Skocz do zawartości

[F10] Zakup auta u brokera - ktoś ma doświadczenie?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też mam informacje, że jest jak mówicie, czyli:

1. NIE MA możliwości odliczenia akcyzy na auta pseudo ciężarowe. Owszem sprzedawcy czy "ściągacze" takie informacje podają, ale są to bujdy na kółkach.

2. Obowiązek akcyzowy przechodzi na właściciela pojazdu i nieważne kto je ściągnie itp, jeśli masz auto to zgłoszą sie do Ciebie a zgłoszą na 300%, bo odliczyć akcyzy nie masz prawa i jako że jest to gruba kasa, nie odpuszczą. Osobiście zapłace już ten haracz, wole mieć to z głowy i spać spokojnie.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Co do odliczenia 6 tys. to ja robię to 2 razy

Możesz rozjaśnić ?

No chyba że robisz duży wykup w leasingu.

Pierwszy raz odliczasz od rat drugi raz od wykupu.

Dlatego teraz specjalnie zostawiam sobie duzy wykup na koniec

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co do odliczenia 6 tys. to ja robię to 2 razy

Możesz rozjaśnić ?

No chyba że robisz duży wykup w leasingu.

Pierwszy raz odliczasz od rat drugi raz od wykupu.

Dlatego teraz specjalnie zostawiam sobie duzy wykup na koniec

Tak tylko jak pytałem w EFL, to twierdzą że duży wykup niechętnie dają. W BMW na nowe auto również twierdzą że teraz nie ma już opcji z dużym wykupem (płaciło się jakiś czas temu za wartośc utraconą, jak na zachodzie w leasingu). Mozna wiedzieć gdzie dostałeś leasing z opcja dużego wykupu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też mam informacje, że jest jak mówicie, czyli:

1. NIE MA możliwości odliczenia akcyzy na auta pseudo ciężarowe. Owszem sprzedawcy czy "ściągacze" takie informacje podają, ale są to bujdy na kółkach.

2. Obowiązek akcyzowy przechodzi na właściciela pojazdu i nieważne kto je ściągnie itp, jeśli masz auto to zgłoszą sie do Ciebie a zgłoszą na 300%, bo odliczyć akcyzy nie masz prawa i jako że jest to gruba kasa, nie odpuszczą. Osobiście zapłace już ten haracz, wole mieć to z głowy i spać spokojnie.

w przypadku akcyzy nie chodzi o jej odliczanie a koniecznosc zaplaty - to nie dziala jak VAT

art. 100 ust 4 ustawy o podatku akcyzowym: Samochody osobowe są to pojazdy samochodowe i pozostałe pojazdy mechaniczne objęte pozycją CN 8703 przeznaczone zasadniczo do przewozu osób, inne niż objęte pozycją 8702, włącznie z samochodami osobowo-towarowymi (kombi) oraz samochodami wyścigowymi, z wyłączeniem skuterów śnieżnych o kodzie CN 8703 10 11, pojazdów typu meleks o kodzie CN 8703 10 18 oraz pojazdów typu quad o kodzie CN 8703 10 18.

nie znam tematu z autopsji, natomiast wiem, ze po pierwsze w przypadku os. fizycznych urzad celny w zasadzie nie ma mozliwosci otrzymania info o samochodzie, ktory przyjechal do pl jako ciezarowy, po drugie wiem o przypadkach gdzie naczelnicy urzedow celnych w nieformalnych rozmowach mowia mniej wiecej cos takiego o samochodach lkw: panie, wez pan sobie ta akcyze, ja jej nie chce, bo za 2-3 lata bede musial oddac z odsetkami

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Tak tylko jak pytałem w EFL, to twierdzą że duży wykup niechętnie dają. W BMW na nowe auto również twierdzą że teraz nie ma już opcji z dużym wykupem (płaciło się jakiś czas temu za wartośc utraconą, jak na zachodzie w leasingu). Mozna wiedzieć gdzie dostałeś leasing z opcja dużego wykupu?

W Millenium 10% mam na luzie. Podejrzewam, że 20% też jest do przejścia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W Millenium 10% mam na luzie. Podejrzewam, że 20% też jest do przejścia

Przy wykupie też jest ograniczenie 60% vat, nie wiecej niz 6k, tak? Czyli do 6k po raz drugi wykup musi byc ~50k, dużo jak na 10% :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie znam tematu z autopsji, natomiast wiem, ze po pierwsze w przypadku os. fizycznych urzad celny w zasadzie nie ma mozliwosci otrzymania info o samochodzie, ktory przyjechal do pl jako ciezarowy, po drugie wiem o przypadkach gdzie naczelnicy urzedow celnych w nieformalnych rozmowach mowia mniej wiecej cos takiego o samochodach lkw: panie, wez pan sobie ta akcyze, ja jej nie chce, bo za 2-3 lata bede musial oddac z odsetkami

Czy ja wiem, przecież niedawno unia zezwoliła na wliczanie akcyzy w podstawę VAT - czyli płacenie podatku od podatku. Jak kasy muszą szukać, to nagle wszystko jest możliwe i zgodne z prawem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ale nie chodzi o dyskusje czy akcyza jest legalna, tylko czy sie nalezy od lkw czyli od samochodow ciezarowych - ja sie nie wypowiadam, ze tak jest; relacjonuje co slysze

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Im dłużej myślę nad kolejnym BMW, tym bardziej skłaniam się w stronę auta fabrycznie nowego. Zainteresowała mnie oferta jednego z brokerów (konkretnie Eurobrokers, http://www.eurobrokers.pl/). Czy ktoś korzystał z ich usług lub podobnej firmy?

Korzystałem. Było OK.

Ważne aby porównywać jabłka z jabłkami: auto z BMW Polska ma 5lat serwisu / 100kkm w cenie (BSI). To oznacza że do 100kkm nie płacimy za przeglądy, klocki, wycieraczki itp. Auto od brokera serwisu nie ma ale ma ma np. skórzaną tapicerkę i czujniki.

Broker w tych cenach jest dobrym pomysłem, zakładając że auto nie wymaga przeróbek (Europa kontynentalna). Serwis dealerski nie robi żadnych problemów. Można (warto!) do takiego auta w czasie gwarancji kupić pakiet BSI, 120kkm i 4 lata to ok. 15k PLN. Niby dużo, ale policzcie wg stawek ASO: min. 4 przeglądy, 3 x klocki przednie, 2 x tylne, tarcze p i t, filtry, wycieraczki, żarówki, no i ochrona gwarancyjna.

Pozdrowienia,

Piotr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

BSI zawiera:

- wymianę oleju i filtra oleju

- serwis/wymianę filtra powietrza, filtra paliwa, filtra przeciwpyłkowego, świec zapłonowych, płynu hamulcowego

- sprawdzenie pojazdu i usługi standardowe, zgodnie z książką serwisową BMW

a klocki i reszta to już w BSI Plus lub Exclusive.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
BSI zawiera:

[ciach]

a klocki i reszta to już w BSI Plus lub Exclusive.

Racja. Dzięki za doprecyzowanie. Wg BMW są 3 wersje pakietów BMW Service Inclusive: BSI, BSI Plus, BSI Ultimate.

http://www.bmw.pl/pl/pl/owners/service/serviceinclusive5.html

3 lata temu to się nazywało tak: http://www.motofakty.pl/artykul/pakiety_przegladow_w_bmw.html

Cena którą podawałem to orientacyjna cena za pakiet który kiedyś nazywał się BMW Service + Repair Inclusive, dziś to chyba Ultimate (kiedyś 16k, dziś 15k za 4 lata/120kkm dla 520d).

Obstawiam że do nowych aut oferowany jest podstawowy pakiet BSI? Nie znam polskich cen, ale te w EU przy wartości auta wielkie nie są:

http://external.bmw.ie/sausage/templates/BMW06/pricelists/BMWServiceInclusive.pdf

To czyni ofertę dealerską jednak mniej atrakcyjną niż myślałem. Dopłata do Plus czy Ultimate (zawiera przedłużenie gwarancji na czas trwania umowy) będzie niemała.

• 4 lata później...
Opublikowano
Mogę polecić korzystanie z usług pośredników, zwłaszcza jak masz do czynienia z nowym samochodem który sprowadzasz z zagranicy. Ja swój sprowadzałem z Niemiec – jestem ze Szczecina. W tym wszystkim pomogli mi pośrednicy www.lesniewscy.eu. Wszystko odbyło się bardzo profesjonalnie i bezżadnych komplikacji, załatwiając auto samemu chyba zrobiłbym błąd i dużo przepłacił.
Opublikowano
Mogę polecić korzystanie z usług pośredników...

Strasznie bezczelna ta Twoja autoreklama. :oops:

Aby była wiarygodna podaj: markę, rocznik, ceny (w Polsce contra DE skoro dużo zaoszczędziłeś) wyposażenie i czas transakcji, koszty obsługi tego brokera i na czym polegałby Twój błąd?