Skocz do zawartości

montaz podgrzewanych lusterek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

postanowilem na ten sezon zimowy zaopatrzyc sie w podgrzewane lusterka, plan jest aby kupic takowe na allegro - koszt okolo 45 zl szt

jednak najpierw chcialem sprawdzic jak wyglada kwestia podlaczenia,

poczytalem na forum ze nie jest to zaden problem i praktycznie kazde bmw ma poprowadzona instalacje - tylko kwestia zalozenia nowego lustra, podlaczenia i bedzie git

wiec cuz zabralem sie za rozbieranie lusterka kierowcy

1.uzywalem sruboketa zawinietego w szmate zaby czegos nie uszkodzic

2.trzeba podwazyc z wyczuciem z kazdej strony i po chwili mamy lustro w reku:

http://img110.imageshack.us/img110/6690/szklo1ol.th.jpg

widac po prawej stronie ze sam plastyk jest przygotowany pod instalacje, tylko brak samej instalacji :(

tak wyglada mechanizm lusterka:

http://img110.imageshack.us/img110/2313/lusterkobezszkla4yw.th.jpg

zdziwilem sie troche bo nie widac zadnego kabla ktory sluzylby do podpiecia napiecia, zerknalem wiec z drugiej strony:

http://img110.imageshack.us/img110/7289/kable8ud.th.jpg

4 przewody, wszystkie wpiete hmm to ktory sluzy do podgrzewania?

Czy ktos moze mi wytlumaczy skad mam wziac napiecie na podgrzewanie lusterka?

Mam sie wpiac w ktorys z tych przewodow?

Obejrzalem calsoc i nie widze nigdzie jakiejs wtyczki zeby wpiac sie kablem.

528iA Touring pali srednio:

http://images.spritmonitor.de/166705_5.png LPG/Pb95

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No właśnie też nad tym myślę i utknąłem dokładnie w tym samym miejscu. :( Kiedyś ktoś pisał że obojętnie jakie lusterka czy podgrzewane czy nie to idą tylko 4 kable. :?:
Opublikowano

Witajcie.

Podgrzewanie lusterek, a dokładniej przewody do podgrzewania są to dwa z tych czterech przewodów które sterują silniczkami lusterka. Nie pamiętam dokładnie od których to kolorów kabli należy doprowadzić dwa przewody do podgrzewania, ale sprawdzę to przy okazji i napiszę Wam.

Opublikowano
Ta instalacja która powinna być to gotowe już dwa przewody wpięte do tych z czterech. Proponowałbym Ci narazie nie próbować bo napięcie może być w każdym, a istotny jest prąd i przez jaki obwód on płynie. Nie chciałbym abyś coś spalił a kombinacji jest trochę.
Opublikowano
dziekuwa WIELKA :cool2:

bede walczyl, jak zmotam to sie pochwale i wstawie fotki

witam,

i jak ci poszlo,

ja też jestem tym zainteresowany,

powiedz czy one grzeją caly czas te lusterka, czy to sie wylancza , bo jestem zielony

pozdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale jesteś narwany :mrgreen:

Brązowy i niebieski - w te dwa kable wepnij się z przewodami do podgrzewania

Hmm, czyli wpinam się do tych kabelków co dochodzą do sterowania lusterka bo tak to rozumiem. Wynikało by z tego że one są cały czas podgrzewane bo napięcie na lusterkach pojawia się zaraz po załączeniu stacyjki. Dobrze myślę? Takie rozwiązanie nie jest chyba za szczęśliwe ale jak dobrze rozumiem zastosowane jest w oryginalnym podgrzewaniu?

Pozdrawiam.

P.S. Sorki za upierdliwość ale jak coś juz grzebie przy autku to musi to być TIP-TOP i najlepiej zgodne z ogyginałem. ;)

Opublikowano
...... Wynikało by z tego że one są cały czas podgrzewane bo napięcie na lusterkach pojawia się zaraz po załączeniu stacyjki. Dobrze myślę? Takie rozwiązanie nie jest chyba za szczęśliwe ale jak dobrze rozumiem zastosowane jest w oryginalnym podgrzewaniu?

Pozdrawiam.

......

Dokładnie, tak jest w oryginale i uważam że to rozwiązanie nie jest głupie..... nawet w lecie kiedy teoretycznie nie porzebne jest ogrzewanie lusterek to podczas deszczu bardzo sie przydaje bo lusterka są cały czas suche :wink:

Myśle że jest to niezły kompromis w stosunku do podgrzewania lusterek które jest spięte razem z ogrzewaniem szyby tylnej :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myśle że jest to niezły kompromis w stosunku do podgrzewania lusterek które jest spięte razem z ogrzewaniem szyby tylnej :wink:

No właśnie takie rozwiązanie z podpięciem do przycisku ogrzewanai tylnej szyby proponowal mi koles co chce mi sprzedać wkłady. Ale mnie ono nie podchodzi, choć przyznam że rozwiązanie wydaje się zdeczka sensowniejsze od grzania non-stop. Ale chyba fachowcy z BMW wiedzą lepiej ;)

Jeszcze jedno pytanie. Uważacie że zabezpieczenie układu sterowania/podgrzewania lusterek w obu przypadkach (nie-)podgrzewane jest jednakowe?

Opublikowano
Wpięcie ogrzewania lusterek pod przewody od sterowania lusterkami to jest fabryczne rozwiązanie. Zgadza się, że grzeją one non stop, ale temperatura nagrzewania sie oryginalnego szkła lusterka nie jest wysoka. To jest opcja podgrzewania a nie grzania.
Opublikowano

dostalem lusterka :P

zaraz z rana zapinam do fury zeby je podmienic, zdjalem stare, zalozylem nowe wsiadam do fury i hmmm cos nie tak :duh:

przyjzalem sie starym lusterkom i one sie roznia :!: jedno wyraznie zbliza a inne oddala, czy tez na odwrot, a te ktore dostalem wygladaja mniej wiecej tak samo, zerknalem z tylu na numery, w tych starych roznie sie dokladnie o jedna cyferke:

prawe 39298

lewe 39297

w tych "nowych" numery sa takie same,

wiec co jest grane? czy lusterka maja sie roznic?

gdzie powinno byc to w ktorym jest blizej, a to w kotrym jest dalej?

prawde mowiac troche sie nie swojo jechalo, o ile z lewej dalo sie ladnie ustawic i wszystko fajnie blisko o tyle z prawej jest jakos tak daleko, inaczej, jak by mnie widac lub tez raczej pod dziwnym katem - czy to tylko kwestia przyzwyczajenia czy one maja sie roznic?

528iA Touring pali srednio:

http://images.spritmonitor.de/166705_5.png LPG/Pb95

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

prawe 39298

lewe 39297

Cosik dziwne te numerki, ETK nie zna takich, a same lustra mają całkiem inne. Może podaj numery z tych co kupiłeś.

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Wczoraj założyłem i podłączyłem zgodnie z podpowiedziami i grzeja :) Grzeją nawet bardziej niż miałem wyobrażenie o podgrzewaniu bo w dotyku są wyraźnie ciepłe. Mam nadzieje że to normalny objaw taka 'wysoka' temperatura.

Dwie wskazówki co do montażu może komuś się przydadzą:

1. trzeba zastosować bardzo miękkie przewody bo inaczej lusterko będzie miało problemy z regulacją ale trzeba pamiętać że cienkie też nie mogą być bo jakiś prąd ma przez nie płynąć

2. warto poszukać oryginalnych konektorków co by pasowały i do lusterka i do silniczka i zarobić te dwa nowe kabelki bezpośrednio do tych starych konektorów wpinanych w mechanizm regulacji lustra.

Pozdrawiam.

• 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam, tak samo jest w e46 jak i w e36 bo nie mam w sowojej e46 grzania i chce wymienić... takie same są kolory kabli i zasada?? proszę o szybką odpowiedź :modlitwa:

Podłączam sie do pytania kolegi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam pytanko

Mma w tej chwili oryginalne zwykle lusterka do e36 coupe i chce zamontowac podgrzewane lusterka M3 oryginalne

Wystarczy z eje przykrece do auta i podepne w miejsce starych ?? Czy musze jakies dodatkowe kable prowadzic jak wczensiej nie mialem podgrzewanych ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Ja montowałem wczoraj.Chiałem zrobić,tak jak w oryginale,czyli że grzeja się cały czas,ale po konsultacji z kumplem wpielismy sie w podgrzewanie tylnej szyby.Dlaczego??Otóż dlatego iż te lusteka nie podgrzewaja sie a grzeją i to sporo bo wyraznie czuć że jest ciepłe,a po drugie latem jesli deszcz bedzie padał to co za problem włączyć na chwilę????Wydaje mi sie aby one grzały cały czas to marnotrawienie prądu.Ustawiłem tak i nienarzekam.Czekam na wasze opinie.
Opublikowano
jakie marnotrawienie ? To po co masz alternator i akumulator ?:) Wychodzi na to ze sluchanie radia to marnotrawstwo Wez pod uwage ze rano i jak jest brzydka pogoda lusterka sa caly czas praktycznie wilgotne mokre odpalasz auto i na bierzaca sie osuszaja a ty sobie skomplikowales sprawe i musisz bezsensu szybe tylna odpalac :) Fachowcy bmw po cos tak zrobili jak powinno byc :)
Opublikowano
A więc ziomalu.....Z jednej strony masz racje...Ale z drugiej..Jesli na dworze masz 30 stopni to ja moge wyłączyć podgrzewanie a ty nie.A z drugiej strony co to za problem miec na stałe włączone ogrzewanie i tylnej szyby i lusterek??Zauważ że rano jest mokro to jak masz włączone to dodatkowo mam szybe sucha..Oczywiscie po chwili...