Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum i chciałbym wszystkich przywitać. Z góry przepraszam moderatorów oraz administratorów jeżeli w złym miejscu umieściłem swój temat i proszę o ewentualne przeniesienie.

Tak więc posiadam BMW e36 316i i zamierzam zamienić samochód na nowsza budę e46 lub całkiem inny model e39. Interesuje mnie silnik 2,2 170km. Dlaczego wybór tego silnika...hmm myślę że ten właśnie silnik daje rade jak na taki samochód jakim jest bmw, ponieważ 150km i moment obrotowy jaki posiada 2,0 to troszkę mało nie mówiąc już o 318 i 316(OCZYWIŚCI NIE CHCE TU OBRAŻAĆ POSIADACZY OWYCH MODELI). Potrzebuje trochę to samochodu rodzinnego ale nie mułowatego jak moja 316. Potrzebuje czegoś co nie pali stosunkowo za dużo a myślę ze z 6cylindrowych silników wlanie te modele pala najmniej. Dlaczego taki wybór- poczytałem trochę na tym forum zanim się zarejestrowałem i doczytałem się ze przy większych rozmiarach e39(z czym się wiąże dużo więcej miejsca, dwoje dzieci i zonka) jest lżejsza od e46. Tak więc ta kwestia sprawia iż mój wybór przemawia za e 39, ale właśnie pytam się Was znawców żebyście mi poradzili, co się bardziej opłaca. Czy jest np duza różnica w cenach części do tych modeli, duzo większe spalanie? Diesel odpada!!! Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano
Miałem E36 2.0 w coupe zmieniłem na E39 528 touring, wiadomo autko większe i bardziej komfortowe a jeśli chodzi o spalanie to jest nie dużo większe. Ja bym na Twoim miejscu kupił E39 z silniczkiem 2,8 lub większym.
Opublikowano
Tak jak koledzy pisza E39 silnik 2.8 przed liftowy lub 3.0 po liftowy ja mam 523i jak Bozia da to moze bedzie E60 albo E39 ostatnia z 2003 roku 3 litrowa w benzynce. Ogolnie koszty utrzymania beda takie same czy kupisz 2 litrowa czy 2.8 albo 3.0 litry wszystkie sa 6 cylindrowe.Mocniejsze silniki to juz 8 cylindrowe :D i wieksze koszty utrzymania.Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chcesz auto które mało pali to nie kupuj BMW. Jeśli natomiast chcesz się cieszyć z jazdy autem to proponuję e39 528

A Ty z lat 80tych się wyrwałeś? Od kiedy to BMW pali więcej niż porównywalny model konkurencji?

poczytałem trochę na tym forum zanim się zarejestrowałem i doczytałem się ze przy większych rozmiarach e39(z czym się wiąże dużo więcej miejsca, dwoje dzieci i zonka) jest lżejsza od e46.

To akurat jest nieprawda. E46 jest trochę lżejsze od E39 z takim samym silnikiem i wyposażeniem.

Opublikowano
mmw jeździłem wieloma samochodami i uwierz mi że beemki to auta które nie należą do oszczędnych. Jak stephon chce jeździć oszczędnie to niech kupi sobie octavie 1,9tdi 105 km to będzie jeździł oszczędnie lub fiata picikłęto. Za luksusy trzeba płacić
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Równie dobrze może sobie kupić 320d i ma to co w Octavii. Nie wiem jakimi jeździłeś beemkami, ale jak porównujesz 528i z Octavią TDI to się nie dziwię, że masz takie opinie. Powtarzam jeszcze raz. Żadne BMW nie pali więcej od odpowiadającego mu modelu konkurencji. A przykład Fiata Picicoś tam to już w ogóle nie bardzo wiem po co podałeś.
Opublikowano

Powiem więcej. Kontrukcje BMW sa oszczedniejsze od alternatywnych innych marek.

Z kumplem jego 320d 150KM przelecieliśmy trase 2000km. Silnik lekko nie miał, ciągłe wyprzedzania, na autostradach niemieckich nieźle przegoniona.

Spalanie ok 5.2. 2.0TDI przy takiej jezdzie spala ok 6.

Podobnie jest z 3.0d.

Opublikowano
No chciał. Ale albo sie chce benzyne, albo ekonomie. A to taki przykład odnosnie czyjejś wypowiedzi, że BMW nie sa oszczędne na tle innych marek.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To brzmialo inaczej; jedyna zaleta diesla jest ekonomia.

Tak sobie mysle, ze kolega waha sie pomiedzy 323 a 523. W miedzy czasie oczywistym stal sie wybor 528 nastepnie poliftowego 530, to moze wyjde jako pierwszy z propozycja najlepszego silnika montowanego w e39 czyli 540 :wink:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik