Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem bmw 535 d 2004 rok 170 000 przebiegu. Podczas przyspieszania pojawja się czarny dymek, nie w takiej ilości jak w starszych dieslach . Otrzymałem informację od mechanika ,że rura wydechowa powinna być czysta w takim smochodzie, a końcówki wydechu są czarne nawet troszkę zardzewiałe. Z serwisowe historii smochodu wynika ,że przy 130 000 km było coś robione z filtrem, a komputer pokazuje o filtrze 130 000 km.

Samochód ciągnie dobrze. Proszę o informację czy to jest normalne czy mam działać dalej w tym kierunku.

Opublikowano
w moim aucie wyswietla się filtr na 180000km a mam już 189000km, czarne końcówki i lekki dymek przy ostrym ciągnięciu na obroty. poza tym autko doskonale. także nie przejmuj się .
Opublikowano

Witam

Byłem u dobrego mechanika , podpiął komputer i przejechał się z nim. Mówi, że przepływomierz powietrza jest troszkę podrasowany daje więcej powietrza przez co na niskich obrotach cały czas przedmuchuje filtr cząstek ale za to ma jescze większego kopa na niskich obrotach i on nic by z tym nie robił więc ja też z tym nic nie będę robił.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No i po co komu chiptuning w profesjonalnej firmie za tysiąc albo więcej złotych jak może sobie przepływomierz podrasować. :D :D :D
Opublikowano
Witam

Byłem u dobrego mechanika , podpiął komputer i przejechał się z nim. Mówi, że przepływomierz powietrza jest troszkę podrasowany daje więcej powietrza przez co na niskich obrotach cały czas przedmuchuje filtr cząstek ale za to ma jescze większego kopa na niskich obrotach i on nic by z tym nie robił więc ja też z tym nic nie będę robił.

...sorki, ale to jakaś pomyłka...przepływomierz nie "daje" powietrza, tylko mierzy ilość przepływającego...jedyne co może być "podrasowane" to może pokazywać za dużo...co powoduje wzbogacenie mieszanki, więc dokłada momentu z dołu...ale dla DPF to porażka...dlatego ten dymek :norty: ...więc to "przedmuchiwanie" to jakaś lipa...

Opublikowano

Nie ma to jak cudowny sposob na tuning typu DIY.

1. Nawiercic przeplywke.

2. W starych Audi 100 benzyna odpiac czujnik temperatury :)

Opublikowano
Witam

co na niskich obrotach cały czas przedmuchuje filtr cząstek .

Siłą rzeczy DPF jest cały czas przedmuchiwany lecz nie o przedmuchiwanie chodzi a o jego wypalanie czyli zwiekszenie dawki paliwa podniesienia temperatury spalin i dodatkowej dawki wstrzelonej w filtr DPF w celu wypalenia sadzy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po prostu ten mechanik był nie tylko dobry ale wręcz za je bi sty. :mad2:
Opublikowano
Po prostu ten mechanik był nie tylko dobry ale wręcz za je bi sty. :mad2:

jak większość fachmanów w tym kraju

Opublikowano
Więc co radzicie zostawić jak jest czy zmienić przepływomierz. Z tego co pamiętam stndardowa dawka powietrza to około 9 jednostek lub 9 tys ( nie pamiętam dokładnie jaka jednostka) max 11-12 o on pokazywał 14.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale przepływomierz może źle pokazywać bo jest np. problem z turbiną którąś. Nie musi to być wina przepływki.

Z jakiego Ty miasta jesteś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To masz do Łodzi nie tak daleko. Odezwij się do mnie na priv to się zgadamy i któregoś dnia sobie podjedziesz do mojego mechaniora i na pewno Ci ustali co to jest.