Skocz do zawartości

Kto wstawiał elektryke szyb POMOCY?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnosnie ZKE chce wstawic elektryke szyb kupiłem podnośniki i przełączniki myslałem ze to wystarczy ale słyszałem ze ten zke który jest w „golasach”jest okrojony i trzeba zmienić go na inny ?

Co o tym myślicie może ktoś z was wstawiał elektryke szyb?

Opublikowano

NIE POTRZEBUJESZ ZADNEGO ZKE DO SZYB W E36.

tam dziala to na samych przełacznikach i bez przekaźników! ewentualnie mozna założyc przekaźnik komfortu do automatycznego domykania szyb! podaj emaila to ci podesle schemat...

Opublikowano

[email protected] dzieki !

ZKE pewnie wiesz jest to skrót od „centrale karoserie elektronik groundmodul”on steruje wszystkim w aucie elektryk mówił oryginalnych podnośników do bety się bez wymiany tego nie da podłączyć a przełączniki mają za mało kabelków i są za cienki żeby mogły sterować bezpośrednio szybami no ale może ty masz rację i czas zmienić elektryka hehe dzieki pozdrowiona.

Opublikowano

przełączniki mają wszystkie po 4 piny jeden masa ,plus i dwa wyjścia które zmieniają biegunowość w zależności jak się przełączy przycisk! gdyby miałby być jeszcze jakiś sterownik to nie trzeba byłoby zmieniac biegunowości ! a z tego co wiem to zterownik do szyb i centralnego w jednym jest dopiero w 5kach bo widziałem w E34 ale w E36 napewno nie ma sterownika szyb....

pozdrawiam

Opublikowano

No i wszystko jasne wysiegniki które dorwałem wraz zwiazkami instalacji są od rocznika 98 (moja to 94) i juz w silniczku sa dwie kości z mnóstwo kabelków więc schemat który dostałem od ciebie niestety nie jest aktualny :cry2: potrzeba mi nowszego moze ktoś wie gdzie taki mozna dorwac byłbym bardzo wdzięczny :D

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam!

ja temat mam juz za sobą dwa oryginalne przełączniki (ale żółte one na wyjściu nie zmieniaja polaryzacji tylko sterują masą) i dwa mechanizmy od rocznika 94, do tego dwa podwójne przekaźniki lub jak kto woli cztery zwykłe i wszystko ładnie chodzi z tym ze nie mam automatycznego domykania !!! wszystko podłączone na bezpieczniku 15A a przewody podłaczone tylko do jednej wtyczki w siłowniku na którą idzie napięcie z przekaźników o zmiennej polaryzacji!!!

ta druga wtyczka w siłowniku to nic innego jak czujniki impulsowe czyli liczniki obrotów silnika o oznakowaniu

1-A1

2-A2

3- nie podłaczony

4-+12V z wtyczki od czujnika przy klamce lub lusterka

i z tych czujników idzie sygnał do modułu który włacza przekaźniki sterowania szybami... jeśli ktos ma nowszy schemat instalacji szyb do 3-ki to też poprosze bo z chęcia sobie wszystko uruchomie do końca

[email protected]

Opublikowano
GACUS7-masz może schemat(nawet ten starszy)?jak tak to prześlij, jesli możesz, mi na pocztę- [email protected] .Był bym bardzo happy.Z góry dzięx za pomoc. :modlitwa:

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano
Mam schematy szybek elektrycznych tylko do E-36. Jak ktoś chce to niech poda rocznik i pojemność silnika bo są różnice.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
Mam schematy szybek elektrycznych tylko do E-36. Jak ktoś chce to niech poda rocznik i pojemność silnika bo są różnice.

witam!

ja mam e-36 1,6 93r. jak możesz to mi prześlij ten schemat. z góry dziekuje. [email protected]

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hehe zoztawilem swoja bete w polsce :duh: siedze teraz w angli i nie wyrobilem sie z wstawieniem szybek niestety ale widze ze temat sie rozkreca i dobrze ale jakie tu bryki smigaja az glowa boli hmm.

chyba sie na cos skusze haha pozdrowienia wszystkim forumowiczom.

• 2 lata później...
Opublikowano

Podeślę ci schemat jaki dostałem od gościa z forum "Gracjan" nie wiem czy jest dobry nie wstawiłem tych podnośników wszystko leży i garażu i czeka może kiedyś wstawię :D pozdrawiam i powodzenia.

ps. daj znac czy ci sie udało wstawić i czy ten schemat jest ok.

Opublikowano
w e36 byly stosowane 2 rodzaje szyb i przelacznikow - z grubymi pinami (nie potrzeba modulu) i z cienkimi pinami i jest potrzebny modul albo sterowniki przy silnikach. te z cienkimi szybami mialy opcje domykania i otwierania szyby po 1 krotnym wcisnieciu przycisku. te z grubymi pinami nie mialy tego bajeru. te z grubymi pinami byly na poczatku produkcji i ciezko je dostac.
Opublikowano

sory ale podalem bledny adres to jest poprawny [email protected] jesli mozesz jeszcze raz przeslac bede wdzieczny.

to ze sa rozne rodzaje to wiem ja moge miec te z domykaniem tylko wlasnie poszukuje dobrego do tego schematu by podlaczyc to

i walsnie mam jeszcze pare pytan

otoz poprawcie mnie jesli jestem w bledzie

tymi szybami z domykaniem steruje sterownik ktory powinien znajdowac sie przy schowku i sluzy on takze do obslugi centralnego tak ?

(przydal by sie tez pewnie schemat od centralnego zamka jezeli ktos ma :) )

a co z tym przekaznikiem od szyberdachu co jest pod kierownica

czy on tez ma cos z tym wspolnego bo wedlug jego opisu z ksiazki"sam naprawiam " odpowiada on rownierz za szyby i czy walsnie musze go wymienic czy ten co teraz mam tez pasuje?

Opublikowano

tez mnie to interesuje :-) sasiadowi zamontowalem na razie na krotko na przekaznikach bo nikt nie potrafil nam podpowiedziec. ale.....

ostatnio robilem inna e36 i miala sterowniki w drzwiach, przy silnikach. tam tez byly cienkie kable i wystarczylo na chwilke wcisnac i szyba leciala do konca.

Opublikowano

oki troche poszukalem i sie dowiedzialem ze od 94r. elektrycznymi szybami i centralnym steruje jeden sterownik o nazwie " body electronics control module" (ZKE) odpowiada on rowniez za domykanie itp.

w sobote rozkrece schowek i zobacze co ja tam mam bo schematy to jedno a w praktyce roznie bywa :shock: szkoda tylko ze cala instalacje elektrycznych szyb bede mial dopiero przed swietami (zastanawia mnie czy w kazdym samochodzie montowali identyczny sterownik z ta sama liczba wtyczek czy moze jakas mieli okrojona wersje) :mad2:

bo jezeli te sama to sprawa nie wyglada tak strasznie :D

dobralem sie do schematow i mniej wiecej wiem juz ocb i jak to powinno byc zrobione potrzebuje jeszcze tylko odrobine pomocy :modlitwa:

1. chodzi mi o zidentyfikowanie tych dwoch zaznaczonych mikrowylacznikow (gdzie one sie znajduja i do czego sluza)

2. o co chodzi z tymi zaznaczonymi przewodami w silnikach w przednich drzwiach (domyslam sie ze to do wersi coupe/cabrio tak ?)

3. i jeszce jedno zastanawia mnie gdzie znajduje sie ten modul od tylnych szyb i za co on dokladnie odp. (zadlugo juz sie na te schematy patrze i nic mi do glowy nie przychodzi :oops: )

http://img137.imageshack.us/img137/5519/save0001fx3.th.jpg

http://img139.imageshack.us/img139/8215/saveku3.th.jpg

http://img443.imageshack.us/img443/8870/save0002vn6.th.jpg

http://img136.imageshack.us/img136/2582/save0003la0.th.jpg

http://img137.imageshack.us/img137/9104/saveeeeyk8.th.jpg