Skocz do zawartości

330D Wibracje kierownicy - co jeszcze sprawdzić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę kolegów o pomoc w diagnozie.

Pacjent e46 330D 2004' automat, przebieg 182kkm

Objawy: drżenie (wibracje) kierownicy na postoju z częstotliwością wibracji silnika.

Wymienione na nowe poduszki pod silnikiem (Ruville) dokładnie takie:

http://moto.allegro.pl/poduszka-silnika-bmw-e46-e-46-3-0-diesel-i1280268962.html

Nowe poduszki pod skrzynią biegów (oryginał z ASO)

Nowe koło pasowe (Imperial)

Drgania z silnika nie są przenoszone na inne elementy auta, na zawieszenie, itp.

Wibracji nie ma też na maglownicy.

Drgania są w zasadzie tylko na kole kierownicy, tylko w czasie postoju.

W czasie jazdy jest ok, żadnych drgań.

Gdzie jeszcze szukać przyczyny, bo jest to strasznie denerwujące.

Gdzieś usłyszałem, że to może być objaw padającej pompy wspomagania, czy to możliwe ?

i jak ew. sprawdzić tę pompę ?

--

Pozdrawiam

nelson

--

pozdrawiam

nelson

Opublikowano
Kolego, sprawdź stan koła pasowego pompy wspomagania. Był identyczny przypadek kiedyś... guma tłumiąca oderwała się od metalowego koła i przez to na kierze były odczuwalne drgania. Pozdr
Opublikowano

TC Chyba mają hydropodstawę... do każdej z nich jest wpięty wężyk podciśnienia.

Wężyki są wpięte do układu vacum.

Od początku nie czułem mięty do tych poduszek, sam nie wiem czemu :D

--

Pozdrawiam

nelson

--

pozdrawiam

nelson

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A gdy dodasz lekko gazu na postoju to też czujesz te drgania ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

no to sprawdź to koło pasowe ,, a w najgorszym razie dwumas .....ojjj sory masz automat więc dwumas odpada !

przyjrzyj kołu pasowemu !!!! jeśli to nie to to raczej słaba jakość poduszek ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
kolego jak zmieniales poduszki to sprawdz czy sa dobrze ustawiane bo one maja mocowanie cos na zasadzie mimosrodu i trzeba zobaczyc czy orginalnie pasujace otwory sa dobre do poduchy jak nie to rzeba ja obrucic woko wlasnej osi bo morze dotykac drarzka kierownicy potrzba przedlurzke z przegubem i 10 min roboty
Opublikowano

Kolego a dlaczego wymieniałeś poduszki, z powodu drgań na kierownicy?

Bo jeśli tak, i kupiłeś właśnie zamiennik ori poduszek na silnik, to drgania mogą być od nich ponieważ ja też kiedyś w innym samochodzie była to Lancia Lybra 1,9 Jtd wymieniałem na tańszy zamiennik niż ori i po tej wymianie było jeszcze gorzej niż przed wymianą, poprostu twardsza mieszanka gumowa i dopiero po przejechaniu 1000 km poduszki się troszku ułożyły i było dużo lepiej, po cenie jaką zapłaciłeś za te poduchy z allegro to wyszły cię prawie 200 za sztukę a w ASO jedna kosztuje 500 złotych więc różnica spora, być może problem tkwi w tych poduszkach oby nie, ale jest to możliwe, że muszą się ułożyć lub dopasować.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Poduszki były wymienione jakieś 8kkm temu, w maju.

Wtedy częsło całą budą, wszystko wpadało w wibracje.

Po wymianie poduszek wszystko się uspokoiło. Od jakichś 1,5kkm zauważyłem te drgania na kierownicy.

Dam głowę, że zaraz po wymianie poduszek pod silnikiem tych drgań nie było.

W zeszłym tygodniu wymieniłem poduszki pod szkrzynią, bo były pościnane, ale nie dało

to żadnej poprawy.

W zasadzie to niewielkie wibracje czuć też pod stopami, ale głównie na kole kierownicy.

Macałem pod spodem zawieszenie - nie drży, maglownica - nie drży.

Silnik i skrzynia drżą, ale to powinny wytłumić poduchy...

Pozdrawiam

nelson

--

pozdrawiam

nelson

Opublikowano

GR: Proszę nie cytować całych postów dopisując jedno zdanie... zwłaszcza, jak się odpowiada bezpośrednio pod nim... tworzą się przez to, bez sensu, długie, nieczytelne posty... proszę cytować selektywnie i nie post, pod którym się od razu odpowiada.

Wydech oryginalny, nic nie ruszane.

Oglądnąłem go dokładnie z kanału w czasie pracy silnika, wszystko szczelne,

nigdzie nie obija o inne elementy, wygląda to ok.

--

Pozdrawiam

nelson

--

pozdrawiam

nelson

Opublikowano

Ja tez mialem problem z dragiami na kierownicy, bylem przekonany, ze mam krzywe albo zle wywarzone felgi.

To nie bylo to.

Pomogla wymiana lacznika elastycznego walu, a pozniej jak drgania nie ustaly wywazenie walu napedowego.

Rispekt dla mechanika, Wladyslawa Wisly w Bielsku za trafna diagnoze.

Opublikowano

azp - Przeczytaj początek wątku.

Chodzi o drgania na postoju, więc wyważenie kół, czy drgania wału

nie mają tu żadnego znaczenia.

--

Pozdrawiam

nelson

--

pozdrawiam

nelson

Opublikowano
Jak mechanik mial pomysl, ze to od walu napedowego i zaczalem sie temu przygladac to zaczalem czuc lekkie wibracje na kierownicy i w okolicach podlogi, takze na postoju. W trakcie jazdy dopiero przy wiekszej predkosci bylo to odczuwalne, jakies 150+
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Może ustalmy jakie wibracje są w normie,a jakie poza normę wychodzą.W silniku 330d.

Ja czuję na kierownicy takie trochę mocniejsze mrowienie oraz drży pod stopami.Nie mocno,ale to jest wyczuwalne.

I teraz nie wiem czy to jest normalne czy nie.Czy jadę czy stoję jest tak samo,nic się nie zmienia.

W sumie nie pamiętam,aby wcześniej mi coś drżało pod stopami.Może zrobiłem się bardziej wyczulony...

Opublikowano

Czyli na odpalonym silniku kierownica ma się zachowywać tak jak na nieodpalonym :?:

Bo zauważyłem,że mrowienie jest mniejsze jak dam na P lub N,jak jest na drive to czuć kierę trochę mocniej.

Podzielcie się trochę swoimi doświadczeniami,bo niestety nie mam okazji wejść do drugiej 330d :(