Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, jestem tutaj nowy więc proszę was o wyrozumiałość z waszej strony.

Mianowicie jestem od jakiegoś czasu cichym fanem BMW a mianowicie modelu e39, w zimę kończę 18 urodziny i chciałem sobie za sponsorować taki samochód. I do was jest z tego motywu pytanie. Czy to dobra decyzja ? Jak jest z eksplatacją tego samochodu, co się najczęściej psuje ? Czy za 12 tysięcy złoty kupię te bmw dobrym stanie i z silnikiem 2,5 TDS. Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam :)

Opublikowano
jak myślisz że to będzie diesel ekonomiczny , bezawaryjny i tani w obsłudze to raczej szybko zniechęcisz się do marki
Opublikowano

Kolego tds swoje pali,nawet 15l zima potrafi na miescie,trasa 8l. W Polsce nie kupisz dobrego tdsa za te pieniadze(przegrzane,dojechane ,bite,krecone liczniki).Ja o tdsie zlego slowa nie powiem,mialem prawie 2 lata i zadnej usterki,przyjemnosc jazdy takim dieslem gwarantowana.Wlasnie go sprzedalem niedawno znajomemu do Polski na przekladke.Sprzedalem go tylko dlatego ze nie bylo zadnych oszczednosci na paliwie i zakupilem teraz 528i sport policyjna i spalanie takie samo prawie hehe :D .

Tds musi byc zadbany i tylko wtedy Ci bedzie sluzyl.Dam Ci jedna rade jak wsiadziesz do tdsa i poczujesz jakis lekki zapach spalin to trzymaj sie od niego z daleka.Ja bym Ci radzil sie powaznie zastanowic nad benzyna.Najlepiej do zakupu wsiasc kumatego goscia co ma e39 i troche przy nim grzebie.

Opublikowano

520 sa troche za male do tej masy

523 i 528 daja rade i podobnie pala,ale zalezy wszystko jaka masz noge :D

528 jest uwazany za jeden z najlepszch jednostek napedowych bmw i zawsze mozna zagazowac.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

TDS nie jest najnieawaryjna opcja. W tych autach psuja sie niektore stale elementy; regulatory swiatel, sprzeglo wiskotyczne, pixele na zegarach, piszczy wiatrak nawiewu, jeż, wzmacniacz - zwlaszcza BM54, modul nawigacji, boardmonitor, czujnik ABS. Bardzo czesto bije kierownica przy 80-120km/h, co mozna najczesciej zalatwic dobrym wywazeniem kol. Bicie przy hamowaniu zalatwia sie zmiana tarcz na zimmermana lub textara.

To taki maly przkroj przez tematy z problemami z e39 tu na forum :8)

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
ja polecił bym ci 523 sam posiadam takie i eksploatacja jest bardzo tania spalanie w trasie na poziomie 12l gazu jak jedziesz normalnie :D jak agresywnie to tak do 23litrów (więcej chyba mi nie spaliła) przyspieszenie daje rade a spalanie nie duże ja mam gaz i ciężka nogę to tak średnio pali mi 18-19gazu w mieście :) jeśli chcesz tanio to kup 523i z gazem
Opublikowano

Witaj kolego

posiadam 528i automat z grudnia 1996roku, sprowadzony zostal ze szwajcarii z przebiegiem 260tyś.

zrobilem nim juz jakies 15tyś, w tym czasie padla mi jedynie pompa wody - rouwila kupilem za 120zl koszt nie duzy, a tak pozatym nic sie nie dzieje,

ale autko nie jest tanie w eksploatacji sama wymiana oleju jest bardzo droga wchodzi 6,5l, ja leje castrol edge 5W30 wiec tani nie jest.

poki nie pojawilo sie dziecko w rodzinie stac mnie bylo na utrzymanie, jednak teraz daje troche po kieszeni, jak bys chcial automata to mozemy sie dogadac:).

pozdrawiam

Opublikowano
a jesli chodzi o spalanie, to miasto do 15l przy normalnej jezdzie, trasa 10l nawet przy 160-180km/h
Opublikowano
trasa 10l nawet przy 160-180km/h

plus temperatura silnika poza skalą przy tej prędkości :D

To panowie jestem zawiedziony, nic będę szukał może jakiegoś na gazie bądź 1.9 w diesel

jak 1,9 w dieslu to polecam golfa III

sorki ale nie mogłem się powstrzymać :?

kup 2,5i z gazem to będzie dobry początek przygody z BMW

• Członkowie klubu
Opublikowano
Z tak skromnym budżetem trzymaj się z daleka od e39 zasilanych ON, uważam że będziesz miał spory problem, nawet żeby kupić zadbaną benzynę w podstawowe wersji. Jeśli nie masz dodatkowo około 20% sumy jaka chcesz przeznaczyć na zakup, na tzw. pakiet startowy (poprawki, koszty zakupu i rejestracji, ubezpieczenie) to na Twoim miejscu zaczekalbym jeszcze z zakupem. E39 wbrew pozorom, to nie jest tanie w utrzymaniu auto ...
Opublikowano (edytowane)
trasa 10l nawet przy 160-180km/h

plus temperatura silnika poza skalą przy tej prędkości :D

To panowie jestem zawiedziony, nic będę szukał może jakiegoś na gazie bądź 1.9 w diesel

jak 1,9 w dieslu to polecam golfa III

sorki ale nie mogłem się powstrzymać :?

kup 2,5i z gazem to będzie dobry początek przygody z BMW

Dziwne Ja grzeje jak mam okazje non stop po autostradach z takimi predkosciami i temp stoi na bacznosc,

Olej tylko wtedy trzeba sprawdzac po dluzszej trasie.

Edytowane przez brownie
Opublikowano

tez nie kapuje oco mu chodzi z ta temperatura:)

moze jemu przy tej predkosci dostaje sie powietrze do licznika i wskazowke wykrzywia:)

Opublikowano

moze jemu przy tej predkosci dostaje sie powietrze do licznika i wskazowke wykrzywia:)

Pewnie ma walnięty termostat i silnik mu się przegrzewa ;) a przy TDS-ie to podobno możliwe takie przegrzewanie się silnika Współczuje "koledze"

jak dłużej pobędziecie na forum to pewnie zauważycie że najczęstszą wadą obecnie występującą w TDSach jest przegrzewanie

zresztą spróbujcie sprzedać dowolne auto z TDSem

Opublikowano

Pewnie ma walnięty termostat i silnik mu się przegrzewa ;) a przy TDS-ie to podobno możliwe takie przegrzewanie się silnika Współczuje "koledze"

jak dłużej pobędziecie na forum to pewnie zauważycie że najczęstszą wadą obecnie występującą w TDSach jest przegrzewanie

zresztą spróbujcie sprzedać dowolne auto z TDSem

Przegrzewanie sie w tdsie? Kazda jedna bmw mozna przegrzac. Jak juz to nie jest wada tylko glupota uzytkownika ze dopuscil do przegrzania.Ja mialem tdsa 2 lata(zero usterek) i uwazam ze opinie o awaryjnosci tego auta sa mocno przesadzone.Poprostu ktos cos slyszal o tdsie ale nie wie za bardzo co,albo czytal i sie nie doczytal,albo ktos mu wcisnol przegrzanego dojechanego szrota i sie przejechal.

Mialem i sprzedalem od reki bez problemow tylko dlatego ze niebylo zadnych oszczednosci na paliwie.Ale zostawmy to bo ten post byl o czym innym i sie bigosu narobilo.