Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zarejestrowani
Opublikowano

Orientujecie się czy osłony progu M (na obrazku części nr. 15, 16) pasują do zwykłej listwy progowej? Czyli, czy musiałbym kupić element nr. 1 żeby założyć 15 i 16?

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/g/x/213.png

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=UG31&mospid=48923&btnr=51_6335&hg=51&fg=16&lang=pl

• Odpowiedzi 158
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wszystko pasuję bez problemu

Jeżeli kupujesz używki to najlepiej zadzwoń do ASO i zapytaj o cenę nówek ponieważ na allegro bardzo często droższe są używane niż nowe w ASO .

• Zarejestrowani
Opublikowano
Tak też zrobiłem ;) W serwisie komplet kosztuje: 520 zł, a ja mam komplet używek upatrzony za 300 zł. Chyba nie warto kupować nowych.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

panowie sorry za odgrzanie kotleta :)

moze mi ktos powiedziec czy mocowanie halogenu do zderzaku m-pakietowego jest jego integralna czescia ?? chodzi mi o ten plastik do ktorego przykreca sie juz bezposrednio halogen ... bo dzis w ASO cos takiego sie dowiedzialem :duh: bo moj posiada tylko dziure :norty: i jakies pare prowadnic ... a z tego co patrzylem na zderzak zwyglu to calkiem inaczej wygdada to mocowanie halogenu do zderzaka ... bardzo bym prosil o szybkie odpowiedzi ;p

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Mam 116i przed liftem.

Chcialbym sam dolozyc mpakiet (tylko zderzaki). Po duzej lekturze forum oraz babybmw.net mam kilka pytan. Czy ktos to w ogole samodzielnie robil?

Dotarlem do niemieckiej serwisowki i nawet ja sobie przetlumaczylem - sprawa wyglada wrecz prosto! Czy tylko pozory i jest duzo zabawy?

Mam tez kilka watpliwosci:

Zderzak przod+tyl chce kupic na allegro, rozumiem ze z aso bede potrzebowal jeszcze: tunele powietrzne, mocowanie spryskow, spryski, klapki na spryski, wezyk i dolna oslone silnika? Czy belka zderzaka rowniez jest inna? Musze tez zmieniac te klaksony, o ktorych mowa w service manualu retrofitmentu?

Tylny zderzak to podobno kosmetyka i plug and play

Ogolnie wszelkie uwagi mile widziane - jesli bedzie z tym za duzo walki to odpuszcze, ale zachecilem sie po kilku tutorialch, ktore czytalem :))

Dzieki

P

Opublikowano
Witam,

Mam 116i przed liftem.

Chcialbym sam dolozyc mpakiet (tylko zderzaki). Po duzej lekturze forum oraz babybmw.net mam kilka pytan. Czy ktos to w ogole samodzielnie robil?

Dotarlem do niemieckiej serwisowki i nawet ja sobie przetlumaczylem - sprawa wyglada wrecz prosto! Czy tylko pozory i jest duzo zabawy?

Mam tez kilka watpliwosci:

Zderzak przod+tyl chce kupic na allegro, rozumiem ze z aso bede potrzebowal jeszcze: tunele powietrzne, mocowanie spryskow, spryski, klapki na spryski, wezyk i dolna oslone silnika? Czy belka zderzaka rowniez jest inna? Musze tez zmieniac te klaksony, o ktorych mowa w service manualu retrofitmentu?

Tylny zderzak to podobno kosmetyka i plug and play

Ogolnie wszelkie uwagi mile widziane - jesli bedzie z tym za duzo walki to odpuszcze, ale zachecilem sie po kilku tutorialch, ktore czytalem :))

Dzieki

P

tak po krotce to odpowiem ci na twoje pytania :)

tak sa osoby ktore robily to same :) np ja :8) jest z yum troche zabawy poniewaz trzeba odkrecic wszystkie srubki srubeczki :) najlepiej przy zakladaniu zderzakow miec osobe ktora pomoze ci przytrzymac ewentualnie docisnac zderzaczek :) najwiecej zabawy jest z przodem :) co do oslonek podspod auta to tylko i wylacznie musisz kupic oslone na tylni zderzak ale nie ten srodkowy tylko ten po boku zderzaka. ze starego zderzaka przelozysz slobie ta dokladke . a jesli chodzi o oslony przedniego zderzaka to o ile pamietam tylko i wylacznie musisz dokupic laczenie spodu zderzaka z oslana ktora jest fabrycznie zamontowana do zderzakow ktore aktualnie posiadasz :) wloty powietrza kup nowe :) bo nie pamietam czy pasowale stare :) co do spryskow kto inny musi ci odpisac na to :)

sorrki za chaotyczna wypowiedz :) mam nadzieje ze kumasz o co chodzi :)

jak cos wal na pw chetnie pomoge doradze :)

co do zderzakow pamietaj ze jesli bedziesz kupowal przez allegro to PAMIETAJ o tym ze zderzak ma integralne mocowanie halogenow :) i kupuj tylko takie na ktorych jest zdjecie z tylu zderzaka i ma mocowanie halogenu :) ew kup od razu z halogenami :)

3h pracy i bedziesz zadowolony ze zderzakow :)

Opublikowano
Panowie po ile wy kupujecie przednie zderzaki w stanie nadającym się do montażu?

Czy nie licząc wyglądu one się czymś różnią ? W sensie wagi, aerodynamiki.

usredniajac ceny na allegro za zderzak przedni z halogenami trzeba dac kolo 600 zl tylni kolo 400 zl

m pakiet rozni sie od zwyklego zderzaka tylko tym ze ladniej wyglada i ma wiekszy otwor na cooler i na hamulce :) no i wg mnie przy przekladaniu zderzakow wydawalo mi sie ze zderzak m-pakietowy jest chyba odrobine ciezszy :) co do aerodynamiki nie wiem :) nie mam jak sprawdzic :norty: :8) :8)

Opublikowano

Dzieki za wszystkie odpowiedzi! Jak sie zdecyduje to na pewno sie jeszcze do ciebie osobiscie odezwe :) czyli klaksony i belka zderzaka (stalowa) zostaja bez zmian?

Dzieki

P

Opublikowano

yyy

przewaznie na allegro sa zderzaki do e87 bez halogenow i na 100% sa po przygodach bo nie posiadaja nawet mocowan halogenow ktore sa integralna czescia zderzaka i nie idzie tego dokupic w aso :)

jesli chodzi o zderzaki m-pakiet do e82 zderzak wyglada inaczej i nie wiem jak sie tam przedstawia kwestia halogenow :) ale wg mnie zamiast halogena mozna zalozyc zaslepke ale tego nie moge ci zagwarantowac :)

Opublikowano
Dzieki za wszystkie odpowiedzi! Jak sie zdecyduje to na pewno sie jeszcze do ciebie osobiscie odezwe :) czyli klaksony i belka zderzaka (stalowa) zostaja bez zmian?

Dzieki

P

belka zostaje ta sama :) a klaksony tez u mnie zostaly :)

Opublikowano

Ja dokładałem M-pakiet do swojej. Zderzaki z malowaniem wyszły niecałe 2500zł (na gotowo, ze wszystkimi kratkami, uchwytami, plastikami - które brałem nowe).

Bez progów, które różnią się jedynie przetłoczeniem które osobiscie mniej mi się podoba. Do tego gałka (580zł) i plastik na kierownicę z logo ///M (250zł).

Razem około 3000zł.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, mam nadzieje że temat całkiem nie umarł. Właśnie kompletuje M-pakiet do swojej jedynki z 2004 roku. Tył już kupiony, teraz kolej na przód.

Napotkałem chyba dotychczas nie poruszany problem ale jeśli się mylę to przyjmę krytykę i proszę o link do tematu.

Mianowicie moje auto posiada spryskiwacze do ksenonów które to nie wysuwają się ze zderzaka jak w nowszych wersjach tylko są zamocowane na stałe. Żeby było ciekawiej okazuje się że wg RealOEM byly trzy generacje spryskiwaczy (o których nie będę się teraz rozpisywał) z czego dwie w okresie z którego pochodzi moje auto. Mój problem to jaki zderzak kupić.

1. Czy jest możliwe przerobienie nie dużym kosztem spryskiwaczy do wersji wysuwanej?

2. Czy istnieje możliwość w miarę sprawnego wycięcia nietypowego otworu pod spryskiwacz i jak wy to widzicie (może ktoś robił)

3. Czy może otwory z wersji wysuwanej podejdą pod mój typ spryskiwaczy (szczerze wątpie)?

Dodam że kupno zderzaka M pod moją wersje ze spryskiwaczami graniczy z cudem (znalazłem jeden na allegro do tego spawany a chce kupić co najwyżej do lakierowania).

Poniżej link który od razu pokazuje typ otworów:

http://allegro.pl/zderzak-m-pakiet-bmw-1-e81-e87-z-kratka-mpakiet-i4063266894.html

Opublikowano

jeszcze sie nie spotkalem aby byly 3 rodzaje spryskiwaczy do jedynek :)

zderzak ktory wkleiles - :roll: co to za dziury do spryskow :mad2: w m-pakiecie takich nie bylo nigdy. kogos chyba poniosla fantazja :D, to po pierwsze. po drugie nie widac zderzaka od drugiej strony - pewnie dlatego ze nie posiada ramek do trzymania halogenow - tego osobno nie kupisz.

dlatego odradzam ci kupno tego zderzaka

koszt przerobienia spryskow pod m-pak wiaze sie jedynie z kupnem spryskiwaczy i zaslepek na nich - koszt ~500zl w ASO. uzywki tez odradzam :)

piszesz ze jest malo zderzakow m-pak ze spryskami bez pdc :) bez urazy ale kup okulary :) :norty:

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź ale jeszcze nie koniec moich wątpliwości.

Zaczne od tego że wersje spryskiwaczy wziąłem z realOEM BMW. Mowa tam nawet o 4 wersjach z czego jedne sa po prostu pogrzewane i tylko tym sie różnią (wtyczka:) Spryskiwacze wysuwane z tego co zapamiętałem od 2007 roku. Czy w M-pakiecie nie było mojego typu? Mogę się mylić, ale skoro jeden zderzak taki się trafił to znaczy że był:] i raczej to nie kombinowany bo otwory identyczne jak z nie M-pakietami. A powodem dla którego jest ich tak malo (jeden aktualnie na allegro) jest to, że byly to spryskiwacze z pierwszego roku produkcji. A jak wiemy M-pakiet wchodzi zawsze trochę z opóźnieniem. I stąd z grubsza powód trudnej dostepności tej wersji na allegro. Ale to w ramach sprostowania.

I nie twierdzę że nie ma zderzaków w wersji bez spryskiwaczy, tylko z moim typem spryskiwaczy, ale to nie ważne.

Co do kupna zderzaka to ten zaproponowany nie wchodzi w grę bo oczywiście chce z halogenami żeby mieć pewne zaczepy ale i ma byc w dobrym stanie.

Zastanawiam się czy ta instalacja do wtryskiwaczy z mojej wersji podejdzie do tych wysuwanych i mam wątpliwości bo jest kilka różnic. Jeśli ktoś ma sprawdzone info to prosze o odpowiedź. Na ten moment skłaniam się do zabawy w wycinanie bo chyba pójdzie najsprawniej i bez dodatkowych kosztów:)

Nie ukrywam jednoczesnie, że upgrade do wysuwanych byłby gustowny:P Ale pod warunkiem, że nie będę musiał przerabiać pół instalacji.

Opublikowano
Przerabialem temat kiedyś u siebie , wystarczy kupic wysuwane spryski zaślepki na zderzak a dziury spokojnie się wycina bo jest perforacja od wewnątrz zderzaka, jeszcze trzeba tylko trójnik zmienić. KOszt w aso calosci ok 500zl. Jak cos to mam jeszcze jeden komplet w garażu prosto z aso.
Opublikowano

Panowie czy mógłby ktoś ponownie uploadować plik z instrukcją instalacji Mpakietu ? Link z 2 czy 3 strony nie pozwala już na pobranie instrukcji.

Z góry dzięki

Kulas.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam,

panowie czy zderzak polifotwy z M-pakietu będzie pasował do auta przed liftem?

chodzi mi o ten z obrazka:

http://www.pctunerup.com/up/results/_201007/20100714200103_IMG_0037.JPG

Opublikowano
Tak, mam taki

super, dzieki.

damianz powiedz mi prosze,

zdjęcie w avatarze to twoja jedynka? podobja mi sie te felgi, auto super sie na nich prezentuje, mógłbyś podesłac troche danych, felg szukam od dluzszego czasu i ciagle nie moge dobrac co by fajnie zgraly sie z kolorem auta(sparkling graphite)

Opublikowano
witam,

panowie czy zderzak polifotwy z M-pakietu będzie pasował do auta przed liftem?

chodzi mi o ten z obrazka:

http://www.pctunerup.com/up/results/_201007/20100714200103_IMG_0037.JPG

jest to zderzak m-pakiet e82 ... ale pod e87 podchodzi bez problemu :)

Opublikowano
podchodzic owszem podchodzi ale trzeba wymienic kilka czesci. z malowaniem to koszta ok 2000 zł

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest