Skocz do zawartości

reflektory -jak poprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

powiadaja, ze kto pyta, nie bladzi. a wiec: reflektory. w porownaniu do 15-letniej bawarki moja druga zabawka - corolla z 81 roku, w ktorej nigdy nie wymieniano lamp - swieci niczym cholerne las vegas! cos nie halo... domyslam sie, ze lustra sie wypalily. jakis czas temu w *auto swiecie* moj faworyt (mialem watpliwa przyjemnosc wspolpracy z tym rysiem) ktory prowadzi fascynujacy dzial *porady* zrobil historyjke o wymianie reflektorow (jakis czas temu kupil sobie czerwonego touringa e30 i regularnie poprawia w nim to i owo w ramach testow redakcyjnych) i wyszlo na to, ze trzeba wybulic tych 5 stow, bo inne sa do bani. z calym szacunkiem do żurnalisty (sic!) pytam: czy jest inna droga? jakas regeneracja czy cos?

PS: przyznaje sie. nie lubie typa

Opublikowano
pytam: czy jest inna droga? jakas regeneracja czy cos?

PS: przyznaje sie. nie lubie typa

:search:

a najprościej:

Otwórz maskę.

Nie wiem jak to jest w E30, ale u mnie w E34 zdejmuje sie plastiki za lampami (w E 30 i E34 są takie same lampy).

Odkręcasz 3 wkręty, na które przykręcony jest odbłyśnik do lampy.

Wyjmujesz odbłyśnik (trzeba troche pokombinować, nie wychodzi najłatwiej, ale jeśli masz troszkę zdolności manualnych, to da radę ;) ).

Czyścisz odbłyśnik i wnętrze lampy (np płynem do spryskiwaczy i szmatką- z dużą DELIKATNOŚCIĄ!!!).

Czekasz aż wyschnie i skrecasz z powrotem.

Jeśli masz wypalone odbłyśniki, to lepiej kupić używki, kosztują 30-40 zł za szt. , ale trudno je dostać.

Na pocieszenie powiem, że najczęściej jest to tylko brudny odbłyśnik, więc ogarniesz temat w "pół godziny".

$M$
Opublikowano

zamiast sie meczyc ze subokretem od strony silnika to zdejmij przednie atrapy (2 wkrety i 2 spinki u gory) i wykrec cale lampy lacznie z ramka - 3 srubki :)

A jak beda wypalone to tak jak wyzej kolega ci napisal - tylko wymiana.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Z tą wymianą to na szczęście niekoniecznie :8)

Robiłem to parę lat temu i winnym aucie,ale nie sądzę żeby tu było inaczej - jak rozkręciłem reflektory i przetarłem SUPER delikatnie (na sucho, co by było z płynem wolę nie mysleć...) to spora część odbłyśnika została mi na szmatce. Okazało się. że w skutek starości/temperatury odspaja się i zamienia w proszek srebrna powłoka odbłyśnika - i trzyma się na słowo honoru nie wytrzymujące tarcia.

Ratunek - zaniosłem reflektory do regeneracji (tj. położenia nowej powłoki) - wyglądały i błyszczały po niej jak nowe.

Opublikowano
Wydaje mi się że, widziałem jakis środek w sprayu własnie do odbłysników. Ale nie jestem pewien. Co powiecie na pokrycie odbłysników jakimś chromem w spreyu ( nie mylić ze srebrzanką)??
Opublikowano

Czy wyczyszczenie ew. regeneracja odbłyśników skutkuje również w przypadku reflektorów soczewkowych ?

Zaznaczam, że nie rozkręcałem i nie wiem w jakim stanie są soczewki.

Opublikowano
Czy wyczyszczenie ew. regeneracja odbłyśników skutkuje również w przypadku reflektorów soczewkowych ?

Zaznaczam, że nie rozkręcałem i nie wiem w jakim stanie są soczewki.

Masz E32 więc takie same reflektory jak u mnie. Czyszczenie coś da na pewno, ale jeśli chodzi o regenerację, to nie wiem jak i gdzie ją wykonać, choć myslę że na pewno dużo pomoże.

Może Ktoś wie gdzie można zregenerować w Warszawie lub okolicy odbłyśniki (za ile i ile czasu to trwa) ?

$M$
Opublikowano
Wydaje mi się że w reflektorach soczewkowych odbłyśnik nie ma znaczenia. W czarnych Hellach jest przecież czarny.

Zależy który :duh: Popatrz tu :http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=63_0042&hg=63&fg=05 .

Ja mówię o odbłyśniku który ma nr. 3 na rysunku. Wiem, że nr. 2 też ma odbłyśnik, ale chyba rzeczywiście pełni on rolę "ozdobną".

$M$
Opublikowano
ja ostatnio robiłem coś takiego znaczy ten odbłyśnik tylko nie w buni a w michale rozebrałem wszystko ten plastik wyczyściłem i prysnołem chromem teraz jest jak new lampa i już miesiąc jeżdze i nie ma problemów,a jak ktoś nie chce się bawiś sam to można oddać sam odbłyśnik do chromowania wtedy zamaczają go w takim czymś na gorąco i jest jak new.wiem bo znajomego ktoś z rodziny właśnie chromuje wszystko co plastikowe :wink:
to właśnie te chwile,kiedy wszystko jest dokładnie takie,jak pragniesz,a jedyne co czujesz to czysta przyjemność.To właśnie daje Ci BMW.
Opublikowano
Ja mam pytanie bo może nie zakumałem jak należy, rozebrać lampę - macie na myśli odczepić szkło od odblyśnika, tak? to nie jest sklejone ze sobą w e30?? I czy szkło też można dać gdzieś do polerki?
Opublikowano
Ja mam pytanie bo może nie zakumałem jak należy, rozebrać lampę - macie na myśli odczepić szkło od odblyśnika, tak? to nie jest sklejone ze sobą w e30?? I czy szkło też można dać gdzieś do polerki?

:duh: Zobacz na mój link powyżej.

Odkręcasz 3 wkręty.

Wyjmujesz część nr. 3.

Masz w ręku soczewkę WEWNĘTRNĄ z odbłyśnikiem.

Soczewka do odbłyśnika jest przykręcona na 4 wkręty.

Odkręcasz je.

Myjesz dokładnie wszystko.

Bierzesz w łapkę czystą szmatę nasączoną np. płynem do spryskiwaczy (tylko nie za dużo).

Wkładasz łapkę w lampę.

Myjesz szkło od środka.

Czekasz aż wyschnie.

Skręcasz z powrotem do kupy.

Masz lepiej świecące światła.

UWAGA!!! Odbłyśnik myjesz baaardzo delikatnie. Niektóre pod wpływem czasu potrafią tracić farbę pod dotykiem!!! Najlepiej sprawdzić pocierając palcem i zobaczyć czy farba odbłyśnika na nim nie zostaje. (jeśli zostaje jedziesz po nowe wkłady)

$M$
Opublikowano
UWAGA!!! Odbłyśnik myjesz baaardzo delikatnie. Niektóre pod wpływem czasu potrafią tracić farbę pod dotykiem!!! Najlepiej sprawdzić pocierając palcem i zobaczyć czy farba odbłyśnika na nim nie zostaje. (jeśli zostaje jedziesz po nowe wkłady)

A gdzie trzeba jechać po te nowe wkłady? :?

Wiem, że na aukcji można kupić używkę, ale nówki wkładu nie spotkałem.

peace & love
Opublikowano

KotSylwester - przecież ten temat nieraz był wałkowany na NASZYM forum :evil: :evil: :evil:

co z Tobą :nienie: zaniki pamięci masz :roll2:

pozdro

Opublikowano
A gdzie trzeba jechać po te nowe wkłady? :?

Wiem, że na aukcji można kupić używkę, ale nówki wkładu nie spotkałem.

1) sklepy z częściami do BMW (adresy znajdziesz na forum)

2) szroty z używkami - prosisz o wkład do lampy i PRZED ZAPŁACENIEM ogladasz, pocierasz ;) (to chyba najtańsza opcja)

$M$