Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie: co jest powodem że nadmuch powietrza (530D E 39 2002r) na przednią szybę mam dużo mniejszy po włączeniu klawisza na zdmuchnięcie zaparowanie przedniej szyby, kontrolka świeci się na czerwono a świeciła się na zielono, również zaczęła się świecić na czerwono kontrolka do ogrzewania tylnej szyby, co może być tego powodem, bezpieczniki są dobre.

Józef

Opublikowano

Jeśli chodzi o dmuchawę, sam przerabiam obecnie ten problem.

Może to być efekt reakcji komputera na jakąś inną usterkę (taki sam objaw u mnie po urwaniu czujnika temperatury).

Jedynym rozwiązaniem, które szybko powie co może być przyczyną i co należy zrobić, będzie podpięcie pod kompa i sprawdzenie błędów. Nieraz pomoże sam reset błędów i dmuchawa wraca do normy.

Sprawdź jeszcze filtry i puszki powietrza kabinowego - mogą być zapchane, ale to podejrzewam, że już sprawdzałeś.

Opublikowano

to mnie teraz zaskoczyliscie :shock:

kontrolka od nawiewu na przednią i tylną szybę powinna świecić na zielono? u mnie od zakupu świecą na pomarańczowo i myślałem że ma tak być...

jak włączę tą od przedniej szyby to dmuchawa ustawia sie na max i dmucha na szybę, tylna szyba też grzeje normalnie a komputer nie widzi błędów.

więc jak to jest z kolorem tych kontrolek, bo już zgłupiałem :?:

Opublikowano

U mnie także te kontrolki od nadmuchów są zielone. Jeśli u kogoś są pomarańczowe to może najzwyczajniej w świecie ktoś podmienił diody żeby bardziej pasowały do podświetlenia dechy zegarów.

Pzdr.

Opublikowano

Witam

U mnie po lewej stronie jest zielony kolor, natomiast po prawej przy guzikach od odszronienia przedniej szyby i ogrzewania tylnej są pomaranczowe.

Opublikowano

Witam.

Co do koloru tych kontrolek miałem zielone jak kupiłem. Jakieś dwa tygodnie temu w czasie jazdy radio przestało grać a panel nawigacji zaświecał się i gas z częstotliwością około jednego herca, zatrzymałem się wyłączyłem silnik i odłączyłem całe podłączenie od modułu w bagażniku myślę że radia i po kilku dziesięciu sekundach podłączyłem ponownie ( jest 3 moduły: nawigacja , zmieniarka CD i ten trzeci z którego wyjąłem ten wtyk), po odpaleniu ponownie silnika problem znikł, natomiast po kilku dniach potrzebowałem zgonić zaparowanie szyby kontrolka zaświeciła na czerwono a dmuchawa mimo że pracowała na maxa to i tak za mało do tego co było pierwotnie, wczoraj było poniżej 5 stopni i w poprzednią zimę zawsze odpalało webasto teraz nie, myślę że to też z piecem ma związek . Z tego wynika że kontrolki-diody są podwójne i jeżeli świecą obie to mamy kolor zielony a jak coś padnie i nie zasila jednej diody to mamy kolor czerwony alb inny, ale nie zielony w tym przypadku jest to czerwony. W sobotę będę miał wolne to dobiorę się do pieca i jeszcze raz sprawdzę dokładnie bezpieczniki (trochę się boję wyciągać bezpieczniki bo coś mogę wyłączyć w komputerze a część bezpieczników mam zalane i nie można sprawdzić napięcia przed i za bezpiecznikiem. Tydzień temu byłem w serwisie STANDO we Wrocławiu elektronik podłączył komputer i stwierdził że wszystko jest OK kontrolki świecą prawidłowo na czerwono i tak ma być ale ja pamiętam że świeciły się na zielono nie na czerwono, dodał ze piec nie ma płomienia i taka była jego diagnoza, co mnie nie zadowala ale za usługę zapłaciłem. Jak znajdę trochę czasu to pojadę do drugiego tym razem autoryzowanego serwisu INCHCAPE żeby zdiagnozować komputer może znajdą winę gorszego nawiewu i czerwonych kontrolek.

Pozdrawiam Józef

Opublikowano
Witam

U mnie po lewej stronie jest zielony kolor, natomiast po prawej przy guzikach od odszronienia przedniej szyby i ogrzewania tylnej są pomaranczowe.

U mnie tak samo wszystkie zielone ogrzewanie szyby pomarańczowe.

Opublikowano
Witam

U mnie tak samo wszystkie zielone ogrzewanie szyby pomarańczowe.

kurcze sorki ale byłem specjalnie w aucie zobaczyć -- szyba przód i tył na pomarańczowo

ale wydawało mi się że przód była kiedyś zielona

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
podepne sie do tematu jesli moge , choc moze moje pytanie moze wydac sie banalne , nie dziala mi calkowicie dmuchawa na zadnym zakresie jej obrotow .bezpieczniki sa ok. . moje pytanie do kolegow co moze byc przyczyna , i jezeli bede mosial wyjac dmuchawe to jak sie do tego zabrac . z gory dzieki za podpowiedzi forumowicza

siemka dla fanow BMW

HIGHLANDER 12

Opublikowano
U mnie także te kontrolki od nadmuchów są zielone. Jeśli u kogoś są pomarańczowe to może najzwyczajniej w świecie ktoś podmienił diody żeby bardziej pasowały do podświetlenia dechy zegarów.

Pzdr.

Przyjrzałem się dziś rano kiedy szyby były zamrozone i faktycznie - kontrolki/diody od nawiewu/ogrzewania szyby przedniej i tylnej świecą na pomarańczowo. Ale muszę sprawdzić jeszcze jedno - bo wydaje mi się, że te diody widywałem zielone - czy przypadkiem w momencie uruchomienia klimy z funkcją chłodzenia te diody po włączeniu nie świecą na zielono, a przy funkcji ogrzewania na pomarańczowo.

Pzdr.

Opublikowano
czy przypadkiem w momencie uruchomienia klimy z funkcją chłodzenia te diody po włączeniu nie świecą na zielono, a przy funkcji ogrzewania na pomarańczowo.

Może tak być...Powiem wam, że już zgłupiałem z tego wszystkiego! Też wydaje mi się, że po lewej mam zielone a po prawej pomarańczowe, wszystko działa poprawnie. Czerwonych natomiast nigdy nie widziałem.

Ciekawy motyw...

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano

ale zamęt się wkradł w temat.....

w mojej mam również na odmrażanie szyby i grzanie tylniej czerwone diody - pozostale zielone tak jak większość tutaj.....

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano
czy przypadkiem w momencie uruchomienia klimy z funkcją chłodzenia te diody po włączeniu nie świecą na zielono, a przy funkcji ogrzewania na pomarańczowo.

Może tak być...Powiem wam, że już zgłupiałem z tego wszystkiego! Też wydaje mi się, że po lewej mam zielone a po prawej pomarańczowe, wszystko działa poprawnie. Czerwonych natomiast nigdy nie widziałem.

Ciekawy motyw...

Bo nie podświetlają się nigdy na czerwono, tylko na pomarańczowo, koledzy mylą kolory (pomarańczowy i czerwony) chodzi cały czas o jeden kolor - pomarańczowy i stąd całe zamieszanie. Szczerze mówiąc nigdy u siebie nie widziałem, żeby guziki od odmrażania szyb świeciły na zielono :shock:

BMW E39 530dA Orientblau Metalic

http://img11.imageshack.us/img11/9696/podpisyv.jpg

Galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=146383

Elektronika samochodowa Tomasz Pyszka tel: 602 757 397

http://www.mechatronika.krakow.pl/

Opublikowano
ale zamęt się wkradł w temat.....

w mojej mam również na odmrażanie szyby i grzanie tylniej czerwone diody - pozostale zielone tak jak większość tutaj.....

U mnie też jest tak samo z tą tylko kwestią odnośnie interpretacji koloru czerwonego/pomarańczowego w przyciskach odmrażania przedniej i ogrzewania tylnej szyby. U mnie jest pomarańczowy a we wszystkich pozostałych zielony.

Opublikowano

Witam ponownie.

Co do tych kontrolek wiem że u mnie były wszystkie zielone i nie widziałem innego koloru jak zielony w panelu klimy, a to że jedni piszą o czerwonych inni o pomarańczowych to to samo. Ja ostatnio zauważyłem że jak włączę odraszanie przedniej szyby to fakt wskaźnik wskazuje max nawiewu, ale jak się teraz naciśnie klawisz MAX to dmuchawa staje się bardziej wydajna i załącza się klima tak jak powinno być na klawiszu odraszanie bo w zasadzie o to chodzi aby jak najszybciej zgonić zaparowanie szyby. Byłem w serwisie autoryzowanym i elektronik powiedział że ten klawisz od odraszania współpracuje na 1000% z klimą, a więc jak wciskamy klawisz nadmuchu na przednią szybę ma się załączać też klima i tak wcześniej miałem i kontrolki były zielone, podejżewam że komputer coś nawiwijał i po prostu wyłączył tą opcję i dlatego w tej podwójnej diodzie jedna nie ma zasilania i mamy taki a nie inny kolor świadczący o awarii. Prawdopodobnie komputer zamienił miejscami te dwa klawisze ( nadmuch na przednią szybę i klawisz MAX ). Byłem wcześniej chyba u paproka, podłączył tester błędu i stwierdził że było bardzo dużo błędów i wszystko wykasował, i to on mnie chyba narobił bigosu z tą dmuchawą, chyba wykasował coś za dużo, nie wiem od razu nie sprawdzałem i to błąd. Nie wiem co za programik załadował, może nie ten co potrzeba , więcej nie dopuszczę żadnego paproka pojadę do serwisu autoryzowanego bo to najtaniej kosztuje ( najpierw płaci się małe pieniądze paprakowi a potem ma się problemy które sporo kosztują kasy i czasu.

Józef

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Co do tych kontrolek wiem że u mnie były wszystkie zielone i nie widziałem innego koloru jak zielony w panelu klimy, a to że jedni piszą o czerwonych inni o pomarańczowych to to samo. Ja ostatnio zauważyłem że jak włączę odraszanie przedniej szyby to fakt wskaźnik wskazuje max nawiewu, ale jak się teraz naciśnie klawisz MAX to dmuchawa staje się bardziej wydajna i załącza się klima tak jak powinno być na klawiszu odraszanie bo w zasadzie o to chodzi aby jak najszybciej zgonić zaparowanie szyby. Byłem w serwisie autoryzowanym i elektronik powiedział że ten klawisz od odraszania współpracuje na 1000% z klimą, a więc jak wciskamy klawisz nadmuchu na przednią szybę ma się załączać też klima i tak wcześniej miałem i kontrolki były zielone, podejżewam że komputer coś nawiwijał i po prostu wyłączył tą opcję i dlatego w tej podwójnej diodzie jedna nie ma zasilania i mamy taki a nie inny kolor świadczący o awarii. Prawdopodobnie komputer zamienił miejscami te dwa klawisze ( nadmuch na przednią szybę i klawisz MAX ). Byłem wcześniej chyba u paproka, podłączył tester błędu i stwierdził że było bardzo dużo błędów i wszystko wykasował, i to on mnie chyba narobił bigosu z tą dmuchawą, chyba wykasował coś za dużo, nie wiem od razu nie sprawdzałem i to błąd. Nie wiem co za programik załadował, może nie ten co potrzeba , więcej nie dopuszczę żadnego paproka pojadę do serwisu autoryzowanego bo to najtaniej kosztuje ( najpierw płaci się małe pieniądze paprakowi a potem ma się problemy które sporo kosztują kasy i czasu.

Czy udało Ci się coś wyjaśnić (naprawić) w kwestii tych kontrolek i przycisków??

Opublikowano

Witam.

Szczerze mówiąc nie, postawiłem do serwisu autoryzowanego jedynego na Dolny Śląsk we Wrocławiu Inchcape motor 18,10,2010 stwierdzili ze wszystko jest w porządku, powiedziałem że ma być szybkie odmrażanie i odparowanie szyby, a ja mam wolne i szukajcie szybkiego, na to elektronik powiedział że załączenie tego klawisza współpracuje na 1000% z klimatyzacją,i zaproponował sprawdzenie klimy, zgodziłem się na sprawdzenie klimy. Okazała się sprawna, wtedy elektronik rozłożył ręce, ale za usługę wystawili rachunek na ponad 500zł. Upierałem się nadal, to zaproponowali mnie przeprogramowanie auta i postawiłem ponownie auto 06,12,2010, i coś zpaprali, bo robili to dwa dni, zrobili niby przeprogramowanie panelu klimy, za to zapłaciłem 190zł. i nie pracowało mnie wspomaganie kierownicy, a w dniu 06,12,2010 oddałem sprawne. Po kilku dniach uporali się ze wspomaganiem i odebrałem auto, ale wspomaganie pracuje trochę twardo, jak na tą klasę auta. Serwis twierdzi że wszystkie auta mają kontrolki pomarańczowe i jest nie możliwe aby były zielone a nadmuch jaki jest u mnie jest prawidłowy, to dlaczego w instrukcji obsługi jest napisane że ma być szybkie odparowywanie i odmrażanie szyby, a ja mam wolne a miałem szybkie, i kontrolki zielone, to oni nie wiedzą. Wygląda na to że trzeba będzie pojechać do Niemiec, to tam na pewno sobie z tym poradzą.

Jestem wściekły że w ogóle do nich zaprowadziłem auto, bo nic nie zrobili, mam trochę gorsze wspomaganie kierownicy i chudszy portfel o ponad 700zł.

Opublikowano
....Serwis twierdzi że wszystkie auta mają kontrolki pomarańczowe i jest nie możliwe aby były zielone...a ja mam wolne a miałem szybkie, i kontrolki zielone, to oni nie wiedzą. Wygląda na to że trzeba będzie pojechać do Niemiec, to tam na pewno sobie z tym poradzą....

No i ciekawe czy można polegać na autoryzowanym serwisie w Polsce. :?

Co prawda u mnie odkąd kupiłem to odmrażanie przedniej i ogrzewanie tylnej miałem zawsze pomarańczowe i nie robiłem z tego problemu bo wydaje się, że wszystko działa jak należy.

Dodatkowo ostatnio odkryłem, że kiedy klimatronik jest na AUTO to nie wskazuje prędkości nadmuchu. Też to uznawałem za normę dopóki nie przejechałem się inną i tam w trybie AUTO była pokazana prędkość nadmuchu.

Chociaż na razie chyba nic nie będę kombinował, bo wszystko działa ok, a jak się zacznie kombinować to tylko można coś naprawdę popsuć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Serwis twierdzi że wszystkie auta mają kontrolki pomarańczowe i jest nie możliwe aby były zielone

Bo to jest prawda.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Serwis twierdzi że wszystkie auta mają kontrolki pomarańczowe i jest nie możliwe aby były zielone

Bo to jest prawda.

Witam.

Może i prawda u ciebie, ale ja jak kupiłem miałem zielone a nie pomarańczowe, a zaparowaną przednią szybę w kilkanascie sekund robiło suchą, a teraz nie, i są to minuty. Teraz mam na akumulatorze 13,9V a miałem 14,5V jak się zrobi ciepło to wytargam alternator i zrobię z nim porządek, doprowadzę do napięcia pierwotnego 14,5V a potem zobaczę co dalej.

Józef

Opublikowano

kiedyś tu na klubie przeczytałem że ponoć szybkie odparowanie przedniej szyby wspomagane jest grzałką elektryczną w ogrzewaniu

ale czy to prawda ?

czy ktoś rozbierał ogrzewanie i widział grzałkę ???

może to jest przyczyna różnego koloru kontrolki ?

że jak grzałka spalona to kontrolka czerwona ???