Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Orientuje się ktoś czy mając czujnik deszczu, da się przestawić funkcję przycisku od jego włączania i pokrętła częstotliwości na obsługę zwyczajnego (klasycznego) programatora wycieraczek? Od kilku dni pada nieustannie deszcz o różnym nasileniu i stwierdzam, że czujnik deszczu to wtórne g***o, które do niczego się nie nadaje, a ja cały czas muszę ręcznie włączać wycieraczki bo czujnik najzwyczajniej w świecie reaguje za późno (producent nie przewidział m.in. tego, że w dolnej części szyby wody jest dużo więcej niż przy czujniku - chociażby pryskającej z maski czy spod kół innych aut).

Zatem marzeniem moim jest po prostu zrezygnować z tego nieudanego bajeru i wrócić do dobrego, sprawdzonego programatora, w którym ręcznie ustalałbym częstotliwość ruchu wycieraczek...

Ktoś miał z tym jakieś doświadczenia? Albo może w drugą stronę - ktoś zakładał czujnik i wie czego to wymagało (wtedy w drugą stronę by się to przeanalizowało)...

No chyba, że ktoś ma inne doświadczenia z czujnikiem deszczu i może poradzić jakiś "myk", który usprawni jego działanie?

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Witam. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie czujnik działa tylko po włączeniu, ogólnie standardowo jest zawsze wyłączony gdy klikam w dół lub w górę aby wycieraczki pracowały, więc nie widzę problemu. Zaglądałeś do instrukcji chociaż? Nie wiem jak u Ciebie w wersji z 08' ale u mnie włącza i wyłącza się czujnik przyciskając poziomo przycisk znajdujący się właśnie na końcu "łopatki" właśnie od spryskiwaczy i wycieraczek, wtedy zapala się dioda gdy czujnik jest aktywny a gaśnie gdy nie. Ja tam nie narzekam na czujnik, przywykłem że może chwilkę opóźnia, ale ja wszystko jeszcze widzę, nie ma zagrożenia i korzystam, czasem znów przy mrzawce wydaje mi się że działa zbyt często. Pozdro!
Opublikowano
insane przetestuj zmiane czulosci czujnika: dol mala czulosc im wyzej tym wieksza, jak pada, jezdze caly czas na czujnku i jestm bardzo z niego zadowolony :cool2: oczywiscie ustawiam sobie czulosc czujnika na wlasciwy dla mnie poziom :cool2: pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

:mrgreen: Panowie - ja nie napisałem, że nie umiem z niego korzystać :-) - wiem jak się włącza, jak się wyłącza :-), wiem nawet :P jak się czułość zmienia. Jednak moim zdaniem czułość jest niewystarczająca i mimo, że mam ustawiony czujnik na najbardziej czuły to według moich preferencji za późno ściera mi wodę z szyby - dlatego chciałby albo go jeszcze "wyczulić" bardziej, albo wyłącznik i skorzystać ze zwykłego programatora.

Podsumowując: instrukcję czytałem, czujnik testowałem empirycznie i niestety nie jestem zadowolony z jego czułości - stąd moja potrzeba zmian.

Opublikowano

Podsumowując: instrukcję czytałem, czujnik testowałem empirycznie i niestety nie jestem zadowolony z jego czułości - stąd moja potrzeba zmian.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: i jak tu byc producentem i zrobic auto, ktore kazdemu pasuje :mrgreen: :mrgreen: dasz jeszcze wiecej opcji to powiedza, ze sie czesciej psuje :mrgreen: nie bedzie sie psulo to powiedza, ze auto jest za ciezkie

(bo ma opcje...) :mrgreen: :mrgreen:

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Dobrze przynajmniej, że poczucie humoru nas nie opuszcza :mrgreen:

Z drugiej strony, jak mawia mój ojciec: "gdyby wszyscy byli tacy sami i oczekiwali tego samego to ten świat byłby nudny...", a producenci nie mieliby na czym zarabiać... :-)

Opublikowano

Może masz coś przyklejone na wysokości czujnika ? Tak czy owak, jak wyłączysz czujnik i dasz łopatką do góry to wyciera tak jak w każdym innym aucie czyli co jakiś określony czas :)

Ja też jeżdźę na czujnika i jestem zadowolony :D

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
??? Jesteś pewien? U mnie jak pyknę łopatkę w górę raz to włącza się od razu ciągłe machanie wycieraczkami, jak pyknę dwa razy to jest szybkie machanie, a jak pyknę raz w dół to wykonuje pojedyncze machnięcie. Z tego co Ty napisałeś to przy wyłączonym czujniku po jednym pyknięciu powinno wejść w program "co jakiś czas"? Czy źle zrozumiałem?
Opublikowano
niestety dla Ciebie: nie dogadaliscie sie, jest tak jak piszesz: ...pykasz/pykasz :mrgreen: a tu caly czas ciagle nie ma oczekiwanego zadowolenia/efektu :mrgreen: ...w standardzie (ori) jak masz czujnik to nie mozesz sobie ustawic tak jak oczekujesz w poscie...pozdr.

było:

Opublikowano

Ja tak jak inni koledzy jestem z tego czujnika bardzo zadowolony , działa on nie porównywalnie lepiej niż w innych autach

jezdziłem ostatnio nowym mondeo i faktycznie kiepsko za to w BMW dal mnie super

na technikę trzeba się otworzyć :lol:

Pozdrawiam

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

Opublikowano
Prawde mówiac ja też jestem rozczarowany tym gadzetem :cry: działa jak chce, najgorzej jak pada mrzawka :mad2:
Opublikowano

A u mnie może być z tym czujnikiem.

Zreszta jak się nie podoba można go nie włączac.

Pamietam ze w C-Klasie chodził ten czujnik lepiej niż w Bmw.

Opublikowano

to wy w ogóle czujecie różnice po zmianie tej czujności?

Dla mnie czy pokrętło mam na górze czy na dole nie ma ŻADNEJ różnicy, czujnik działa BEZNADZIEJNIE w cały świat, raz dobrze a raz kompletnie źle.

Opublikowano
to wy w ogóle czujecie różnice po zmianie tej czujności?

Dla mnie czy pokrętło mam na górze czy na dole nie ma ŻADNEJ różnicy, czujnik działa BEZNADZIEJNIE w cały świat, raz dobrze a raz kompletnie źle.

Niestety, ale muszę się z Tobą zgodzić. Nie działa to tak jak powinno - "nie czuje" deszczu, a szczególnie mżawki... Podobnie dużych pojedynczych kropel, które rozciągają się po szybie... Ogólnie lipa :(

Opublikowano

Panowie chyba za dużo wymagacie od tego czujnika??? :8)

To ma być w jakimś stopniu udogodnieniem i wg mnie taką właśnie rolę spełnia. Jeśli nie nadąża za deszczem, to sobie sam dźwignię raz w dół pchnę ;) i po sprawie. Nie robcie z siebie inwalidów z paraliżem prawej ręki ;)

Pzdr.

Opublikowano
No nie do końca się zgadzam. To miało zastąpić zwykły programator w ten sposób, że sam dopasuje częstotliwość machania piórami do ilości opadów. Ale nie działa to tak jak powinno bo macha za rzadko. W takim układzie jest to zbytek i lepszy byłby zwykły programator, który bym ustawił i by robił tak jakbym chciał. To nie ma być po prostu bajer do chwalenia się przed kumplami i do dopisania do listy wyposażenia żeby była dłuższa - przynajmniej w moim odczuciu.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
@eXiDe przy normalnym deszczy to OK ja sobie włączę manualnie wycieraczki ale najgorszy jest rzadki deszcz, kiedy normalne machanie jest za częste, a automatyczne znowu za rzadkie. W tym jest głównie problem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A próbowaliście panowie zmieniać czułość sensora przełącznikiem w dźwigni. Ja jestem zadowolony bo nie "męczy" wycieraczek na okresowo suchej szybie.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

odgrzeję kotleta

czy komuś udało się może przeprogramować ten cholerny sensor deszczu !!!!

jeździłem kilkoma autami wyposażonymi w ten "gadżet" i w każdym działał wg mnie prawidłowo a w BMW tragedia jak to wyłączyć i ustawić w tryb ręcznej regulacji prędkości

proszę o pomoc :cry:

Opublikowano
podlącze sie bo w sumie mam podobny problem bo tez czujnik nie pracuje najlepiej tez za wolno itd. Jezdzilem wczesniej fordem focusem i w nim chodzil super a tu male rozczarowanie, pozatym niewiem czemu bo piora wycieraczek mam nowe to mimo wszystko slabo zbierają wode i inne ciecze z szyby. Znajomy mowil mi ,ze moze jest za maly docisk wycieraczek do szyby. co o tym myslicie?
Opublikowano

Nie wiem co jest tego przyczyną, ale z czasem te czujniki działają gorzej. Pod koniec życia poprzedniej jedynki nie byłem zadowolony tak jak na początku.

teraz w nowej ponownie działa bardzo dobrze.

Być może przyczyną jest matowienie szyby. Być może jakieś działania w tym kierunku przywrócą czujnikowi sprawność działania. Temat imho do rozwiązania w każdym razie.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978