Skocz do zawartości

318d jak usunac luzy na drazku biegow?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

czy el numer 7 nie jest odpowiedzialny za luzy na boki?

mi mechaniorek powiedział ze te jarzmo trzyma gałke gora dół.

a odpowiedzialny jest ten patyk cena w serwisie 279zl

mysle by kupic same podkladki plasikowe i poprostu je powymieniac

Opublikowano
czy el numer 7 nie jest odpowiedzialny za luzy na boki?

mi mechaniorek powiedział ze te jarzmo trzyma gałke gora dół.

a odpowiedzialny jest ten patyk cena w serwisie 279zl

mysle by kupic same podkladki plasikowe i poprostu je powymieniac

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nie odpowiadało :)

Hmm... który patyk? Mógłbyś podać nr. części?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mała odgrzewka tematu. Ciekawi mnie jaki byly koszty wymiany elementu nr 9, czy to robi sie od góry, czy trzeba od dołu i czy trzeba skrzynie odkrecac.... Byłbym wdzieczny za podpowiedz bo serwis mi zaspiewal 550 zl za usunuecie tego luzu a to wg mnie ze 2 -3 razy za duzo.
Opublikowano
.

Edytowane przez yoshimura01

Opublikowano
  • Autor
mała odgrzewka tematu. Ciekawi mnie jaki byly koszty wymiany elementu nr 9, czy to robi sie od góry, czy trzeba od dołu i czy trzeba skrzynie odkrecac.... Byłbym wdzieczny za podpowiedz bo serwis mi zaspiewal 550 zl za usunuecie tego luzu a to wg mnie ze 2 -3 razy za duzo.

w serwisie sam element 9 kosztuje 250 czy 280 zł a wymienisz sam ale moim zdaniem szkoda chajsu na to

Opublikowano
  • Autor
no hej. dzisiaj montowałem shiftera i sprawdzałem te trzpienie i tulejki... to nie one są winne luzom o których mowa w temacie tylko ogólny projekt wybieraka! Jest on lewostronny, a gdyby dać wybierak widełkowy luz prawie w pełni zostaje wyeliminowany. Oto i porównanie: http://www.uucmotorwerks.com/dssr/rods_comparo.jpg

co do samej naprawy to tylko od dołu. Trzeba tylko sobie odpuścić plastikową osłonę skrzynki biegów i tyle.

no widelki by były napewno lepsze ale weż pod uwage ze chodzi o seme jabko na elemencei nr. 9 ten element który wchodzi do skrzyni jest plastikowy i on powoduje luzy a nie patyk który jest metalowy. dziwne ze na tych zdjeciach na ory bmw nie ma tego plastiku bo osobno nie idzie go kupic w serwisie :shock:

Opublikowano
.

Edytowane przez yoshimura01

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
dobra ma ktoś rozwiazanie jak usunąć te cholerne luzy? bo juz troche mnie to drazni :(
Opublikowano
W dieslu niestety tego nie zrobimy ponieważ wodzik i wybierak skrzyni są znitowane, a nie na zatrzask jak to jest np w E46 323ci. Można jeszcze się ratować wymianą bolców atakujących i sprężyn wstecznego i 5tki, ale trzeba ściągać skrzynkę... a wybierak skrzynki nie jest plastikowy tylko metalowy.
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
zamawia ktoś ten wodzik? to w jednej paczce sie kupi ja jestem chetny na taki zakup
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

wymień podkładki plastikowe nr 10 na tych rysunkach a pomiedzy nie a zabezpieczenie wlóz kawałek gumowej podkładki zeby wybrac luz!

nie kupuj całego elementu nr9 bo sama wymiana i wlozenie w wyrobiony otwór i wyrobione podkładki nie wyeliminuje luzów

czasem luz sie robi na elementach 2i 4 uma poprostu po latach staje sie jakby mniej gumowa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
wymień podkładki plastikowe nr 10 na tych rysunkach a pomiedzy nie a zabezpieczenie wlóz kawałek gumowej podkładki zeby wybrac luz!

nie kupuj całego elementu nr9 bo sama wymiana i wlozenie w wyrobiony otwór i wyrobione podkładki nie wyeliminuje luzów

czasem luz sie robi na elementach 2i 4 uma poprostu po latach staje sie jakby mniej gumowa

kolego a mozesz powiedziec o jakich wymiarach maja byc te podkladeczki?

robileś juz taki zabieg ?

mi sie wydawalo ze na tym jarzmi sa luzy i nie da rady tego naprawic element od bolca nr.12

Opublikowano
  • Autor

no drazni strasznie kolego cieplo sie zrobi to bede musial wybadac dokladniej co sie tam dzieje, szkoda auta wszystko bez zarzutu smiga a tu wstyd przez ta skrzynie

dzieki za rady :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
I jak tam poprawione cos? Tak mysle u siebie cos wymienic ale co? Nie chce mi sie skrzyni wyciagac.
Opublikowano
  • Autor
tez sie jeszcze nie zabrałem mysle by te podkladeczki kupic i usztywnic ten patyk ale nei mam kiedy do serwisu podjechac po graty
  • 6 lat później...
Opublikowano
Hej odpiekam temat bo sam mam poblem z latającą gałką na każdym biegu, więc... @nugat18 jak tam po 6 latach? Zabrałeś się już za to? :D