Skocz do zawartości

3XX Czujnik ABS przód 2 piny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś wie może jaki numer ma czujnik abs e36 przód dwu pinowy, nigdzie nie mogę togo znaleźć, może być numer oryginału albo zamiennika.

A może można zastosować czujnik 3 pinowy.

______

Poprawiłem tytuł tematu. Proszę się stosować do formatu tytułowania wątków obowiązującego w tym dziale. Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
  • Autor
Jesteś pewien że to na dwa piny???
Opublikowano
  • Autor

Niestety na tej stronie nie ma tego numeru czujnika, czujniki 3 pinowe są dostępne i popularne szczególnie na allegro

NUMERY ORYGINAŁÓW:

23399

34521163027, 34 52 1 163 027

34 52 1 165 519, 34 52 1 163 188

34521165519, 34521163188

1 163 027, 1163027

1 163 188, 1163188

1 165 519, 1165519

6PU 010 039-361, 6PU010039361

24.0741-1103.3, 24074111033

CZUJNIK NA OŚ PRZEDNIĄ

STRONA LEWA I PRAWA

CZUJNIK 3 PINOWY

a mi chodzi o czujnik dwu pinowy który jest mało spotykany, dlatego proszę o odpowiedz kogoś kto jest w temacie.

Opublikowano
A jak wbijesz numer swojego auta w realoem to co Ci wychodzi?
Opublikowano
  • Autor
Niestety brak numerów pod rysunkiem.
Opublikowano
...

A może można zastosować czujnik 3 pinowy.

Wiele już razy przerabiany temat na forum. U mnie również oryginał jest 2 pinowy. Wszystkie zamienniki dostępne np. na allegro są 3 pinowe. Ponoć bez problemu można założyć i jest wszytsko OK.

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
U mnie pasował. Ten trzeci pin po włożeniu do gniazda "wisi" w powietrzu ale ABS działa.
Opublikowano
  • Autor
Ok, dzięki, o to chodziło.
Opublikowano
Może ten trzeci to tylko ekran?
Opublikowano
Nie wiem właśnie po co robią 3 pinowe skoro ori jest 2 pinowy :?

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
Nie wiem właśnie po co robią 3 pinowe skoro ori jest 2 pinowy :?

A ja u siebie mam oryginalnie 3 piny ,tydzień temu wymieniałem z przodu bo zaniemógł i mnie to zdziwiło bo każdy twierdził że oryginalnie są 2 piny

Opublikowano
No to jeszcze lepiej :roll:

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano

3 pin z tego co mi się dobrze kojarzy idzie na ESP

normalnie możesz zastosować 3 pinowy - przetestowane

wszystko śmiga normalnie

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano
3 pin z tego co mi się dobrze kojarzy idzie na ESP

...

Kolego w e36 nigdy nie było ESP. Namiastką ESP w E36 jest ASC+T. Może tam są występują czuniki 3 pinowe.

Poza tym BMW ESP nazywa DSC.

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano

faktycznie masz racje, taki mały błąd z mojej strony

ale to "PRAWIE" to samo ;)

Opublikowano
spoko :cool2:

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano
Hymmm. No to dziwna sprawa w mojej buni nie ma ASC ani DSC a czujniki mam 3-pinowe . Chyba że nie wiem czegoś
Opublikowano

DSC w e36 nie bylo montowane, bylo tylko ASC i ASC+T. I wymagalo doplaty wiec w standardzie nie bylo. Pierwsze pomaga w ruszaniu tzn zapobiega uslizgowi kol tylnych przy ruszaniu. A ASC+T dodatkowo przychamowuje tyle kola w trakcie poslizgu jest to taka namiastka DSC (ESP) jednak ona tylko zapobiega wpadnieciu w poślizg.

Najprawdopodobniej od marca 98r ASC+T bylo seryjne w E36. Ale dotyczy to tylko Compactow.

Opublikowano
Tak czy owak nie wiadomo dlaczego są 2 i 3 pinowe :?

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano
  • Autor
No tak, czyli dalej w sumie nic nie wiadomo.
Opublikowano

prawdopodobieństwo pada na koszty. Elementy prawie niczym się nie różnią więc poco produkować 2 różne części jak można je zastąpić jedną i wykorzystać w obu przypadkach. No chyba że jedni tu mówią o czujnikach przód a inni czujnikach tył - z tyłu są 2 pinowe jak nie ma ASC

dla tych co mają problemy z ABS-em zapraszam do tematu viewtopic.php?f=15&t=130205

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

U mnie padł czujnik ABS przód lewa strona

zakupiłem zamiennik HANS-Preis nr HP500 882 i był 2pinowy i wszystko działa jak należy

nr org OE34521163027

PZDR