Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie.

Jestem już pewien, iż w ciągu 1,5 miesiąca będę zakupował E39 i to jednak raczej w dieslu. Pytanie mam odnośnie skrzyni automatycznej - bo jeśli nie uda się kupić przyzwoitego manuala będę zmuszony kupić automat.

Które skrzynie automatyczne są OK a których z daleka unikać?

Opublikowano

:shock: ???

Każdy typ jest ok, pod warunkiem że był sensownie eksploatowany, czyli wymieniany był olej, kierowca czekał do rozgrzania oleju zanim zaczynał ostro gaz wciskać itp

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Automaty GM montowane w 530d, 525d oraz chyba 520d, nie wytrzymuja momentu obrotowego 530d i najprawdopodobniej z tego powodu sa bardziej awaryjne niz ZF, ktory cieszy sie dobra reputacja.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano (edytowane)
Ale były również GM o zwiększonym momencie z oznaczeniem kończącym się na Y.Montowane w nowszych rocznikach, jest obszerny wątek na ten temat gdzieś na forum. Edytowane przez Yaza
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano

Ok. może źle się określiłem ;-)

Czytałem pare wątków o tym że skrzynie niektóre są za słabe, ale w gąszczu małych nieistotnych wypowiedzi pogubiłem się.

Rozumiem że lepiej kupić skrzynię ZF. Czy da się to jakoś rozpoznać?

Będę miał ze sobą laptopa z inetem, będę mógł sprawdzić wiarygodność auta na podstawie "bmwfans", bo tylko tyle potrafię. Tam też można aktualnie zobaczyć typ skrzyni - jednak jest tam pare opcji i niekoniecznie taka musi być. Czy pozostaje tylko położenie się pod auto z latarką i sprawdzenie napisów na skrzyni? ZF oznacza swoje produkty logo, a czy GM także?

Opublikowano

Witam,

W 520d w ogóle nie były montowane skrzynie automatyczne, dostępne były tylko w manualach.

Z tego co się orientuję, wszystkie E39 w dieslu miały automat GM, chyba że się mylę, to poprawcie mnie :mrgreen:

Sprawdzić typ skrzyni można od spodu, wjeżdżając na kanał.

Mój ojciec też ma 3.0d tylko że w E38, z tego samego roku co moja E39, i on ma już skrzynię ZF, którą poprzedni właściciel już remontował (obecny przebieg 245 kkm).

Albo kiepsko był przeprowadzony ten remont, albo nie wiem co, ale jeździ się nią dużo gorzej niż moją GM w 530d. U mnie zmiana biegu jest czasami niewyczuwalna, płynnie zmienia biegi itd. (niby przebieg wyświetla mi teraz ok 198 kkm ale myślę że można to pomnożyć co najmniej przez 2) i skrzynia super się sprawuje :D

BMW E39 530dA Orientblau Metalic

http://img11.imageshack.us/img11/9696/podpisyv.jpg

Galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=146383

Elektronika samochodowa Tomasz Pyszka tel: 602 757 397

http://www.mechatronika.krakow.pl/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Diesle mialy GM. Benzyny w e39 mialy juz ZF, ale nie jestem pewien czy wszystkie. Okreslony silnik mial przypisana okreslana ASB - nie bylo wyboru.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Wydaje się że trafienie E39 530d ze skrzynią ZF jest mało prawdopodobne, szybciej znajdziesz GM w dobrym stanie. Bywając na forum zauważyłem że większość z nas nie ma problemów ze skrzynią, przeważnie są to modele po 2000r które nie mają tak wielkich przebiegów jak ich starsi pobratymcy z przed milenium, choć daję głowę że i każdej z nich ujęli "spece" średnio po 100.000km przebiegu. Mam najechane 252.000km, w tym sam zrobiłem 100.000 w półtora roku, olej zmieniałem 3x (mam za darmo :norty: ) i GM śmiga aż miło choć czuję że autko ma większy przebieg niż zadeklarował poprzedni właściciel....a może nie :cool2:
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
byl taki temat gdzie jest setki postow jak te skrzynie GM sie psuja, poczytaj. Ja tez mialem kupowac manuala ale kupilem automata i to byl najwiekszy blad... nie ma sie co oszukiwac przy przebiegu od okolo 200 000 km te skrzynie czesto padaja. Niestety ani naprawa nie zagwarantuje ci ze bedzie ok, ani kupno uzywki.
Konrad
Opublikowano
Postów setki, ale użytkowników są raczej tysiące??? Choć mogę się mylić...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wydaje się że trafienie E39 530d ze skrzynią ZF jest mało prawdopodobne

To byly wogole diesle z ZFem?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
No właśnie nie wiem....a jeżeli nie wiem to się nie upieram że były :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To raczej nie bylo. 99,9%

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano (edytowane)
Ja mam 503dA ze skrzynią GM z końcówką Y. Jeżdżę nią już od roku i dobrze się sprawuje. Przebieg prawie 290 tys. Edytowane przez jkar
Opublikowano
Więc jeżeli chodzi o E39 530d założyciel tematu wyboru nie ma albo manual albo automat GM, choć sam nie sprecyzował że wybranką będzie 530d
Opublikowano
Więc jeżeli chodzi o E39 530d założyciel tematu wyboru nie ma albo manual albo automat GM, choć sam nie sprecyzował że wybranką będzie 530d

Rzecz w tym że sprecyzowałem - 525d lub 530d, ale skoro są ZF tylko w benzyniakach to chyba automat GM z diesla odpada, będę szukał jednak manuala. A tak na marginesie, czy automat w 530d jest wyjątkiem? Czy w 525d działa OK?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rzecz w tym że sprecyzowałem - 525d lub 530d, ale skoro są ZF tylko w benzyniakach to chyba automat GM z diesla odpada, będę szukał jednak manuala. A tak na marginesie, czy automat w 530d jest wyjątkiem? Czy w 525d działa OK?

530d i 525d ma te sama skrzynie GM, dlatego w 525d moze wiecej wytrzymac.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
To ostatnie pytanie, a jak się ma rzecz z kołem dwumasowym - czy w 530d jest bardziej awaryjne niż w 525d ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli jest Pan zainteresowany zadbanym 530d z manualem i serwisowanym w aso to zapraszam.

http://www.allegro.pl/item1048313559_bmw_530d2001_r_navi_prof_xenon_e39_individual_tour.html

Ladny samochod :cool2: , niby individual, ale co jest z individual'a w tym aucie :?:

Krzywa troche jest tylna klapa, ale bardzo mozliwe, ze to kwestia regulacji.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Dzięki. Samochód jest stuprocentowo bez przygód. Przebieg też jest autentyczny. Indvidual, bo z tego co mi mówili w serwisie, to na etapie zamówienia dołożyli tv 1 fotele sport. No i mam napis "individual" na kielichu :)

pozdrawiam

e61 530D 2007 Touring