Skocz do zawartości

e39 - funkcja radia REG i inne - krótki opis (INFO)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dawien dawna zastanawialem sie, coz to za magiczna funkcja REG kryje sie w moim radiu (funkcje te na pewno dostepne sa w Business RDS i w Professional RDS) - poniżej krotki opis:

1. a. wersja Business RDS: Wciskamy na dluzej MID prawa strone przycisku pod RDS/TP - na wyswietlaczu pojawi sie REG ON lub REG OFF

b. wersja Profesional RDS: wciskamy prawa strone przycisku (na MID) pod AM/FM - na dluzej - na wyswietlaczu pojawi sie od lewej REG ON (lub OFF), dalej RDS ON etc. - wciskamy pod REG ON - funkcja REG zostaje wlaczona.

Opis dla przykladu RMF - przejezdzamy przez Polske - zmieniaja sie czestotliwosci dla tego radia. O ile funkcja REG ON jest wlaczona - radio postara sie automatycznie znalezc nasz RMF po zmianie czestotliwosci nadawania.

2. Autostore - w Business RDS istnieje funkcja AUTOSTORE dla stacji radiowych. Po wcisnieciu przycisku FM1/AM po lewej stronie odpowiednio dlugo na wyswietlaczu MID pojawi sie napis AUTOSTORE. Zapamietanych automatycznie zostanie 6 stacji o najwyzszej sile sygnalu w miejscu, w ktorym sie znajdujemy.

3. Ustawienie stacji radiowej poprzez podanie czestotliwosci (Profesional RDS)

wciskamy przycisk "m" - na wyswietlaczu pojawi sie napis "TUNE" - w przeciagu pierwszych 8 sekund od pojawienia sie napisu podajemy pierwsza cyfre czestotliwosci - z uzyciem klawiatury MID. Nastepnie wybieramy kolejne cyfry czestotliwosci.

Mam nadzieje, ze chociaz komus sie to jako maly Hinweis przyda. Jak widac nawet w prostych radiach mozna sie pobawic;)

BTW: jesli ktos wie co znaczy w gornym prawym rogu MID pojawiajacy sie napis "LOCAL" wraz z mrugajacym jakby 3-kreskowym wskaznikiem zasiegu - bede wdzieczny za podpowiedz (nie mam pojecia co to mimo przestudiowania kilku dokumentow...)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Witam

Wielkie dzięki za REGa :)

I dołączam się do pytania odnośnie LOCAL.

Mam wyświetlacz 16;9 i tam przy stacjach radiowych jest możliwość ustawienia LOCAL z różnymi znakami..literami alfabetu itp= ale o co z tym chodzi?

Dzięki i pozdrawiam

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano

a jak zrobić by radio grało bez kluczyka ?

ja , kumpel i jego szwagier mamy Business RDS

ja i kumpel musimy mieć kluczyk w stacyjce i to przekręcony w pierwszą pozycję a szwagrowi kumpla gra bez klucza w stacyjce !

Opublikowano

LOCAL: Pozycja “Local” w obszarach z silnym sygnałem pozwala na zatrzymanie radia tylko na “silnych” stacjach podczas ręcznego strojenia czyli omija wszelki lokalne stacje ze słabym sygnałem.

Przeciwieństwem tego w radiach jest opcja “Distant”.

Mam nadzieję że pomogłem

Opublikowano

niestety w kwestii dzialania radia bez kluczyka nie doradze - za to chetnie podlacze sie pod pytanie, bo faktycznie czasami przydaloby sie moc wlaczyc radio bez zabaw przy stacyjce.

Dzieki tez za info o Local.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

odnośnie włączenia radia bez kluczyka to z tego co pamiętam to podłączało się zasilanie (czerwony +) na chyba pomarańczowy kabel (jeśli dobrze pamiętam to podtrzymanie radia) i wtedy wystarczy włączyć radio przyciskiem...ale mogę się mylić bo dawno tego nie robiłem..

Pozdrawiam

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

• 3 lata później...
Opublikowano

CZeść,

Odgrzałbym temat z "LOCAL" na dużym wyświetlaczu 16:9.

Niektóre stacje radiowe mają wyświetlone swoje nazwy, przy innych jest: "LOCAL-X", zamiast X są kolejne litery alfabetu. Wygląda to mniej więcej tak:

- LOCAL-1

- LOCAL-C

- LOCAL-3

- LOCAL-4

- LOCAL-B itp itd

RDS mam włączony i na samej górze wyświetlane są info o stacji ale tu gdzie wypisane są wszystkie stacje mam właśnie coś takiego.

http://img202.imageshack.us/img202/3508/x3ee.jpg

Opublikowano

w temacie LOCAL to chyba tyle > viewtopic.php?t=63596&highlight=local

gdzieś to też było opisywane dlaczego tak zapisuje a nie inaczej, ale nie mogę znaleźć. Jedyne co pamiętam to, że jak miałeś wcześniej zapisaną stację i ją nadpiszesz inną lub tą samą to będzie miał napis local.

Ja raz zapisując stację jako nowa w puste miejsce na liście, wcisnąłem "zapamiętaj" jak na wyświetlaczu pojawiła się nazwa stacji i z tą nazwą mi się stacja zapisała, ale nadpisać nazwą innych nie mogłem.

Jak znajdę szerszy temat o tym Local - z innego forum - to wkleje

i jeszcze http://bmw-diag.pl/Thread-e60-Professional-nazwa-stacji-zamiast-napisu-local-jak

viewtopic.php?f=91&t=175091

Opublikowano

ja i kumpel musimy mieć kluczyk w stacyjce i to przekręcony w pierwszą pozycję a szwagrowi kumpla gra bez klucza w stacyjce !

Na radio podany jest stały plus do pamięci radia i drugi pojawia się po przekręceniu stacyjki w pozycje pierwszą i uruchamia radio, to ten kabelek trzeba zasilić na plus stały i będzie grało bez kluczyka w stacyjce. Wystarczy prosty miernik na prąd stały lub żaróweczka 12 V i pomierzyć. W radiach zazwyczaj są to kable o kolorach czerwony i pomarańczowy, nie wiem jak jest z kolorami w fabrycznych radiach bmw.

Opublikowano

Ja mam u mnie tak :wchodzę wciskam to pokrętełko od głośności i radio się włącza. Radio oryginalne.Ale czy poprzedni właściciel coś tam przerabiał to nioe wiem,w poprzedniej beci tak też miałem.

Opublikowano
no przecież tak powinno być - z kluczyka automatycznie się włącza a bez kluczyka po wciśnięciu pokrętła od głośności
Opublikowano
tylko jak kluczyk jest w poz 1 (tak mam w e38), przynajmniej posiadając BC i navi bo przecież jakbyś zapomniał wyłączyć radio np. na noc to akumulator umarł w butach. Ot takie zabezpieczenie przed rozładowaniem aku. No i chyba inaczej system w samochodzie by się nie usypiał, wzmacniacze radiatory i cała elektronika.
Opublikowano
u mnie bez kluczyka gra około 15 minut, potem się wyłącza. tak działa u mnie w zwykłym reverse jak i business rds ale bez bc
Opublikowano

No aż się wierzyć nie chce że nie ma na to sposobu. To o czym pisze jeden jedyny gość na forum to bujda na resorach.

Wypróbowałem wszystko. Jedyne do czego można dojść to wyświetlanie częstotliwości - po wyłączeniu całkowicie RDS'u.