Skocz do zawartości

320i Zabezpieczenie w razie dachowania w cabrio-jak schować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno zakupiłem e36 cabrio w angielskiej wersji. Jest to auto powypadkowe, lekko uderzone w lewy przód, a z tyłu na wysokości szyby są wysunięte dwie podpórki. Nie poznałem jeszcze tego auta zbyt dobrze ale to zapewne zabezpieczenie przed zmiażdżeniem pasażerów w przypadku dachowania. Problem polega na tym że nie wiem jak te podpórki schować z powrotem do środka...

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
nie zna sie na tym za bardzo ale myślę ze to jak poduszka powietrzna wystrzeli i koniec trzeba wymienić na nowe te możesz zdemontować tylko lepiej to mieć sprawne bo nigdy nic nie wiadomo
Opublikowano
Drążki schowały się bez żadnego problemu i wcale nie trzeba zdejmować z nich plastikowych nakładek. Po prostu na krótko przed całkowitym schowaniem trzeba wyjąć narzędzie i po sprawie. Natomiast co do zagłówków to rzeczywiście trudno je wysunąć, ja podważyłem je deską owiniętą szmatą żeby nie podrzeć tapicerki.
Opublikowano
domyślam się, że sprężyny w środku tych rurek, blokowane zapadką. A uruchamia je pewnie też zapadka skierowana w drugą strone
Opublikowano
...co je uruchamia w razie dachowania??

Niestety nie tylko w razie dachowania. Wystrzeliwują one również w przypadku zderzenia czołowego , uszkadzając z reguły przy okazji tylną szybę... :?

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
...co je uruchamia w razie dachowania??

Niestety nie tylko w razie dachowania. Wystrzeliwują one również w przypadku zderzenia czołowego , uszkadzając z reguły przy okazji tylną szybę... :?

Dokładnie tak jak w moim aucie, uderzony lewym przodem i rozerwana od drążków tylna szyba...