Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kupilem moja e90 320d miesiac temu i zamierzam zabrac sie za przeglad,chociarz komputer pokazuje mi ze moge jeszcze przejechac 10 tys mil-mieszkam w uk!.autko jest z 2007roku i pierwszy przeglad byl robiony przy 20tys mil pozniej 42tys mil no i ostatni 64tys mil.moj przebieg teraz to 74tys mil.chcialem sie dowiedziec czy to mozliwe i prawidlowo ze przeglady powinno sie robic w tym autku co 20tys mil czyli ok 33tys km.a takze moze ktos doradzi co powinienem dodatkowo wymienic przy tym przebiegu oprocz podstawowego serwisu-myslalem o odmie oraz swiecach zarowych?z gory dzieki i pozdrawiam
Opublikowano
jest to zgodne z procedura ASO ale nie zgodne z zdrowym mysleniem...BMW jest to auto jak kazde inne, jezeli wczesniejsze auta serwisowales co ~33tys. km i miales co do tego zaufanie to rob tak dalej jezeli uwazasz, ze powinno sie czesciej :cool2: , rob czesciej :cool2: pozdr. co do 1. przegladu to powinien byc zrobiony po 3-4 tys. a nastepny to juz kwesia ustalen 10-40tys., co do ODM to przeczytaj post. jest zalozony i fajnie opisany, co do swiec, jak sa zle to wymieniaj jezeli sa OK to nie sensu, przebieg ~70tys. nie powinien powodowac potrzeby wymiany swiec czy odmy...takie jest moje zdanie ale nie jestem mechanikiem czy wszechwiedzacym :mrgreen: , milego uzytkowania i witaj w swiecie BMW :cool2: pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
. co do 1. przegladu to powinien byc zrobiony po 3-4 tys. a nastepny to juz kwesia ustalen 10-40tys., co do ODM to przeczytaj post. jest zalozony i fajnie opisany, co do swiec, jak sa zle to wymieniaj jezeli sa OK to nie sensu, przebieg ~70tys. nie powinien powodowac potrzeby wymiany swiec czy odmy...takie jest moje zdanie ale nie jestem mechanikiem czy wszechwiedzacym :mrgreen: , milego uzytkowania i witaj w swiecie BMW :cool2: pozdr.

No niestety w polsce tak jest pierwszy przeglad 3-4 tysiace km w anglii wyglada to troszku inaczej poprostu przewaznie kazdy angol oszczedza jak moze i sa wierni pisanemu pisze ze przeglad za 20tys mil to tego sie trzyma jezdzi na lysej oponie jak dlugo tylko moze wymienia tuz przed przegladem pisac mozna wiele przykladow ja osobiscie wymieniam olej i filtry co 10tys.mil jadac na nastepny servis zrobili wielkie oczy ze juz przyjechalem choc komputer pokazywal jeszcze do przegladu 14tys .pozdro

Opublikowano

dla mnie jakaś porażka! jak można wymieniać olej co 30tys km? taki olej traci swoje właściwości...

BMW przewidziało niestety swoje auta na swój rynek w Polsce troszke inaczej się jeździ... zawsze będe zmieniał olej i filtry co max 9-10 k km

wyjmijcie swoje filtry powietrza po 10 k km i zobaczcie jak wyglada - zrobicie to co ja.

Już wypowiadałem się kilka razy na ten temat i zawsze pisałem, że wymiana oleju i filtrów (powietrza, oleju) co 10 tys km. Filtr odmy co 3-4 wymiana oleju.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szanowny Hipo trochę przeginasz, w czasach olei syntetycznych wymiana co 10 tys. km, to co najmniej nierozsądne. Jeżeli byłaby taka potrzeba to BMW zlecałoby wymianę częściej - koszt oleju i robocizny zawsze jest po stronie właściciela samochodu, a dla ASO to dodatkowy zysk. Poza tym nie mają interesu aby powodować przedwczesne zużycie silników, bo to godzi w Ich wizerunek jako firmy z najwyzszej półki. Oczywiście kazdy może robić to co uważa. Obecnie wiekszośc producentów zaleca wymianę co 15 - 20 tys. dla zwykłych olei syntetycznych, a dla olei LL podobnie jak BMW. Czes do wymiany wylicza komputer biorąc pod uwagę bardzo wiele czynników i z reguły jest to mniej niż 30 tys km. Co do filtra powietrza - miałem takie same obiekcje i po przebiegu ok 30 tys km. kupiłem wkład rozebrałem filtr i - zlozyłem go z powrotem, a wkład pozostał na półce w garażu - nie było potrzeby wymiany bo wyglądał prawie jak nowy. Oczywiście jak ktoś jeżdzi tam gdzie jest wyjątkowe zanieczyszcenie to może powinien częściej niz co 60 tys. jak okresla to instrukcja.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zalezy jaki olej lejesz Kolego. Ja jeżdze na edge 0w40, w e46 też jeździłem na takim, wymieniam co 20-22 tyś. km. Podobnie filtr powietrza i praktycznie zawsze sie dziwią dlaczego go wymieniam choć jest czysty. Hipo chyba przesadzasz z wymianą co 10 tysięcy ale Twoja kasa Twoja sprawa. BMW to nie 125p żeby tak często go wymieniać. U mnie w e90 po wymianie i skasowaniu inspekcji olejowej pokazuje do następnej wymiany 40 000 km ...
Krzysztof
Opublikowano
jeśli ktoś pisze, ze wymienia co 10 kkm to ja zapytam czemu nie co 5 kkm? albo co 1 kkm? Jaka to różnica? Kiedyś kilkanaście, kilkadziesiąt late temu były inne oleje, inna technologia, inne auta. Standardem były polskie produkcje typu Fita 126p czy Polonez a wiadomo jakie tam byly silniki. Aut zachodnich było mało a jeśli już to takie, które już sporo przeszly na zachodzie. Ludzie byli od zawsze przyzwyczajeni do lania tego co bylo czyli kiepskich olejów i wymiana max co 8-10 kkm, te przyzwyczajenia zostały i bardzo cieżko zaakceptować 30-35 kkm jako okresy wymian. Ale raz, ze oleje teraz są zupełnie inne, dwa, że silniki to też inna technologia, inne spasowanie itd a trzy, ze jesli producent zaleca to nie widze podstaw, zeby robić inaczej. Oczywiście można cześciej, tylko po co, to niepotrzebne moim zdaniem wydanie kasy. Trzeba pamiętać, ze BMW zaleca nie zwykły syntetyk tylko syntetyk typu Long Life

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv