Skocz do zawartości

m52 separator oleju -jak sprawdzic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak sprawdzić czy separator oleju z silnika m52 jest dobry. oprócz objawów typowych czyli branie oleju lub tez falowanie wolnych obrotów jest jeszcze jakiś sposób na sprawdzenie separatora??
Opublikowano
poszukaj na forum, było dużo o separatorze. Tak po krótce: dziwne dzwięki po odkręceniu korka oleju, lewe powietrze...
Opublikowano
u mnie jak odkrece korek od wlewu oleju to silnik ciagnie lewe powietrze i nierowno chodzi ale dzwiekow dziwnych nie ma
Opublikowano
generalnie chodzi mi o to ze myślałem ze mam trachniety separator bo coś zaczął mi na wolnych obrotach falować czasami i jak jechałem na 1 biegu na wolnych obrotach np w korku to wtedy zaczyna auto jechać "kangurami". wzialem od kolegi ze sklepu nówkę separator i po wyciagniecieu mojego stwierdzilem ze obydwa działają identycznie. czyli zatykam dwa otwory a trzecim wciągam powietrze i membrana pracuje. wiec wydaje mi się ze mój jest sprawny- chyba ze jest jakas inna metoda sprawdzenia separatora.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Może mi ktoś doradzić co do odmy? Chciałbym ją wymienić, ponieważ wymieniałem wszystkie filtry to i ten by się załapał. Ale skoro to tylko kawałek szmaty, który łapie opary oleju ze skrzyni korbowej to czy stanie się coś jakbym się go pozbył całkiem i zostawił pustą obudowę? Oczywiście opary pójdą w silnik i się ładnie spalą i po krzyku. Ekologia dostanie ale nie tak jak wycięty kat. Przynajmniej odpadnie obawa o zatkanie separatora.
Opublikowano
No właśnie opary idą na turbo jak filtr w odmie jest zatkany i zasyfiony olejem, bo ciśnienie wzrasta. Przy wywalonym wkładzie filtra nic nie będzie zatkane a przepływ swobodny, nic nie chciałem zaślepiać. A moje pytanie jest hipotetyczne. Jak ma to zaszkodzić to nawet nie próbuję takich eksperymentów i zaopatrzę się w tą szmaciankę za 110 pln ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To temat o silniku M52.

:nienie:

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!