Skocz do zawartości

Zamarzl plyn chlodniczy, silnik glosno pracuje..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

PO ODPOWIETRZENIU SILNIKA ZAMARZŁ MI PŁYN WIDOCZNIE WIECEJ BYLO WODY, OD ZBIORNICZKA PRZEWOD CALKIEM ZAMARZL KAWALKIEM W RESZCIE ZNAJDOWALA SIE TYLKO COS W RODZAJU KASZY GESTEJ. ODPALILEM NA CHWILE SILNIK LECZ ZACZAL GLOSNO PRACOWAC I OD RAZU PODCHODZI NA WYSOKIE OBROTY I SPADA I GASNIE. PRZED ODPALENIEM WYPŁUKALEM TA KASZE Z CHLODNICY I WEZY TYCH GRUBYCH.

DLACZEGO TAK SIE DZIEJE I CO ZROBIC? Z RANA WSTAWIE JA DO GARAZU LECZ OBAWIAM SIE CZY COS SIE NIE USZKODZILO. PROSZE O PORADE.

Edytowane przez nawros
Opublikowano
W wężach mogłeś mieć kaszę ale w bloku już mógł być lód, musisz potrzymać auto w ciepłym miejscu i wtedy odpalić zobaczyć co się będzie działo...
Opublikowano
czy przez zamarznieta wode w bloku praca silnika bedzie glosna i strasznie nie wiem jak to nazwac (twarda)???????????????????
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mało prqwdobodobne ale mogło gdzieś ścisnąć blok i smarowanie nie dochodzi do wałka. Zdejmij pokrywę, odpal i zobaczy czy olej leje się na wałek.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W bloku są kanały olejowa którym olej płynie do glowicy. Jak płyn zamarzł to mogło ten kanał ścisnąć. Chyba nie muszę tłumaczyć ze dlatego ze lód ma większą objętość niż wody i gdy zamarza to jest w stanie rozsadzić to i owo. Tak jest jak chce się oszczędzić 30 złotych na płynie.
Opublikowano
nie zaoszczedzilem bo na koncentratach stracilem ok 100zl wiec pieniedzy nie zalowalem na to, a to wszystko przez to ze mialem klopoty z odpowietrzeniem i na koniec jak juz bylo ok widocznie byla zła prtoporcja wody z koncetratem. Przeoczenie... niestety tak juz bylem zaklopotany ze pogubilem sie w porporcjach. Nigdy nie oszczedzam na samochodzie, nie naleze do tych co ida na latwizne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przedewszystkim sprawdź dokładnie blok. Czy nie ma jakiś pęknieć, rys. Jak pisałem, zdejmij dekiel zaworów i zobaczy czy olej dochodzi do wałka.
Opublikowano
PRZED CHWILA TO ZROBILEM, OLEJ DOCHODZI DO WALKA NIC NIE POKOJACEGO TAM NIE WIDZIALEM. I NADAL JESTEM W KROPCE...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kurcze, ciężko wskazać coś sensownego. Może to coś niezależnie od tego ze Ci zamarzło? Po prostu zbieg okoliczności. Może jakiś krótki filmik z pracy silnika.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mogło się rozregulowac. Ale raczej jest to niezależne od zamarznięcia bloku. Jak nie był dawno wymieniany to po prostu prostu pasek mógł nie wytrzyamćmrozu i przeskoczył.
Opublikowano
no ale z tego co slyszalem to gdy przestawi sie rozrzad to sa problemy z odpalaniem u mnie tego nie ma. auto od razu odpala bez problemow. co sadzicie
Opublikowano

Musiał byś zdjąć pasek klinowy, który kręci od wału - alternatorem, wspomaganiem i pompą wody.

Auto chodziło by wówczas tylko na aku więc się śpiesz :D

Tylko niewiele to da, ponieważ z opisu twojego problemu wynika że jest coś nie tak z:

1. Ze szklankami (hydro popychacze). Napełniony olejem, szczelny popychacz jest nie do ściśnięcia przez człowieka. Zepsuty jest do wciśnięcia 2 palcami - mam 1 na pamiątkę :D

Może po prostu zbieg okoliczności z tym zamarznięciem.

Mi się to zdarzyło ot, tak. Odpalam i hałasuje jak diesel.

2. Pompa wody - mógł rozlecieć się wirnik jak jest plastikowy (a są takie), ale jak auto Ci grzeje i się nie przegrzewa to raczej jest OK.

Może wywaliło łożyska? Zobacz przy oście pompy (dużo nie zobaczysz :) ) czy nie sączy się płyn

3. Panewki - zimno, swoje lata już mają. Mnie z M40 dopadły własnie w zimie przy niskich temperaturach.

Najważniejsze żebyś obsłuchał dokładnie skąd dochodzi odgłos?

Z góry (ad1), z przodu silnika, tam gdzie wisko(ad2), od dołu (ad3)

Poszukaj kanału, wjedź i słuchaj Bawary :)

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
Opublikowano

PUK PUK!!

- Kto tam???

- Panewka!!! :D

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!