Skocz do zawartości

320d - wypadek i zabezpieczenie antywypadkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w zeszłą niedziele rozbiłem swoje BMW przez jakiegoś idiotę który wymusił na mnie pierwszeństwo - próbując uciekać uderzyłem w drzewo...

Teraz mam z nia troche problemu. Prawa strona oberwała dosyć mocno ale po dłuższym obejrzeniu wydaje mi sie że silnik nie oberwał - troche sie cofnął ale to normalne przy takim strzale. Chciałem go odpalić ale niestety nie daje oznak życia.

I teraz pytanie: czy w tym modelu jest jakies zabezpieczenie antywypadkowe które odcina kompletnie wszystko? slyszalem kiedys o czyms takim ale nie mam pojecia gdzie tego szukać...

poradzcie cos :)

Edytowane przez baranowski

Opublikowano
Tak jest. Przewód pirotechniczny podłączony do plusa.
Opublikowano
,

Edytowane przez yoshimura01

Opublikowano
Tak jest. Przewód pirotechniczny podłączony do plusa.

Mógłbyś Kolego wskazać na schemacie ROEM??

Czerwony kabel od akumulatora na jego końcu powinien byc nabój

Opublikowano
  • Autor

no dobrze jak juz znajde ten przewod z nabojem to co zrobic zeby to odblokowac?

zalezaloby mi na tym zeby moc silnik odpalic.

Opublikowano
Powiem tak co ja bym zrobił żeby nie było, wywal ten nabój albo to co z niego zostało ja tez go nie posiadam a jakbys chciał wymienic to i tak musisz kupić cały kabel.
Opublikowano
  • Autor

bylem dzisiaj przy aucie i zajrzałem tam kolo akumulatora ale nadal nie wiem gdzie jest ten naboj...

przesyłam zdjęcia jak rozebralem plastik i co tam ujrzałem :

http://www.fotoo.pl/zdjecia/files/2010-08/7cb92346.jpg

ten jeden kabel jest wyjmowany co widać na zdjeciu.

Możesz mi podpowiedzieć o która rzecz tutaj chodzi z tym zabezpieczeniem antywypadkowym ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No właśnie masz wywalony ładunek pirotechniczny (ten gruby kabel jest dlatego odłączony). Brakuje Ci połączenia, zobacz chociażby w tej aukcji (przypadkowa):

http://allegro.pl/item1199020942_bmw_e46_kabel_przewod_pirotechniczny.html

Opublikowano
  • Autor
czyli teraz zeby była możliwość odpalenia silnika potrzebuje nowy kabel? nie da rady jakos zeby nie kupowac?
Opublikowano

TO opcja bardziej poprawna. Ale niektorzy po prostu montują kable w swoje miejsce zabezpieczają żeby sie nie wypinal!! i smigaja dalej.

Tylko tyle wiem z forum.

Opublikowano
  • Autor
czyli wystarczy ze wsadzę go tam spowrotem i będzie wszystko śmigać?
Opublikowano
A czemu ma nie dzialac. Napiecie bedzie na kablu zasilajacym wiec bedzie dzialac jak trzeba. Zabezpiecznia nie bedziesz juz mial ale dzialac bedzie.
Opublikowano

prosze poprawic tytul watku

viewtopic.php?f=69&t=117886

p.s. jak podlaczysz na ostro i tak zostawisz to nastepnym razem moze byc gorzej...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Racja. Podpiąć na sucho możesz jak najbardziej, ale najlepiej tylko do czasu kupna nowego kabla, kup za grosze używkę i masz spokój.
Opublikowano
  • Autor

Jak na razie chce tylko spróbować czy silnik pali. Jak bedę się decydował na to żeby to auto robić to wtedy na pewno wymienię ten kabel.

Dzięki za wszystkie pomocne rady.

Opublikowano

witam

jezeli wepniesz kabel na swoje miejsce to silnik powinien odpalic bedziesz miał tylko bład poduszek ( będzie palic sie kontrolka air bag)