Skocz do zawartości

316ti Bierze Olej Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam pytanko.

Moje BMW zaczelo brac olej. Bylem w Chorwacji i zrobilem 5000km. Przz ten czas musialem dolac okolo 2 L oleju.

Wrocilem i bylem w warsztacie sprawdzali mi od spodu wszystko. Troche mokre bylo, ale nie mogli znalezc gdzie to.

I mam pytanie. Mam olej pelen syntetyk i moZe poprostu jest juz za rzadki.

Mysle nad tym aby wlac pol-syntetyk. Co Wy na to? Czy wtedy jest mozliwosc ze bedzie ok?

E46 318D 180KM
Opublikowano
Gdzieś czytałem,że obciazony silnik może łyknąć do 1l oleju na 1000km.Silnik nie musi wykazywac objawów zużycia(mam na mysli-sprawny silnik)
never again N46
Opublikowano
Gdzieś czytałem,że obciazony silnik może łyknąć do 1l oleju na 1000km.Silnik nie musi wykazywac objawów zużycia(mam na mysli-sprawny silnik)

takie zużycie podane jest w instrukcji obsługi bmw ale prawdę mówiąc to nie wydaje mi się aby całkiem zdrowy silnik mógł połknąć tyle oleju, no chyba że potraktujemy samochód jak kierowcy w zawodach WRC :D

ja na twoim miejscu nie stresowałbym się tak bardzo tym zużyciem oleju, moja buma też miała swego czasu apetyt na olej, z tą różnicą że ja mam 10W40, już myślałem o remoncie silnika ale z braku czasu i z uwagi że samochód był mi potrzebny zdecydowałem się na kolejną wymianę oleju i po wymianie apetyt po prostu znikł (nie do zera ale do wydaje mi się rozsądnych ilości czyli ok 100ml na 1000km). Może przyczyną uzdrowienia mojej buni było dodanie do oleju nano-środka, który polecił mi mechanik.

Opublikowano
no nie no, tutaj sprawa jest jasna - jest mokro pod silnikiem, więc jest wyciek. trzeba go znaleźć i zlikwidować, bo inne propozycje nie rozwiązują problemu...