Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem BMW 318 z 94 roku i tak sie zastanawiam, czy nie warto by bylo jej jakos ubezpieczyc przed kradzieza? Mieszkam we Wroclawiu, czy te auta sa w ogole kradzione? Jezeli tak to co mi polecacie? Ile kosztuje Autokasko na takie auto na sume np 15000zl? Co myslicie o multilocku? a moze cos innego? Wazne, zeby bylo skuteczne i nie drogie, 400-500zl max

pomzcie

Opublikowano

Bylo juz duzo tematow na temat ubezpieczenia itp.na www.allianz.pl jest kalkulator ktory poda przyblizona sume skladki.Ja za moja z pelnymi znizkami OC,AC, NW place ok 1300 zl.

Jesli chodzi o dodatkowe zabezpieczenia to polecam blokade skrzyni bear-lock, jakis alarm zeby wyl np. super fortece i jakis ukryty wylacznik czy cos podobnego. Z blokada jakims alarmem powinienes zmiescic sie spokojnie w 500 zl

Opublikowano
Ogolnie alarmy nie są skuteczne... jedynie wlasne zabezpieczenia bo kazdy alarm wyje i w sumie tyle jego funkcji ;) Jesli auto ma byc skradzione to bedzie, mozesz jedynie wydluzyc im czas kradziezy zakladając wlasne przełączyniki itp. Ale wiadomo... im wiecej zabezpieczen tym lepiej. A czy kradną? Ja Ci powiem że nie... a moze sie okazac ze akurat bedziesz miał pecha i... (odpukać) :P Moja propozycja... Nie szaleć z alarmem - jakis w miare nie drogi chyba ze koniecznie chcesz wydac troche wiecej kasy, zalozyc blokade na skrzynie + odciecie pompy paliwa bądz zaplonu ukrytym przełącznikiem.
Opublikowano
odciecie pompy paliwa bądz zaplonu ukrytym przełącznikiem.

:cool2: :cool2: :cool2: od tego bym zaczął!

150 kucyków pod maską!
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
tak zeby nikt nie wiedzial jak jest uzbrojone, najlepiej jak bedziesz kreatywny i wymyslisz sam sobie jakis sposob.. zbuduj bastion ! pozdrowienia
Bayerische Motoren Werke !
Opublikowano
tylko nie zakladaj MultiLocka bo jest na wierzchu i ma polski niestalowy zamek. Zaloz Niedzwiedz Locka (schowany, i zamek w pelni stalowy izraelski) i to nie w firmie garazowej bo taniej o 50zl tylko w jakies duzej autoryzowanej firmie. Pozdrawiam
Opublikowano

Z tym Bear-lock'iem to też nie do końca, nie mówię że jest nieskuteczny (bo pewnie na zwykłych złodziejaszków działa odstraszająco), ale...mój kolega kupił nową Fiestę, parkował ją na podziemnym parkingu (sami swoi, brama na pilota itd.) i miał właśnie Bear-Lock'a. Złodzieje mieli co prawda dużo czasu i całą tą blokadę skutecznie rozmontowali w następujący sposób: Kulturalnie rozebrali osłonę tunelu, dostali się do blokady i...pręcik przecieli nożycami!!!Widziałem go na własne oczy, policja po badaniach mechanoskopijnych stwierdziła że przecięte nożycami (a miał być taki twardy, nie do uchrupnięcia). Także konkludując ---> jak poprzednicy pisali najlepiej swoje ukryte przełączniczki, których nikt się nie spodziewa!

Aha, nie odjechali bo popsuli kostkę od komputera sterującego i nie mieli jak podłączyć swojego. Auto pozostało, ale strat na 13 tys.pln :jawdrop:

Ufff, sorry za tak sdługiego posta.

PZDR

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
zgodze sie- jezeli zlodzieje maja czas np cala noc to pokonaja ta blokade, ale podczas parkowania w dzien, w miescie, przed sklepem itd nie ukradna Ci samochodu. Kulturalnie rozmontowali tunel- skad te straty 13 000zl ? Aha, BearLocka mozna przeciac- po uprzenim zamrozeniu go cieklym azotem- ale Ci fachowcy przyjezdzaja po b.drogie auta.
Opublikowano
skad te straty 13 000zl

Samochód był nowy (kilka miesięcy), do wymiany w ASO było: obudowa tunelu (mimo wszystko coś połamali), stacyjka wraz zobudową, poduszka powietrzna (obudowa była pośrupana jakby śrubokrętem-pewnie jak dobierali się do stacyjki), instalacja do komputera sterującego (wymieniają wiązkę, nikt się nie bawi w kostki), KOMPUTER (bo sobie zabrali), zamki w drzwiach i inne pierdułki. SUMA 13 tys. lub ciut więcej (mogę się dowiedzieć dokładnie.

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano (edytowane)

Jestem niesamowitym przeciwnikiem ASO jednak jadac nie do ASO tylko do dobrego zakladu kupujac czesci nie kradzione naprawy i czesci sa naprawde bardzo drogie. Dlatego jak czytam ogloszenia na allegro roz.ebane pol auta koszt naprawy 500-1500 zl to mi sie chce zygac. Pamietam jak raz mi koles zaparkowal w punto z zewnatrz delikatne slady( na allegro pewnie by wycenil handlarz naprawe na 500zl) a koszt naprawy wyniosl bruutto nie pamietam dokladnie a nie bede szukal faktur pomiedzy 5500-6500zl(na szczescie z oc sprawcy). Wiec nie wiem dlaczego ktos sie dziwil na koszt naprawy tej skody na 13000 - jednak moze wyniesie z tego dobra nauke i jak kiedys bedzie kupowal auto po takim przejsciu nie uwierzy sprzedawcy koszt naprawy maks 1000zl ;-). Aha ja jak mam nieszczescie uczestniczyc w jakimkolwiek zdarzeniu nigdy nie mam zamiaru godzic sie na zadne 100-500zl do reki tylko zawsze wzywam policje - nie mam zamiaru na grzecznosci stracic kilka tysiecy i wszystkim radze tak samo...

Co do samego tematu nic tak nie utrudnia zycia zlodziejom jak ukrytu przelacznik. Walka z nim zapewne przypomina nienawidzony przezemnie program na TVN - usterka. Zawsze musieli wymyslec kretynska usterke przypominajaca mi wlasnie ukryty przelacznik - jesli ktos wie gdzi jest to jest faktycznie banalny, ale jesli ktos nei wie gdzie jest to... Ewentualnie niedzwiadek, chociaz juz dawno go rozpracowali :-(... Jedan przelacznik w polaczeniu z blokada skrzyni to powinno wystarczyc na zostawienie autka pod marketem... Na noc jednak pomysl o parkingu strzezonym jesli nie masz ac...

Edytowane przez timm
Opublikowano

- Parking strzezony (ale nie DOZOROWANY, tylko STRZEZONY, na ktorym odpowiadaja za ewentualne szkody - najlepiej, zeby byli ubezpieczeni).

- Blokada mechaniczna (chyba rzeczywiscie Bear-Lock jest najlepszy, co nie znaczy, ze niemozliwy do obejscia).

- Nietypowe zabezpieczenie elektroniczne, najlepiej takie, zebys tylko Ty o nim wiedzial.

- Ubezpieczenie AC - co prawda stosunek kwoty skladki do kwoty wyplaty w przypadku kradziezy jest dla mnie nieakceptowalny, ale to tylko moje zdanie.

Nalezy tylko pamietac o tym, ze samochod musi posiadac odpowiednia liczbe ORYGINALNYCH kluczykow i UDOKUMENTOWANE wszystkie zabezpieczenia antykradziezowe. Inaczej TU bedzie robilo problemy z wyplata odszkodowania.

- Cena i wiek samochodu tez maja duze znaczenie. Za E36 nie wezmie sie ekipa, ktora zajmuje sie drogimi samochodami i jest w stanie ukrasc kazdy samochod. Ostatnio liczba kradziezy samochodow 'na czesci' bardzo spadla - glownie dlatego, ze samochody sprowadzone z UE, ktorych nie mozna sprzedac, sluza jako zrodlo - tansze i legalne.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
chyba ac ci odpada bo mi w pzu powiedzili ze tylko auta do 10 lat ubezpieczaja. a auta dalej kradna, nawet e30, no ale jak ludzie nie zabezpieczaja to tak jest, pod moim domem parkuje od czasu do czasu babka bardzo ladnym i zadbanym e36 i patrzylem ostatnio nie ma ani alarmu ani nic poprostu otwiera z kluczyka wsiada i odjezdza, i wlasnie tak samo robie i w takim samym tepie srodnio dobry zlodziej.

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano
Co do wypowiedzi poprzednika-AC jest do uzyskania właśnie w PZU nawet na auto z1992 roku,bo takowe mam ale musisz podjechać do inspektoratu okręgowego i tam podejmą decyzję o przydzieleniu ci ubezpieczenia na auto starsze niż 10 lat.I jeszce wcześniej wyślą cię do rzeczoznawcy z PZMot celem oceny auta-koszt 250 zł.a cena AC-mi wycenili samochód na 7900(kpina),acha rzeczoznawca ocenia auto ale wycenę przyjmują już swoją!!! i wyliczyli mi składkę roczną w kwocie 1440 zł(nie mam zniżek na AC a z OC nie przechodzą).Także konkluzja taka-można ale opłacalność takiego zabiegu???A i jeszcze na koniec dowiedziałem się,że prośbę o udzielenie AC należy ponawiać co rok,czyli co rok rzeczoznawca?Dla mnie to wszystko jakieś chore :duh:
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20