Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstępię pragnę powitać wszystkich forumowiczy!

Kupiłem wczoraj 540i automat 98r. i pojawił się problem. Jezeli jade normalnie dość spokojnie to jest wszystko ok, ale jeżeli mocno przyspiesze (z kick downem np) to silnik zaczyna szarpać, traci troche mocy itp (efekt taki jakby nie chodził na jakieś 2-3 cylindry). Jak go zgasze choćby na sekunde i odpale to wszystko jest ok do następnego przyspieszenia. Dodam że muszę przycisnąć go na obrotach żeby tak się stalo. Skrzynia wtedy trochę głupieje, dziwnie redukuje itp, a silnik tak jak pisałem - szarpie. Co moze być przyczyną?

Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1. Podlacz pod komputer i wklej tu liste bledow. Inaczej to wrozenie z fusow.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
nie jest to głupie z pompą, tylko dlaczego w takim razie ustępuje dopiero po zgaszeniu? wywala błąd?
Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
Opublikowano

Jedz na podpiecie kompa. Mialem podobnie, z tym ze auto wraz ze wzrostem obrotow slablo i nie wkrecalo sie na 3,4 (5, 6 nie sprawdzalem :) ) biegu do odcinki.

Wywalal blad zaplonow, wina byly zapchany kat.

Po zgaszeniu auta na chwile, problem ustawal ale tylko do momentu gdy znowu przeciagnalem silnik na wyzsze obroty.

Bylo:

E30 316 (M10b18) 86r - sedan

E30 325i (M20b25) 89r - coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 sedan

E36 328i (M52b28) 95r - sedan

E39 540i manual

E36 M3 3.2 sedan

E36 318Ti Compact

E46 330iA Touring

Opublikowano
pompa paliwa napewno to nie jest - założyłem przedwczoraj gaz i jest to samo. Natomiast w momencie przejścia do trybu muła wyłącza wtryskiwacz nr 2 (czyli chodzi na 7 cylindrów - taki błąd pokazuje komputer gazu). Możliwe że to może być kat - grzechocze mi straszecznie. Co z nim zrobić? wydłubać czy wymienić?
Opublikowano
pompa paliwa napewno to nie jest - założyłem przedwczoraj gaz i jest to samo. Natomiast w momencie przejścia do trybu muła wyłącza wtryskiwacz nr 2 (czyli chodzi na 7 cylindrów - taki błąd pokazuje komputer gazu). Możliwe że to może być kat - grzechocze mi straszecznie. Co z nim zrobić? wydłubać czy wymienić?

Jak grzechocze kat to pewnie popękała ta platynowo-ceramiczna wkładka w katalizatorze i ustawiła się w poprzek blokując płynny przepływ spalin. Najlepiej by było wymienić na inny kat. Zależy za ile go kupisz nowego bądź w jakim stanie znajdziesz używkę. Jeśli nie masz kasy to póki co trzeba by go wydłubać żeby przelot spalin udrożnić.

Pzdr.

Opublikowano

błędy jakie mi wywala: 75 misfiring with cylinder cutout, total;;;; 64 misfiring with cylinder cutout, cyl.2 ;;;;;;;;62 misfiring at several cylinders;;;;;;;; 51 misfire detection, cyl 2 ;;;;;;;;;;;8 misfiring was caused by tank having been run dry..

postaram sie jutro wywalić kata. Cieżka robota?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
błędy jakie mi wywala: 75 misfiring with cylinder cutout, total;;;; 64 misfiring with cylinder cutout, cyl.2 ;;;;;;;;62 misfiring at several cylinders;;;;;;;; 51 misfire detection, cyl 2 ;;;;;;;;;;;8 misfiring was caused by tank having been run dry..

Teoria pompowa nie bylaby tu glupia. Jak masz "misfiring was caused by tank having been run dry" to oznacza, ze malo ma paliwa w baku lub... cos tego paliwa nie dostarcza. Moze jeszcze byc filter paliwa.

Najpierw sprobowalbym te najprostsze i najtansze elementy wyeliminowac. Katalizator wymaga wiekszej ingerencji, czasu i pieniedzy.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Teoria pompowa nie bylaby tu glupia. Jak masz "misfiring was caused by tank having been run dry" to oznacza, ze malo ma paliwa w baku lub... cos tego paliwa nie dostarcza. Moze jeszcze byc filter paliwa.

Najpierw sprobowalbym te najprostsze i najtansze elementy wyeliminowac. Katalizator wymaga wiekszej ingerencji, czasu i pieniedzy.

niby tak, ale na gazie jest dokładnie to samo

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
niby tak, ale na gazie jest dokładnie to samo

To tego w takim razie nie doczytalem.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
99.9 % polamane katy. Wytnij katy i wstaw tlumiki przelotowe uniwerslane. Ja tak zrobilem i zero roznicy w dzwieku a samochod zaczal chodzic jak nowy.

Bylo:

E30 316 (M10b18) 86r - sedan

E30 325i (M20b25) 89r - coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 sedan

E36 328i (M52b28) 95r - sedan

E39 540i manual

E36 M3 3.2 sedan

E36 318Ti Compact

E46 330iA Touring

Opublikowano

problem rozwiązany. Problemem się okazał jednak katalizator :) wywaliłem oba, wstawiłem rurki (może pomysle coś o przelotowych) i jest super, zero problemow, auto jak nowe. Stare katy sprzedałem za 400zł.

Dzieki wielkie wszystkim za pomoc