jedz na kompa,moze cos wykaze
Opublikowano
witam bylem dzisiaj u mechanika z tymi obrotami no i powiedział mi że to może być przepływomierz powietrza lub brudna przepustnica po powrocie od niego na zapalonym silniku odłączyłem przepływomierz i żadnej zmiany nie było w pracy silnika dalej miał 1300 obrotów a gaz ustawiłem pod komputerem
Opublikowano
Witam,sledze Twoj problem bo sam mam taki silnik i ciekawi mnie final.Pozniej zejde do garazu i zobacze jak moj silnik zareaguje na odlaczenie przeplywki,a sam dzis tez sprawdzalem wciskanie hamulca na odpalonym silniku i obroty tez zmienialy sie,mysle ze to nie ma wiekszego wplywu na to skoro tez i u mnie tak jest.Wiem ze po odlaczeniu przeplywki silnik przechodzi na tryb awaryjny,pozniej Ci napisze co u mnie wyszlo
Opublikowano

No kolego u mnie silnik odrazu gasnie jak tylko odlacze przeplywke.

To jest dosyc klarowny znak ze masz problem z przeplywka.Moze masz znajomego co by Ci pozyczyl przeplywki na probe,jak jestes z bialegostoku lub okolic to sluze pomoca

Opublikowano
dzięki kolego za pomoc ale jestem z Marek koło Warszawy wiec nie wypali sprawdzenie ale jeszcze raz dzięki bęnde szukał przynajmniej wiem że po odłączeniu przeplywki powinien gasnąć silnik :D
Opublikowano
siemka klubowiczom bylem u innego mechanika który podłączył mi ją pod kąpa i skasował mi błąd przepływki ale obroty pozostały już niewiem co może być
Opublikowano
Blad skasowal ale awaria jest dalej!!!Jesli wykazalo przeplywke to zacznij od przeplywki a pozniej wykasowac blad kompa.Samo usuniecie bledu nic nie da
Opublikowano
ale jak wykasował mi błąd przepływki to po jej odłączeniu silnik gaśnie wiec mysile ze przepływka jest ok czy może oszukiwać
Opublikowano

Po odłączeniu przepływki auto NIE MOŻE zgasnąć, ma się przełączyć w tryb awaryjny i nierówno pracować ( najprościej praca silnika ma się zmienić)

Co do obrotów miałem to samo, przepatrz przewód idący do krokowca, ja miałem zwarcie, podepnik krokowca pod aku i sprawdź czy chodzi.

Opublikowano
Czytalem wiele tematow na roznych forach i niektorzy pisali to i tamto ze silnik nie powinien zgasnac ale Ci ktorzy probowali to na swoich silnikach to po odlaczeniu silnik gasnie.Zimny napewno zgasnie a czasem cieply jedynie zacznie falowac na obrotach
Opublikowano
JAK SIĘ ROZGRZEJE DELIKATNIE OBROTY FALUJĄ I MULI SIĘ DO 3 TYSIĘCY JAK SIĘ JEDZIE A PÓŹNIEJ OK CO TO JEST ??? OPD.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
siemanko wszyskim mam dalej ten sam problem z obrotami pod kąpa dyl podłaczany były trzy błędy które zostały wykasowane podejrzenie bylo na silniczek krokowy ale wymieniłem go ale jest to samo na benzyn ie i gazie. gaz tez był podłączony pod komputer i wszystko jest ok niewiem już co jest obroty wzrastają do 1400 na gazie a na benzynie 1200 i nie falują proszę o pomoc
Opublikowano
witam, mam identyczny problem, u siebie wymieniłem świece było ok ale problem wrócił po tygodniu, wyczyściłem odme jak by troche lepiej, potem mechanik wyregulował gaz i ja w domu wyczyściłem przepływonierz, korkowiec (WD40 i waciki) i jest o wiele lepiej, nie jest idealnie ale ujdzie w tłumie :roll:
Opublikowano

Ja również mam 316i m43 na kompie 0 błedów wszystko na czas wymieniane i moge tam poprzeć kolege iż po odłączeniu przepływomierza auto gaśnie może w innych silnikach auto chodzi po odłączeniu...tego nie wiem!

Jęsli na kompie wyskoczył ci bład a wczesniej przed pojechaniem do mechanika odłączałeś przepływomierz to jest błąd ze w czasie pracy silnika został odłaczony przepływomierz powinieneś zrobić tak:

-pojechać na kopa zobaczyc jakie są błedy (zapisać , zanotować , zapamiętać)

-wykasować błędy

-pojeżdzić z 2 dni nic nie robiąc przy silniku( nie grzebiąc, nie odłączając kabli itp)

-ponownie pojechac na kompa

błędy które się powtórzą to są usterką mechaniczną nie do naprawienia przez usunięcie błędu przez komputer.

oczywiście błąd sondy może być poprzez zużyte świece (mój przykład)

oczywiście cały układ dolotowy zaczynając od filtra powietrza wyczyszczony do kolektora ssącego

oczywiście sprawdzamy wszelkie newralgiczne miejsca gdzie może nam silniczek zasysać lewe powietrze!!

Opublikowano
witam co to moze byc ze auto mi sie muli na benzynie dopiero jaK wcisne pedał do konca po chwili reaguje na gaz i idzie a tak to sie muli ;///
Opublikowano
Co za glupoty wypisujesz??Moja e36 jest sprawna w 100% i jak odlacze przeplywke to gasnie.Chcesz to jakos wyjasnic??

wcale nie wypisuje głupot,po odłączeniu przepływki auto powinno chodzić gorzej ale nie gasnąć.Po odłączeniu przepływomierza sygnał zastępczy brany jest z potencjometru przepustnicy.Jeżeli silnik gasnie po odłączeniu przepływki może być uszkodzony potencjometr przepustnicy.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Co za glupoty wypisujesz??Moja e36 jest sprawna w 100% i jak odlacze przeplywke to gasnie.Chcesz to jakos wyjasnic??

wcale nie wypisuje głupot,po odłączeniu przepływki auto powinno chodzić gorzej ale nie gasnąć.Po odłączeniu przepływomierza sygnał zastępczy brany jest z potencjometru przepustnicy.Jeżeli silnik gasnie po odłączeniu przepływki może być uszkodzony potencjometr przepustnicy.

Zgadza się, u mnie jest tak , wszystko sprawne brak błędów ;

tel. 514.99.46.99