Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie mam pytanie.Czy w E46 320disel można wymienić rozrząd a raczej czy powinno się robić takie zabiegi skoro wszystko jest ok.Słyszałem że autko wtedy ciszej pracuje i lepiej chodzi.Nie wiem ile jest w tym prawdy i proszę o rade.Chyba chciałbym takie coś u siebie zrobić :cool2:
Opublikowano
Nigdy nie wymienia się rozrządu ani łanczuszka. Silnik ten jest na łancuszku rozrządu więc dożywotnio tak zostaje. Nie słyszałem także o przestawieniu łańczuszka czy pęknięciu. Jeżdzij wymieniaj oleje filtry i tyle. W końcu to BMW :)
Opublikowano
jak usłyszysz ze coś zaczyna dzwonić dziwnie z okolicy rozrządu wtedy go wymień ,w innym przypadku nie ma się co przejmować i z tym stwierdzeniem ze jest dożywotnio to raczej sie nie zgadzam wybacz ale wszystkie podzespoły się w silniku zużywają w tym np "łańcuch rozrządu" i w skrajnych przypadkach może pęknąć poczytaj troche na ten temat :8)
Bayerische Motoren Werke
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taka prawda, ja znam takich, co wymieniali łańcuch w 320d i wcale mnie taka wymiana nie dziwi. Chyba nikt nie wierzy, że coś w aucie może być wieczne. A już tym bardziej nie prawda, że łańcuch nie potrafi przeskoczyć, może niekoniecznie w M47 (320d), ale już na ten przykład właściciele N42 coś na ten temat wiedzą.

Różnica pomiędzy łańcuchem a paskiem jest taka, że w BMW (oczywiście tylko w tych modelach, w których jest łańcuch) nie potrzeba dokonywać wymian okresowych jak w przypadku rozrządu na pasku.

Jeśli są objawy hałasowania łańcucha lub na liczniku jakieś 400-500k przebiegu, to może i warto zajrzeć.

Opublikowano
hehehehe 400 to moja jeszcze nie ma 300 też nie ale tak sobie pomyślałem że wymieniłbym to skoro można.Ale chyba lepiej nie , skoro ten podzespół jest dożywotni.Przy 400 to lepiej silnik wymienić niż rozrząd.Założyłem temat z czystej ciekawości i niezbyt dużej wiedzy na ten temat.Bo lepiej zapobiegać niż chorować.Wszystko w niej gra jak ta lala.To co nie ruszać tego Panowie.W zasadzie to nie jest drogie przedsięwzięcie. :)
  • 5 lat później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat wymiany rozrządu.

Co jest zalecane przy wymianie rozrządu ?

W moim przypadku już bardzo hałasuje łańcuch

BMW E 46 320 D 150 KM 2003 r.

Opublikowano
Jak robić to komplet - ślizgi, napinacz(obowiązkowo!), łańcuch. Polecam febi u siebie założyłem i nic się nie dzieje. Nie zapomnij tylko o prawidłowym ustawieniu.
Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie czy przy wymianie łańcucha rozrządu trzeba zrzucać silnik?

Czy można się jakoś od przodu dostać?

BMW E46 320 D 150 KM ROK 2003

Opublikowano
Nie trzeba wszystko można zrobić od góry no ale niektórzy zrzucają wtedy jest lepszy dostęp do poszczególnych elementów co najmniej w m52tu ale myślę, że zasada jest podobna.
Opublikowano
Jak robić to komplet - ślizgi, napinacz(obowiązkowo!), łańcuch. Polecam febi u siebie założyłem i nic się nie dzieje. Nie zapomnij tylko o prawidłowym ustawieniu.

Robiłeś rozrząd w M52TU? Miałeś jakieś objawy zużycia, jaki masz przebieg?

Opublikowano
Robiłem uszczelkę pod głowicą to zrobiłem też rozrząd bo mechanik stwierdził wytarte ślizgi a tak to żadnych niepokojących dźwięków itp. Przy przebiegu 290 tys km fabryczny łańcuch był 3-4mm dłuższy.
Opublikowano
U mnie nic nie słychać, pracuje naprawdę gładko. Myślałem, że M52TU robi 500 tys. spokojnie na nieruszanym rozrządzie.
Opublikowano

Ja się pytam o silnik 320 d 150 KM M47N CZY TRZEBA CAŁY SILNIK ZRZUCAĆ ,ABY WYMIENIĆ ŁAŃCUCH ROZRZĄDU?

CZY KTOŚ JUŻ WYMIENIAŁ W TYM MODELU ?

Opublikowano

Ponawiam prośbę o informację.

Czy na forum brak osoby która by mi odpowiedziała na moje pytanie ? :(

Opublikowano

nie trzeba, miejsca jest aż nadto

to nie vag gdzie silnik jest za rejestracją

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
nie trzeba, miejsca jest aż nadto

to nie vag gdzie silnik jest za rejestracją

Kolega pewnie myli silniki . Pewnie gdzies sie nasluchal o n47 z e90 gdzie zabawa z rorzadem jest przednia

Opublikowano
tez o tym pomyslałem ale skoro pyta to odpowiadam ;)

Opublikowano
Ludzie jeszcze raz pytam o silnik BMW E46 320 D 150 KM M47N ROK PROD.2003 ?

masz nas za idiotów ?? czy moze z .... sie na rozum zamieniles ?

odpowiedz juz dostałes !!