Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, chcialem zapytac bo juz nie wiem gdzie szukac problemu?

Mam e46, 320d z 99 i problem z klima, chodzi o to ze jak wlacze przycisk sniegu na panelu, sprezarka nie startuje, zadna reakcja.

Sprezarke sprawdzilem na krotko i odpalila i zaczela normalnie pracowac, chlodzic. Wylaczylem silnik, wlaczylem klime uruchomila sie ok. Ale po chwili znowu problem powrocil, sprezarka nie odpalila. Dzieje sie to po 5 minutach jazdy.

Gdzie szukac problemu?

Czy sa jakies przekazniki od klimy?

Opublikowano

czesc. jeśli klima sama w sobie działa, tzn jak ją właczysz to działa, a po 5 minutach przestaje, to uwalony może być czujnik temperatury. termistor NTC. są 2. jeden wpięty w nagrzewnicę od przodu, tzn trzeba zdjąć panel clim climatronica i widac, a drugi w tunelu nawiewu na nogi kierowcy, bardzo kiepski dostep. mając prosty multimetr mozesz wymontowac i sprawdzić rezystencję we własnym zakresie, nic trudnego, i będziesz wiedział. sprawdzenie nic nie kosztuje.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=116336

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

a może wystarczy pojechać do serwisu klimatyzacji i nabić klimę.

Normalną rzeczą jest że czynnik z układu klimatyzacji uchodzi i przez to co kilka lat należy nabić klimę.

Jeżeli ciśnienie w układzie jest zbyt niskie to sprężarka się nie włączy.

Problemem też może być uwalony któryś z czujników. Podjedź do serwisu to ci wszystko posprawdzają.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

Opublikowano

Tak jak pisałem wyzej, klima byla kilka dni temu dobijana i sprawdzana cisnieniowo i wszystko jest OK, ale sprezarka sie nie wlacza?

Podpinałem go komputer i nie widac zadnych bledów, jedynie daje mi wiele do myslenia czujnik cisnienia klimatyzacji, pokazywal 0,5-0,6 bara?

Dodam tylko jak silnik pracuje , klima sie nie wlacza z panela, uruchamiam klime na krotko i sie załącza i pracuje, chlodzi wszystko ladnie i pieknie.

Opublikowano

sprawdz błędy najpierw w sterowniku ,u ciebie pewnie sie wytwarza za wysokie cisnienie w ukladzie i rozłącza spreżarke w celu ochrony przed uszkodzeniem. sprawdz wentylator czy się załącza oraz czy skraplacz nie jest zbytnio zasyfiony.

a te nabijanie klimy to lipa, jezeli uklad jest caly czas szczelny to ilosc czynnika nawet po 10 latach bedzie praktycznie taka sama,

jedynie to można okresowo zrobić odgrzybianie/wymienic filtr przeciwpyłkowy i co 4-5 lat ewentualnie filtr osuszacz który też ma bardzo duży wplyw na wydajność chlodzenia.

pozdr.

Opublikowano

jak mam sprawdzic te bledy w sterwoniku?

mozesz mi polecic dobry kabel ktory bedzie dobrze laczyl sie z autem?

na wydrukuj z nabijania klimy pisze: R134a-524g-7ml, V-480s-17mbar, olej-10ml, UV-5ml, R134a-650g

jak to mam rozumiec?

Dzis sprawdzilem caly uklad elektryczny i wszystko jest niby sprawne. Nawet zmienilem mu przekaznik.

Odpinajac mu wtyczke na czujnik cisnienia klimy, samochod po przekreceniu zaplonu dostawal odrazu 2 bieg wentylatora.

Gdy spowrotem podpialem pod ten czujnik i przekrecilem zaplon wentylator zaczal pracowal ale tak cichutko.

Sprezarka sprawna jest na 100%. Bledow na komputerze nie bylo widac zadnych?

Gdzie szukac przyczyny nie zalaczajacej sie klimy?

Opublikowano

czujnik cisnienia klimatyzacji pokazywal wartos ujemna na komputerze

teraz zostalo tylko zakup czujnika i wymiana

Opublikowano

u mnie jak sprawdzałem, ciśnienie w klimatyzacji pokazywało w inpie 2,4 bara, w DIS 2,6 bara. Klima wyłaczona. przy załączonej nie sprawdzałem. pomiar przy temperaturze otoczenia 8 stopni C

Klima nabijana była 2 lata temu.

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
samo odkręcenie plastikowych kapsli z zaworów klimy nie spowoduje ucieczki czynnika. jak po odkręceniu nakrętki naciśniesz czymś metalowym na zawór, to czynnik ucieka wtedy. zasada taka sama jak zawór w wentylach. tak samo jak odkręcenie nakrętek na wentylach w kołach samo w sobie nie powoduje ucieczki powietrza.
Opublikowano

wymienilem czujnik i dalej klima nie chodzi :((

co to moze byc? juz rozkladam rece, komputer nie widzi bledow

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
kolego schemat elektryczny znajdziesz tu : http://spaghetticoder.org/bmw/wds/e46/ wybierajac po kolej: complete vehicle - body - heat and air conditioning IHKA. schemat jest zbyt duzy żebym go tu wkleił . tak ciekawostka u mnie w klimatyzacji sprawdzałem wydajność mierząc termometrem z taką sondą temperature przy kratkach nawiewu ( włozyłem sondę 3 cm w kratkę)przy załaczonej klimie. . temperatura wahała się miedzy 5 a 7 stopni C. temperatura zewnętrzna była +22 stopnie C.
Opublikowano

Mam chyba takze problem.

Zauwazylem,ze jak wlacze klime to ladnie startuje,chlodzi takze,lecz slysze ze po jakims czasie ona sie wylacza i zaraz znow wlacza.Oczywiscie na panelu caly czas swieci kontrolka wlaczonej klimy lecz slychac ze sprezarka wlacza sie pochodzi i wylacza i tak caly czas.Błedow zadnych nie mam,chlodzi dobrze,smierdzi tylko starym kapciem jak ja wylacze.

Wiec mam jakis problem czy to normlane???

• 1 rok później...
Opublikowano

A to jest mój problem z klimą. Chłodzić chłodzi ale nie zawsze, a jak jest włączona to strasznie obciąża silnik (czasami mam wrażenie że jade maluchem załadowanym na maxa - taka moc...). Poradzi ktoś??

Opublikowano
Obawiam się że może być sprężarka zatarta z tego co wiem jeśli jest mało czynnika chłodzącego spreżarka klimy nie ma smarowania.Dlatego warto raz w roku wydać te 150 zł i zrobić przegląd klimy nawet jeśli dobrze chłodzi.Ja zanim uzupelniłem czynnik u siebie tez mocno obciążał silnik teraz jest lepiej.