Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem:

-Kierownica drży w czasie jazdy na wprost – w sumie nie zależnie od prędkości(choć przy większych niby troszkę mniej)!Niesamowicie mnie to wkurza no i wydaje się niebezpieczne bo niekiedy kierownice wręcz chce wyrwać z rąk! Wiem ,że mam do wymiany amortyzatory ale problem pojawiał się nawet kiedy były one jeszcze praktycznie w pełni sprawne! Jakieś 2miesiące temu wymieniłem wszystkie końcówki z przodu (gumy na wahaczach, sworznie itp. ) a kierownica nadal drży zwłaszcza w czasie jazdy po dziurach nawet przy bardzo małej prędkości np. .w czasie jazdy po betonowych płytach lub omijania dziur! Sprawia nawet wrażenie jakby sama kierownica była nie dokręcona do kolumny! Byłem nie dawno u znajomego (dobrego) mechanika i zauważył jakiś wyciek z kolumny kierowniczej czy to może być przyczyną? co mam robić? (jeżdżę E36 320i 92r)

Opublikowano

Widziałem już wiele wtrzaskanych i cieknących kolumn kierowniczych, ale żaden przypadek nie objawiał się tak jak w Twoim opisie.

Ja osobiście podejrzewałbym krzywe felgi lub co najważniejsze opony.

I pamiętaj, że wyważenie koła nie wykryje bicia opony - rozchodzi mi się o równomierność płaszczyzny opony w kontakcie z nawierzchnią.

Opublikowano
witam.a na stabilizatorze wymieniałeś gumy?niewiem jak jest u ciebie ale u mnie było podobnie po wymianie zniknęło.ale ja miałem lekkie drgania.pozdro
klepało ale przestało!!!
Opublikowano

ja mialem podobne objawy i u mnie okazalo sie ze wystarczylo wywazyc kola..

a tak wogoole tez juz teraz mi sie skonczyly amorki z przodu :) jak by ktoś mial dobre używki to prosze o kontakt ;)

Opublikowano (edytowane)
Wsadź łapkę albo od góry w okolicach serwo hamulców (koło skrzynki z bezpiecznikami), złap za drążek kolumny kierowniczej i zobacz, czy nie masz na nim luzów albo na kanale od dołu. Jeśli tak to masz do wymiany (z tego, co mi mówił mechanik, bo mam to samo, ale jeszcze nie wstawiłem do roboty) uszczelki (wnioskuję, że to któraś z części http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB11&mospid=47441&btnr=32_0710&hg=32&fg=30 od 10 do 17), które są w ukryte w ścianie grodziowej tuż przy pedale gazu (od wewnątrz żeby się tam dostać to trzeba rozebrać osłonę pod kolumną kierowniczą (raptem 3 śrubki i uszczelka w drzwiach ;) ) Edytowane przez Michał B.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja w piątek wymieniłem całe zawieszenie z przodu, zostały tylko same wahacze ale gałki też przeprasowane. Nie wymieniłem jedynie gum na stabilizatorze. Jak do tej pory nie było problemu, po tej wymianie w okolicach 80km/h zaczeła mi drgać kierownica. Zbieżnośc ustawiona, geometri nie ruszałem bo w sumie tył nie był ruszany. Jakieś pomysły, bo w sumie oprócz tego że mogli mi pomylić i założyć odwrotnie koła nic nie przychodzi mi do głowy. Ewentualnie czy istnieje taka opcja że przy luzach w zawieszeniu i słabych amortyzatorach opony inaczej się dotarły i teraz po wymianie inaczej stoją na asfalcie i to powoduje te dgrania przy tej prędkości? Coś się raczej zmieniło bo wcześniej przy maksymalnym skręceniu kierownicy w prawo opona potrafiła ocierać o blache ale nie błotnika, a podłużnicy. Teraz tego nie ma.
Opublikowano
ja mialem podobne objawy i u mnie okazalo sie ze wystarczylo wywazyc kola..

Polecam dowazenie kol na samochodzie. Usluga oferowana na niektorych stacjach Shell.

www.autobalans.pl - tutaj sa adresy. Gosc od wywazania w Warszawie (ul. Pulawska) jest dokladny. Usluga kosztuje 30 pln.

U mnie pomoglo i kierownica nie drzy wogole (z czasem obserwowalem drgania i nie wiedzialem dlaczego).

Pozdrawiam

Raf

Opublikowano
Też stawiam na oponki!"Przyhamowane"mogą być i już jest problem(czyli w sytuacji ostrego hamowania miejscowo się ściera większa ilość gumy).Spróbuj dokładnie obejżeć oponkę lub ja nawet zakręć i popatrz,czasami widać "zjechanie".No i to sprawdzenie nie kosztuje.Pozdro.