Skocz do zawartości

nie dziala multi kierunki i radio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wsiadlem dzis do auta i nie slychac przekaznika od kierunkow ale dzialaja zniknal zegarek z radia i nie dziala lewa strona multifunkcji. Bezpieczniki sa dobre, moze ktos cos ppradz?
Opublikowano
miałem tak samo jakiś czas temu!!! odłączenie aku na 15 minut rozwiązało sprawe :D :lol: ale jaka była tego przyczyna??? puki co wszystko ok. sprubuj tego i napisz czy pomogło POZDRAWIAM
Opublikowano
  • Autor
Niestety nie pomoglo jutro wracam ddo domu to podlacze kompa i zobace o co kamon sory za blendy bo pisze z iphone
Opublikowano
miałem podobnie, początkowo multi nie działało, więc stawiałem na taśmę, ale jak zastrajkowały zegary, nie dało się odpalić auta (światła i kierunki działały, tylko na zestawie zegarów echo...) to wyszło, że uszkodzony jest włącznik zapłonu (pod kierownicą);
Opublikowano
  • Autor

włącznik zapłonu? chodzi ci o ten selektor co jest zespolony ze stacyjką i jak przekręcasz kluczyk to po kolei załącza wszystkie obwody?

Dadam że jak kierunki działaja to nie widac nic na zegarach ani nie słychac cykania

Opublikowano

Tak było u mnie, początkowo były problemy ze sterowaniem radiem i coś z tempomatu nie chodziło, nie było podświetlenia kierownicy, o klakson też nie było łatwo. Jak nie dało się odpalić-stawiałem na rozrusznik, ale na zegarach nic nie było, tak jak pisałem i kiera też nie działała. ASO stawiało na akumulator i takie auto chcieli mi oddać ale tłumaczyłem co się dzieje więc typ poszedł wydać samochód i okazało się że faktycznie coś nie działa. Kolejny dzień przyniósł rozwiązanie. Ale podkreślam- tak było w moim przypadku więc tylko podpowiadam na co zwrócić uwagę. Ten wyłącznik kosztuje ok 40Euro... Ile skasowali za poszukiwania nawet nie piszę dlatego warto sprawdzić i tą część.

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP81&mospid=47559&btnr=32_0703&hg=32&fg=30 część nr 2

Opublikowano
  • Autor
Wyczyściłem to coś na zdjęciach powyżej ale nie pomogło. Ustawiłem temperaturę w aucie na 25 stopni pojeździłem około godziny i zaczęło działać nie mam pojęcia co jest przyczyną, bo pewnie ja auto ostygnie to będzie to samo:(
Opublikowano
Podłacz do kompa i sprawdz sterownik webasto jezeli sie nie łaczy,a masz webasto tzn ze padl wlasnie sterownik webasta.W innych modulach najprawdopodobnije beda bledy magistrali can,lub wcale sie nie połaczy.
Opublikowano
  • Autor
Nie mam webasto niestety :( .Zajrzałem przed chwilą do kompa ale fizycznie czy niema tam wody przypadkiem, na szczęście jest sucho. Spryskałem przy okazji wszystkie przekaźniki i wtyczki specjalnym środkiem nieprzewodzącym prądu do elektroniki. Teraz ładuje kompa i jak będę mieć cała baterię to podłącze i zobaczę co pokarze.
Opublikowano
  • Autor
Podłączyłem wczoraj do kompa i nie ma żadnych podejrzanych błędów. Dzisiaj rano wsiadam i wszystko działa myślałem ze popsikanie styków dało efekt ale po około 50km znowu przestały działać kierunkowskazy to znaczy nie widać ich działania na desce rozdzielczej ani nie słychać cykania no i nie ma zegarka. Ma ktoś jakiś schemat gdzie tego szukać czemu sygnał nie do chodzi do zegarów i czemu nie ma zasilania zegarka?
Opublikowano
Ma ktoś jakiś pomysł?

Slaba bateria?

Przy slabym akumulatorze wystepuja takie objawy.Jakby LCM padl/padal.Raz kierunkowskazy byly,raz nie,radio raz dzialalo,raz nie i jeszcze inne cuda.

Aku krecil niby dobrze a jednak okazalo sie,ze to on byl sprawca.Po wymianie spokoj.

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

Opublikowano
  • Autor
Akum jest nowy ubiegłoroczny, a kierunkowskazy są tylko nie widać strzałek na zegarach i nie słychać cykania.
Opublikowano
...kierunkowskazy są tylko nie widać strzałek na zegarach i nie słychać cykania.

Dokladnie tak sie to obiawialo.

Do tego dziwne kontrolki na desce i problemy z radiem.

Sprobuj podmienic aku.Zobaczysz co sie bedzie dzialo.

Ew. modul LCM.On tez powoduje takie obiawy.

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

Opublikowano
  • Autor

Ok,i dzięki, akum mogę podmienić w każdej chwili czekam tylko aż znowu powrócą objawy. Dodam że przyczyną nie jest temperatura, a raczej wilgoć w aucie, bo dziś od rana wszystko gra, a zazwyczaj jak długo jadę tak jak wczoraj z nart. To wtedy parują tylne szyby i zaczyna się :).

Jeszcze jedno pytanko gdzie znajdę LCM?

Opublikowano
w kabinie, prawa strona przód w nogach pasażera,pod tapicerką schowany
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.