Skocz do zawartości

E38 728iA z sekwe....a spalanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów kilka dni temu kupiłem moje 10-te BMW jakim jest E38 i mam pytanie jak w temacie moje spalanie na gazie na dzień dzisiejszy to ok. 18 - 20l tylko w mieście jeżdżąc praktycznie max 40/h w tych warunkach nie da się szybciej czy to wynik do przyjęcia? 728iA/99r...... pozdrawiam..!!!
Opublikowano
witam ja tez jezdze e 38 728 na gazie i spalanie w zimie to samo co u Ciebie czyli jazda w cyklu miejskim 19 litrow lpg w lecie 15 , 16 , czyli za 50 zl 110 km czasami 100, mysle ze to normalne spalanie biarac pod uwage predkosc jazdy i temperatury na zewnatrz
Opublikowano
No to jestem teraz trochę spokojniejszy bo już myślałem że może mam jakieś nieszczelności w instalacji. pozdrawiam........ :
Opublikowano
Kolega ma też 735 z 96r w aut. i jemu pali benzyny 18-20 w mieście (lpg nie ma) i twierdzi że to jest dobry wynik.
Opublikowano
Witam, mi w warunkach ciężkiej zimy z prędkościami maks 60km/h, tryb skrzyni M, czyli ruszanie z trzeciego biegu i częstym hamowaniem w Łodzi wyszło ostatnio ponad 30L/100km. W normalnych warunkach w jeździe miejskiej to około 20L/100km. Auto to e32 silnik M70B50, benzyna V Power Racing.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Ja jak delikatnie jeżdżę to w mieście wychodzi mi 16 litrów i wydaje mi się że to jest bardzo dobry wynik jak na 3.5l v8, a na trasie jadąc max 120-130 km/h to potrafi nawet zejść do 10-11 litrów :)
Opublikowano
witam to 2.8 pali tyle co moje 4.0 za 50zł spokojnie robię 100kilosów po mieście
Opublikowano
Na gazie ;] Mi też pali około 20l / 100km w mieście. Trasa w zimę jeszcze nie mierzona ;]

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
U mnie podobnie jak u mattii2707, ten sam silnik, tyle ze w miescie, czy w trasie i tak mi pali 14L latem, 16-17L zima :).Co do 18-20L benzyny tym silnikiem, to na pewno nie przy normalnej, spokojnej jezdzie, bo ja w miescie z palcem w nosie mieszcze sie w 12L, a w trasie spadalo mi nawet ponizej 10L i to przy 130-160km/h :), takze mariusz42, twoj kolega nie ma sie czym chwalic, bo to wcale nie jest dobry wynik, chyba ze sprawdza jak duzo moze polknac 735 :P.
Opublikowano
Muszę przyznać że kolega nie ma lekkiej nogi ale ten wynik i tak go zadowala. pozdro......
Opublikowano

O to wlasnie chodzi - wszystko zalezy od stylu jazdy.Stad wszytkie te rozbieznosci w zuzyciu, bo kazdy ze swoich doswiadczen pisze.Ja jezdze wiekszosc czasu normalnie, nie blokujac drog , ale tez nie wyrywajac na swiatlach pierwszy (zazwyczaj :P).To ciezki samochod, wiec przy ciezszej nodze swoje dostac musi, szczegolnie w miescie :).

Tak, czy inaczej, wracajac do tematu, 20L w miescie przy jezdzie 40km/h i silniku 2.8, to moim zdaniem wiecej niz byc powinno.

Opublikowano
jednak w zimie to spalanie jest wieksze bo mi w cyklu miejskim pali 19 lpg, 15 benzyny a w lecie 15 lpg a 12 benzyny .......
Opublikowano
Też mi się wydaje że 20l w mieście to za dużo jak na 2.8 . Kolega ma 740iA 1995 , ponad 500k przebiegu z tego połowa na gazie , i spala mu w mieście przy normalnej jeździe ok 19 l GAZU(lato 19'cali) 20 L w zimie :) !!!! Dba o niego , wszystko na czas wymienione , na oryginalne części :)
Uczę się wszystkiego na temat BMW E38 :) Jeżeli zrobię jakąś pomyłkę to proszę mnie poprawić :)
Opublikowano
jakos nie chce mi sie wierzyc ze 740 spali 20 l litrow lpg w cyklu miejskim w zimie...... to benzyny musiała by spalic z 16,,,,, moze zalezy duzo od instalacji i regulacji i ciezkosci buta::)))
Opublikowano
W zimie to taka jazda Eko-Emeryt bo u nas nie da się szybciej , ale korki można omijać bez problemu , z korkami dochodzi mu do 23-24l w mieście w zimie i do 22l w lecie :) Ale bez problemu osiągałem jego 740iA 30l w mieście latem, wszędzie byłem pierwszy :)
Uczę się wszystkiego na temat BMW E38 :) Jeżeli zrobię jakąś pomyłkę to proszę mnie poprawić :)
Opublikowano

mi moja 740 iA pali teraz od 20l do 22l lpg po mieście,

lato zjechałem do 18l ale dobiłem do 37,5l ;]

Trasa w lato zjechalem do pokazania na komputerze 13,5 co uważam za wynik świetny i dziwny, caly czas tempomat i ogien, ale normalnie od 15 do 17 w trasie LPG.

I nie uwierze w ilości znacząco mniejsze.

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
728 automat bez problemu tyle spali. mam 528 automat i peka 17-18l wiec co tu mowic. automat przy jezdzie po miescie 40km czeste ruszanie i dodawanie gazu jez nieekonomiczny.za to nie trzeba sie denerwowac tanczeniem nogami w podlodze:)
Opublikowano
W takim razie nie widze sensu kupowac 728 :P niedość że osiągi marne to jeszcze pali jak 4.0 V8. Totalnie bezsensu. Ten silnik fajnie chodzi w E30 mojego kumpla ;] ale uwazam ze do 7 zupełnie nie pasuje.

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
Moja E32 730i V8 spaliła, jeżdżąc po Łodzi 36l gazu.Przejechałem 200km.
BMW
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Koledzy ja mam e38 728i w steptroniku i jara 19l gazu to dla tego silnika norma. On musi tyle zjarać. Ale jak będziecie jeżdzić jak emeryci to spali wam nie mniej jak 16l