Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko ostatnio w swojej e36 320 wymieniłem sonde i spalanie sie nie zmniejszyło i stąd moje pytanie czy trzeba przy wymianie resetować kompa proszę o pomoc.

_________

Poprawiłem tytuł. Proszę zapoznać się z formatem tytułowania wątków!! Następnym razem dostaniesz ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Nie trzeba resetować komputera. Ale musisz zrobić kilkadziesiąt kilometrów żeby powstały nowe mapy wtrysku. Napisz faktycznie jakie masz spalanie i w jaki sposób stwierdziłeś usterkę sondy.
Opublikowano
Usterke sondy stwierdzono w aso bmw na kompie a jeśli chodzi o spalanie to wychodzi mi 15l/100km w cyklu mieszanym czyli tyle ile było przed wymianą.
Opublikowano
Jeżdżąc dynamicznie po zatłoczonym mieście i poza nim takie spalanie można by uznać za normalne. Duży wpływ na spalanie może mieć rodzaj i szerokość opon, a także jazda z włączoną klimatyzacją. Chyba że spalanie było mniejsze i się zwiększyło.
Opublikowano
Staram się jeździć do 3tys nie zawsze wychodzi, po zatłoczonym mieście nie jezdze jesli chodzi o opony to 225\45\17 ogólnie interesuje mnie samo resetowanie kompa trzeba czy nie z tego co pamiętam kiedyś wychodziło mi koło 13l\100
Opublikowano
Do aso pojechałem żeby sprawdzić komputer czy nie ma błędów ponieważ sprowadziłem jauto dwa miesiące przed wizytą i wtedy wyszło że sonda niesprawna.
Opublikowano

Nie jest regułą,że uszkodzona sonda powoduje wzrost spalania.

Może być uszkodzona na kilka sposobów i w różnym stopniu.

W "małych uszkodzeniach" sonda nie generuje nawet błędu,lecz można to zobaczyć dopiero w parametrach rzeczywistych jej pracy.

Duże spalanie może mieć wiele przyczyn ,które nie jest w stanie wykryć komputer.

Opublikowano
Przeszedłem z 205 na 225 napewno to w jakiś sposób wpłyneło ale ogólnie spalanie zwiększyło sie później ogólnie jest wszystko okej tylko to spalanie wydaje sie że jest za duże.
Opublikowano

Wtryski "leją".Wtedy źle się rozpyla i spala mieszanka.

Nieszczelność węży gumowych(przepływomierz-przepustnica),kolektora ssącego

Duże opory toczenia(trzymają hamulce,łożysko itp).

Sprzęgło

Opublikowano

Wtryski "leją".Wtedy źle się rozpyla i spala mieszanka.

Nieszczelność węży gumowych(przepływomierz-przepustnica),kolektora ssącego

Duże opory toczenia(trzymają hamulce,łożysko itp).

Sprzęgło

Opublikowano
Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi musze jeszcze troche pojeździć na tej nowej sondzie i zobaczymy a ja nie da rady to trzeba będzie szukać dalej pozdro
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

I jak kolego? Mniej ci pali ? Mam podobny problem tylko że mi pali gdzieś 30 litrów. Też wymieniłem sondę na nową NGK 400zł w plecy :/. Narazie oprócz większego "buta" nie ma różnicy :D Zrobiłem 30km i spaliło mi ok 6-7 litrów zupki :/