Skocz do zawartości

318tds nie chce odpalić, czy to może być akumulator?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko mianowice autko stalo okolo 2 tygodni nie ruszane przy prubie odpalenia go slysze dzwiek jakby strzaly z karabinku wczoraj go odpalilem kablami z innego samochodu dzisiaj z rana znowu ten sam problem.. czy moze ktos wie czy to winna akumulatora czy moze gdzies jest jakies przebicie albo jeszcze cos innego? bede wdzieczny z pomoc. dziekujee

_______

Poprawiłem tytuł. Proszę zapoznać się z formatem tytułowania wątków i regulaminem forum. Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

1 sprawdz czy masz ladowanie

2 sprawdz moze gdzies ci prąd ucieka. mam na mysli jakies urządzenia. lub zwarcie.

3 albo aku do wymiany

Opublikowano
Ładowanie chyba jest bo jak go wczoraj odpalilem przez kable i pojezdzilem nia to niebylo problemu postal noc i znowu to samo, a najdziwiniejsze jest to ze wszystkie lammpki i radio działaja.. A moze to rozrusznik ?? co otym sadzicie ??
Opublikowano
po wylączeniu silnika i wszystkich urządzen sprawdz miernikiem na aku czy jest staly prąd czy volty nie spadają. bo jak będą spadac to albo masz gdzies zwarcie albo cos pozera ci prąd.
Opublikowano
Po pierwsze to sprawdź napięcie na akumulatorze. Po drugie jak już napisano sprawdź pobierany z akumulatora prąd w czasie gdy samochód jest wyłączony. I tu pamiętaj ze mierzyć trzeba przez co najmniej 3-5 minut, bo po bezpośrednio po podłączeniu akumulatora pobierane jest więcej prądu niż normalnie. Normalnie jest około 20-50 mA a zaraz po podłączeniu nawet 200 mA
Opublikowano
Witaj . Miałem coś takiego - to brak prądu/słaby akumulator . Dlaczego , to inna bajka... U mnie pomogło podładowanie , aby zapalić , ale po kilku dniach/tygodniach/...już nie pamiętam :D - musiałem kupić nowy akumulator . Później się dowiedziałem , że akumulator trzyma " dopóki trzyma" - a jeśli mu się to zdarzyło tzn.że czas na nowego. Chyba ,że mało jeździsz/krótkie odcinki , to wtedy akumulator jest ciągle niedoładowany . I sprawę zamyka podładowanie go. Powodzenia.
panta rei
Opublikowano
Dzieki za odpowiedzi.. odpalilem go dzisiaj na popych i pojezdzilem troche zobaczymy czy jutro go odpale jak nie to chyba czeka mnie zakup nowego akumulatora ;/
Opublikowano

pewnie to aku obsługowy i się zapomniało sprawdzić czy w celach jest dość elektrolitu/wody :)

sprawdź pewnie elektrody są na wierzchu a powinny być zalane i podładuj o ile się nie zdążyły rozwarstwić to jeszcze może z niego coś będzie

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano
Miałem taki problem, że w stanie spoczynku auto pobierało mi około 1,5A. Po nocy akumulator rozładowany. Winny okazał się alternator. Postawiłem auto do elektromechanika na regenerację alternatora (wymienione zostały szczotki i chyba mostek) i problem zniknął.

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png

Opublikowano
sprawdź odrazu w jakim stanie masz kable WN :) mi nie palił przez to kręcił i kręcił bez odpowiedzi;p po wymiania odpala jak nowy;p
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
sprawdź odrazu w jakim stanie masz kable WN :) mi nie palił przez to kręcił i kręcił bez odpowiedzi;p po wymiania odpala jak nowy;p

No to kolego strzeliłeś gola przewody WN to nie ten motorek to nie benzynka :shock: no ale nic człowiek całe życie się uczy po wypowiedziach obstawiam akumulator i nie polecam odpalania na popych to nie maluch :P

Opublikowano
Pomysl moj jest taki: Sprawdz styki kablow na rozruszniku, ten co idzie od rozrusznika do stycznika rozrusznika, czesto sniedzieja w tym miejscu. Wyczysc styki i powinno byc dobrze.